Nieuwe test helpt bij vermindering risico’s op verlies van nierfunctie en arteriële verkalking

VitaK Innovation in Life Science, een spin-off van de Universiteit Maastricht, is er in geslaagd een prototype te ontwikkelen van een nieuw medisch-diagnostisch apparaat, Nephro-K genaamd. Nephro-K is een in vitro diagnostic (IVD) systeem waarop in 1 druppel bloed binnen 5 minuten een eiwit wordt gemeten dat ontstaat bij vitamine K insufficiëntie. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat vitamine K belangrijk is voor een goede nierfunctie, en ook de overleving na niertransplantatie verbetert.
 

Nierziekten en nierfalen

“Chronische nierinsufficiëntie, gedefinieerd als een beperkte filtratie capaciteit van de nieren, komt voor bij 11-13% van de bevolking in Europa en de VS. Chronische nierschade is onherstelbaar en kan op termijn leiden tot de noodzaak van dialyse of niertransplantatie. Ook hebben mensen met chronische nierinsufficiëntie een tot 14 keer verhoogd risico op hart- en vaatziekte”, aldus Drs. Mehrdad Omidvar, CEO van VitaK. Iemand van 55 jaar met chronische nierschade sterft daarom 12 jaar eerder dan een gezonde leeftijdsgenoot (bron: Nierstichting Nederland). Een gezonde leefwijze is belangrijk voor beperking van nierschade. Daarom wordt aanbevolen te stoppen met roken, geen alcohol te gebruiken, veel groenten en fruit en weinig vet te eten. Recent onderzoek van VitaK (in samenwerking met de universiteiten van Leuven, Groningen en Parijs) heeft aangetoond dat ook een goede vitamine K status bijdraagt aan een optimale nierfunctie en omgekeerd evenredig is met het risico op nierfalen. Mensen met een slechte vitamine K status hadden gemiddeld een 10 keer hogere kans op een minder goede nierfunctie (CKD stadium 3) dan mensen met een goede vitamine K status.

Wat is Nephro-K?

VitaK is er nu in geslaagd een eerder door haar ontwikkelde IVD techniek voor de meting van vitamine K status in ontvangers van een donornier (TransCare) door te ontwikkelen voor algemeen gebruik bij alle patiënten met nierschade, dus van licht verminderde filtratiesnelheid tot nierfalen, dialyse en na nier transplantatie. Met de nieuwe test, Nephro-K genaamd, kunnen patiënten zichzelf regelmatig monitoren en op basis van de uitslag kan de vitamine K inname aangepast worden zodat binnen korte tijd een optimale vitamine K status wordt bereikt. Hiermee is dan een belangrijke risicofactor voor verdere schade geëlimineerd. Deze zelftest zal binnenkort bij de apotheek en drogisterijen algemeen verkrijgbaar zijn.
“Wereldwijd ontvangen meer dan 2 miljoen patiënten nierdialyse, en nog is er een groot tekort aan dialyse capaciteit. Het is dus belangrijk om door vroegtijdige behandeling en optimale voeding de progressie van nierziekten te vertragen of te stoppen. Met deze uitvinding verwachten we de overleving belangrijk te kunnen verbeteren en helpen wij de zorgverleners de kwaliteit van de zorg te verbeteren en tevens de zorgkosten te verlagen. Nephro-K is een eenvoudig te gebruiken IVD systeem dat de patiënt de mogelijkheid biedt om zichzelf in de thuissituatie te testen en de uitkomsten daarvan eventueel met de behandelend arts te bespreken. Op die manier kan een belangrijke risicofactor voor zowel nierfalen als afstoting van een donornier gereduceerd worden”, aldus Omidvar.

Belang voor de patiënt

“Onze studies hebben aangetoond dat een goede vitamine K status bijdraagt aan een goede nierfunctie, een lager risico op afstoting van een getransplanteerde nier en ook aan een sterke vermindering van verkalking van de bloedvaten bij nierpatiënten. Vaatverkalking is één van de belangrijkste oorzaken van de verhoogde sterfte onder deze patiënten, en daarom is een regelmatige controle van de vitamine K status belangrijk voor hun overleving en voor de kwaliteit van leven. De Nephro-K biedt de mogelijkheid van risicoreductie door slechts kleine aanpassingen van het dieet, en het resultaat van die aanpassing is met onze test wekelijks te volgen”, aldus de uitvinder van deze nieuwe technologie, Dr. Cees Vermeer.

In Vitro Diagnostics

Nephro-K, dat beschermd wordt door 2 internationale patent-aanvragen, maakt deel uit van de VitaK IVD Care lijn en is gebaseerd op uitgebreid toegepast wetenschappelijk onderzoek. Met dit onderzoek willen de wetenschappers van VitaK hun kennis zo dicht mogelijk bij de patiënten brengen. VitaK Innovation in Life Science heeft het voornemen kenbaar gemaakt deze innovatieve technologie medio 2017 in Europa op de markt te brengen.

Lees ook

  • Op 3 en 4 april 2024 presenteerde Philzuid het concert ‘Philstories’ in Opus 9 in de Mariaberg wijk. Samen met Prof.dr. Peter Peters en dr. Veerle Spronck, muzikanten en medewerkers van Philzuid zochten contact met bewoners en buurtorganisaties in Mariaberg. Tijdens diners, vergaderingen en fietsen...

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...