1 sep 2014

Opening academisch jaar 2014/15

OAY 2014/15

Op maandag 1 september wordt het academisch jaar 2014-2015 geopend. Thema van de viering dit jaar is: ‘Women in Academia: change ahead?’. Het programma bestaat uit een symposium en de officiële viering in de middag in het Theater aan het Vrijthof. Daar worden ook de prijswinnaars bekendgemaakt van de Studentenprijs en de Edmond Hustinxprijs voor de wetenschap en worden de allereerste 50 studenten van de universiteit gehuldigd.

Ochtend-symposium
Hoe hoger op de carrièreladder, hoe minder vrouwen in de universitaire wereld in Nederland. De Universiteit Maastricht scoort met 20% vrouwelijke hoogleraren landelijk gezien niet slecht, maar dit kan en moet beter.

Tijdens het ochtend-symposium wordt gedebatteerd over mogelijkheden om de doorstroom van vrouwen in de wetenschap te stimuleren. Het debat dient als inspiratie voor een actief beleid om méér vrouwelijke wetenschappers te stimuleren de carrièreladder te beklimmen.

J Barnes

Officiële opening
Gastspreker tijdens deze academische zitting is Dr. Jennifer Barnes, Pro-Vice-Chancellor for International Strategy, University of Cambridge. Barnes’ carrière is indrukwekkend; van operazangeres, via president van een all-female college aan de Universiteit van Cambridge tot haar huidige bestuursfunctie. Ze heeft uitgebreide ervaring in het hoger onderwijs en adviseerde collega’s in meer dan 25 landen over partnerschappen tussen bedrijfsleven, overheden en universiteiten.

Download de openingsspeech van prof. dr. Martin Paul
Download de speech van dr. Jennifer Barnes

Eerste UM-studenten
Zeer speciaal dit jaar is de huldiging van de eerste 50 studenten van onze universiteit. Hoewel de universiteit formeel pas in 1976 van start ging, begonnen deze 50 pioniers al in 1974 aan hun opleiding Geneeskunde. Daarmee legden ze 40 jaar geleden mede de basis voor het ontstaan van de Universiteit Maastricht. Een groot deel van deze eerste UM alumni is aanwezig tijdens de viering en ontvangen een speciale herinneringsmunt . Voor deze gelegenheid is een videoreportage samengesteld met unieke beelden uit de jaren 70.

Foto-impressie OAJ 2014/15

Geïnteresseerd in voorgaande jaren?
Meer academische zittingen