Op weg naar meer inclusief onderzoek aan de Universiteit Maastricht: onderzoeksresultaten & video

Wetenschappelijk onderzoek doen we om antwoorden te vinden op belangrijke vragen. Maar zolang we bepaalde groepen uitsluiten in ons onderzoek, kunnen we niet garanderen dat onze antwoorden van toepassing zijn op alle groepen in de samenleving. Inclusief onderzoek is daarom belangrijk om de kwaliteit en de maatschappelijke relevantie van ons onderzoek te vergroten.

Project met financiering van D&I office

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (Latifa Abidi, Julia van Koeveringe, Hans Bosma, Mareike Smolka, Jessica Alleva), Maastricht voor Iedereen (Brigitte van Lierop) en onderzoeksinstituut IVO (Gera Nagelhout, Nikita Poole) vormden een projectteam en ontvingen financiering van de UM Diversity & Inclusivity Office om inclusieve onderzoeksmethoden, barrières en behoeften onder onderzoeksmedewerkers van de Universiteit Maastricht te onderzoeken. Ze namen interviews af, hielden een enquête onder UM-onderzoekers, organiseerden een webinar, maakten een factsheet over de onderzoeksresultaten en een video over het belang van inclusief onderzoek.

Enquete onder UM-onderzoekers

De meeste onderzoeksmedewerkers van de Universiteit Maastricht die de enquête invulden (n=149) meldden dat ze probeerden inclusief te zijn in hun onderzoek. De antwoorden op de open vragen onthulden tegelijkertijd een onzekerheid van respondenten over hoe ze meer inclusief konden zijn in onderzoek. De meeste respondenten begrepen de relevantie en het belang van inclusief onderzoek, maar gaven aan dat ze meer ondersteuning nodig hadden (bijvoorbeeld tijd, geld, netwerk) om dit te doen. Op basis van de onderzoeksresultaten beveelt het projectteam trainingen aan in het ontwerpen en uitvoeren van meer inclusief onderzoek voor studenten en onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Daarnaast moeten onderzoeksleiders en besluitvormers aan de universiteit ondersteuning bieden en beleid ontwerpen om inclusief onderzoek te stimuleren. De factsheet met de onderzoeksresultaten kunnen hier gedownload worden.

Video over inclusief onderzoek

Wil je snel een overzicht krijgen van wat inclusief onderzoek is en waarom het ertoe doet? Bekijk deze korte video die is gemaakt door het projectteam:

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...