"Tot nu toe is het geweldig! Ik heb al zo veel geleerd. Zelfs als het zou mislukken, heb ik belangrijke ervaring opgedaan. En daar gaat het om."

Made in Maastricht: Guillaume Hansart

In augustus komt de eerste partij van zijn eigen pisco aan uit Peru. Deze doorzichtige brandewijn, gedistilleerd uit gefermenteerd druivensap, was de afgelopen twee jaar bepalend voor het gaan en staan van Guillaume.

Guillaume Hansart woont sinds 2013 in Mexico. Na drie jaar in de adviesbranche begon hij erover te dromen om eigen baas te zijn. Zijn eigen bedrijf moest met iets tastbaars te maken hebben, iets concreets leveren. Hij is absoluut niet het type dat een app of online dienst uitbrengt. Mezcal (een van agave gemaakte alcoholische drank) is enorm in trek, maar Guillaume wist dat het te laat was om in die bedrijfstak te stappen en zocht naar andere kansen. In eerste instantie wilde hij de Peruaanse pisco alleen maar importeren, maar zijn ondernemende aanpak groeide al snel uit tot de hele keten die loopt van het vinden van een producent, het bedenken en testen van het recept, tot aan het opbouwen van naamsbekendheid. Het – wellicht trendzettende – resultaat is Rompe Mar Pisco*.

Guillaum Hansart

"Mexico is voor mij de perfecte plek om een nieuw bedrijf te beginnen: de markt is goed ontwikkeld, de distributiekanalen zijn uitstekend, er is voldoende consumptieve vraag en de koopkracht is behoorlijk hoog. Behalve het feit dat het weer hier veel beter is dan in België, heb ik hier veel vrienden en is Mexico een vrij goedkoop land om te wonen. Op dit moment kan ik onmogelijk rondkomen van het maken van pisco. Ik doe nog wat freelance advieswerk om aan de kost te komen. Zijn grootste uitdaging? Simpel: omzet! Zonder klanten overleeft zijn bedrijf niet. “Dat is de harde wet van het zakendoen”.

Zijn uiteindelijke doel? Het klinkt misschien overdreven ambitieus, maar Guillaume hoopt dat op een dag iemand bij hem aanbelt met een flinke zak geld voor zijn bedrijf. "Niet vanwege het geld, maar omdat het zou bewijzen dat ik het goed heb gedaan, dat ik de juiste keuzes heb gemaakt. Tot nu toe is het geweldig! Ik heb al zo veel geleerd. Zelfs als het zou mislukken, heb ik belangrijke ervaring opgedaan. En daar gaat het om."

Hoewel hij de Belgische nationaliteit heeft, heeft hij nooit echt lang in België gewoond. Hij groeide op in Afrika en kwam op zijn 16de naar Europa om zijn middelbare school af te maken. Maastricht stond op zijn verlanglijstje met universiteiten omdat het aan al zijn wensen voldeed: betrekkelijk dichtbij huis, een internationale uitstraling en een grotendeels Engelstalig onderwijsprogramma. "Het was gewoon toeval dat Maastricht ook nog zo'n prettige studentenstad bleek," zegt Hansart.

Guillaume begon als student aan het UCM maar ontdekte al snel dat hij meer focus nodig had en stapte over naar de School of Business and Economics om International Business te studeren. Vanwege zijn belangstelling voor internationale betrekkingen en openbaar beleid bleef hij in Maastricht voor zijn master aan de School of Governance en vertrok na het behalen van zijn bul naar Chili voor een stage bij de Verenigde Naties. Dat draaide uit op een teleurstelling, die hem deed inzien dat de particuliere sector beter bij hem paste. Ondanks langere werkdagen en stress. De stimulerende en dynamische omgeving gaf de doorslag en hij maakte de overstap naar de adviesbranche. Nu lijkt hij op zijn plek, op eigen benen met enorm veel vrijheid waarbij hij zijn passie en ervaring tot bloei laat komen.

*Rompe Mar betekent "de zee klieven" in het Spaans. Ik zocht iets wat te maken heeft met reizen, avontuur en het samenkomen van verschillende culturen en mensen. Vroeger kon dat alleen door aan boord van een schip te stappen, stormen te trotseren en een ander werelddeel te ontdekken. Rompe Mar klinkt ook als "Romper Madres", een Mexicaans straatwoord voor "een opdonder verkopen”.

Door Charlotte Groven, juni 2018