European Law School specialisatie | Law of Sustainable Europe

By  

Duurzaamheid is essentieel voor een betere toekomst, niet alleen vanuit milieuoogpunt maar ook vanuit sociaal oogpunt. Desondanks is ‘duurzaamheid, of het begrip ‘duurzame ontwikkeling’ moeilijk te vatten wanneer het in de wet is vastgelegd en in de praktijk wordt toegepast.

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid beseft dat het belangrijk is dat wet- en regelgeving gericht is op duurzaamheid. Daarom is binnen ons masterprogramma European Law School een geheel nieuwe specialisatie opgezet: Law of Sustainable Europe. Deze specialisatie richt zich op de drie belangrijkste pijlers van duurzame ontwikkeling – milieu, sociaal en economisch, waarbij dus de verschillende aspecten van duurzaamheid worden benadrukt, zoals hoge milieunormen, recente trends in klimaatgeschillen, sociale rechtvaardigheid en respect voor mensenrechten, en de invloed van regelgevende instrumenten zoals belastingbeleid om het vervuilende gedrag van industrieën te verminderen.

De specialisatie richt zich specifiek op hoe het (Europese) recht omgaat met duurzaamheidsuitdagingen, zoals de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen en het realiseren van rechten in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Deze hebben als doel armoede uit te bannen, gezondheid en onderwijs te verbeteren, ongelijkheid te verminderen en economische groei te stimuleren, en dit alles terwijl we de klimaatverandering aanpakken en ons milieu beschermen.

De EU-wetgeving vereist dat al het relevante EU-beleid, met inbegrip van het handelsbeleid, duurzame ontwikkeling bevordert, zodat onze samenleving, de planeet en onze economie een duurzame toekomst hebben. De vraag is natuurlijk of deze zorgen gerealiseerd kunnen worden of zelfs geheel kunnen worden gerealiseerd, en zo niet, hoe prioriteiten worden gesteld in de besluitvormingsketen. Ook de rol van de samenleving (inclusieve besluitvorming) en de rol van rechterlijk ingrijpen, zijn belangrijk om te onderzoeken en te bespreken.

Kennis van regelgeving gericht op het bereiken van duurzame ontwikkeling, normen en levenspraktijken en de toepassing van dergelijke regels is essentieel om betere omgevingen te creëren om in te gedijen, om onze gezondheid te beschermen en om de impact van onze levensstijl op de planeet te minimaliseren. Studenten die dit rechtsgebied bestuderen, kunnen up-to-date advies geven aan bedrijven, overheidsdiensten en het grote publiek met betrekking tot het bevorderen van duurzaamheid via de mogelijkheden van het recht.