'Chinees leren is niet zo moeilijk is als je denkt'

By  

Suli Poell over het leren van de Chinese taal.

Als ik mensen vertel dat ik docent Chinees ben, zeggen ze vaak: "Chinees is een erg moeilijke taal!"  Dat klopt, Chinees IS moeilijk. Er zijn twee redenen die Chinees moeilijk maken. De eerste is de uitspraak met vier tonen, die je in het Engels niet vindt. De tweede is de Chinese karakters, waarvan mensen geen idee hebben hoe ze die moeten lezen en schrijven. Chinees leren kan een ontmoedigende taak lijken.

Maar uit de ervaringen die ik in het verleden met mijn studenten heb opgedaan, blijkt dat het, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, NIET zo moeilijk is om te leren. De Chinese grammatica is bijvoorbeeld relatief eenvoudig en rechttoe rechtaan. Chinese woorden zijn heel transparant en logisch en hoe meer Chinees je leert, hoe makkelijker het wordt. Of het nu gaat om een Chinees woord of een karakter, het heeft bepaalde regels, die wanneer je het begint te leren, net zijn alsof je een blokje om gaat.  Hoe meer Chinees je leert, hoe meer bouwstenen of taalcomponenten in een woord je zult verwerven, en dan kun je gewoon de oude stukken samenvoegen en nieuwe maken. En dan begint het leuk te worden!

Om de moeilijkheden van het Chinees leren op te lossen, heb ik mijn cursus anders ontworpen. Mensen hoeven geen Chinese karakters te leren om Chinees te leren spreken. Naar mijn mening zal het proberen om alle karakters te kennen, inclusief lezen en schrijven, je vooruitgang in spreken en luisteren ernstig vertragen. Het kan gebeuren dat je in het begin zo uitgeput raakt door uren en uren te besteden aan het oefenen van Chinese karakters, dat je ontmoedigd raakt en je interesse in de taal al in een vroeg stadium verliest.

Daarom, in plaats van het leren spreken, luisteren, lezen en schrijven op hetzelfde moment, richten we ons in de eerste cursus op het spreken en luisteren met behulp van Pinyin. Pinyin is het Chinese fonetische systeem, het vertegenwoordigt elke Chinese klank die er is. Pinyin gebruikt de romeinse letters en het is heel gemakkelijk uit te spreken. We hoeven alleen maar tijd en moeite te steken in het oefenen van de tonen door veel luister- en spreekoefeningen te doen.  In de tweede cursus komen we terug om de Chinese karakters te leren. Tegen die tijd heb je al een basis om op voort te bouwen. Dit maakt het leerproces gemakkelijker en interessanter. Met de uitleg van de structuur en de regels van de Chinese karakters, kunnen studenten snel leren lezen en schrijven. Naast het tekstboek, het oefenboek en het luistermateriaal, geef ik ook extra hand-outs, afhankelijk van het onderwerp dat we leren. Al deze hand-outs zijn meer gebaseerd op echte gesprekken uit het dagelijks leven.

Het cultuurgedeelte is het meest populaire deel van de les. Leerlingen kunnen om het even welk onderwerp over China, kiezen om in de klas iets te vertellen of over debatteren. Muziek, sport, eten, milieu, economie, politiek, reizen, studie- of woonervaring enz. Dit is altijd een interessant en plezierig onderdeel van de cursus geweest en de studenten zijn er erg enthousiast over. Het creëren van een prettige, participerende sfeer is erg belangrijk en als docent kan mijn passie erg aanstekelijk werken, ik zorg ervoor dat we een vrolijke en positieve stemming in de klas creëren.

Meer weten? In september gaat de volgende cursus Chinees van start. Voor meer informatie, kijk op de website

Suli Poell, kwam in 2002 naar Nederland voor haar studie. Sinds 2006 werkt ze  als docente Chinees bij het Talencentrum. Suli is vriendelijk, open en geduldig en goed in het creëren van een ontspannen sfeer in de lessen, waardoor iedereen met veel plezier haar lessen volgt.