Edgar van Mil en Remco Havermans benoemd tot hoogleraren

Start van unieke leerstoel ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’

Dr. Edgar van Mil en dr. Remco Havermans zijn benoemd tot bijzonder hoogleraren ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’ aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht (UM) in Venlo. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens de start van de Dutch Food Week op Brightlands Campus Greenport Venlo. Thema’s binnen de nieuwe leerstoel zijn gezonde voeding en het effect op het lichaam, psychologische kennis, marketing en de ontwikkeling van nieuwe producten. 

De onderzoekers richten zich in eerste instantie op gezinnen met jonge kinderen (t/m drie jaar) en adolescenten (van 12-18 jaar). Havermans: ‘Waarom eten jongeren niet gezond? Houden ze niet van groente en fruit? Weten ze niet wat (on)gezond is of geven ze weinig om hun persoonlijke gezondheid? Hier hebben we nu nog geen pasklaar antwoord op, daar is echt onderzoek voor nodig. Als we weten welke knopjes we bij jongeren moeten indrukken, kunnen we interventies ontwikkelen om ervoor te zorgen dat ze gezonder gaan eten.’

Aan de leerstoel is ook een onderwijs- en educatietaak gekoppeld. Dit biedt studenten de mogelijkheid om van dichtbij te ervaren hoe universitair onderwijs en toegepast wetenschappelijk onderzoek elkaar versterken.

Bedrijfsleven investeert

De nieuwe leerstoel is fulltime en mogelijk gemaakt door investeringen van het bedrijfsleven: Scelta Mushrooms, ZON fruit & vegetables, BASF, Seacon Logistics en regionale Rabobanken. Kids University for Cooking participeert als field LAB met educatieve voedingsprogramma’s voor kinderen. Brightlands Campus Greenport Venlo is de thuisbasis voor de leerstoel ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’.

Aanjager van de leerstoel is Jan Klerken van Scelta Mushrooms: ’Het unieke aan deze leerstoel is de combinatie van multidisciplinair onderzoek en bedrijfsleven. Hierdoor ontstaat unieke kennis, die van grote waarde is. Zo kunnen we er hopelijk met elkaar voor zorgen dat toekomstige generaties al vroeg in hun leven bewust gezondere voedselkeuzes maken. Er gaan maar liefst twee professoren met een geweldige staat van dienst aan de slag met de leerstoel.’

Remco Havermans

Remco Havermans (1974) is universitair docent en werkzaam bij de Faculty of Science and Engineering van Maastricht University. Sinds 2017 werkt hij bij Campus Venlo van de Faculty of Science and Engineering van Maastricht University waar hij onderzoek doet naar de psychologie van eten. Havermans is oprichter en onderzoeksleider van het Laboratory of Behavioural Gastronomy van het onderzoekscentrum Healthy Eating and Food Innovation. Zijn expertise is de psychologie van eten: waarom eten wij wat wij eten? De nadruk in zijn onderzoek ligt op smaakbeleving (waarneming en waardering) en eetgedrag (voedselinname en voedselkeuze). ‘Wij zijn samen een goed duo voor deze leerstoel. Ik houd me bezig met het gedrag: hoe kunnen we dit beïnvloeden? En als we het gedrag weten te veranderen, kan Edgar vanuit zijn expertise als kinderarts-endocrinoloog in de praktijk meten of deze gezondere keuzes ook echt iets opleveren voor de gezondheid.’

Remco Havermans

Edgar van Mil

Edgar van Mil

Edgar van Mil (1969) is kinderarts-endocrinoloog en gespecialiseerd in hormonale ziekten, diabetes, groeistoornissen en obesitas, werkzaam in de vakgroep kindergeneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Van Mil is coauteur van het handboek ‘Overgewicht en obesitas bij kinderen’ waarin hij pleit voor netwerkgeneeskunde bij de aanpak van obesitas: niet alleen de arts ondersteunt het gezin naar een gezonde leefstijl, maar iedereen die bij het kind betrokken is. Dit boek geeft de visie weer van de in 2018 geïntroduceerde landelijke ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas. Van Mil is oprichter van het expertisecentrum overgewicht bij kinderen (Obesity Lifestyle Intervention Centre) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. ‘We staan in de wereld voor een grote uitdaging. Door ongezonde leefstijl waaronder onverantwoorde voedingskeuzes neemt de ziekte last in de bevolking toe. De aandacht is gericht op de jeugd om zo vroeg mogelijk gezond voedingsgedrag aan te kunnen leren. Inzicht in het effect van voeding op de gezondheid is hiervoor nodig.’

Lees ook