• ITEM_Professionele erkenning inzichtelijk gemaakt_September 2017

Gain Insight into the Professional Qualifications Directive: A simple Guide

12-12-2017

The ITEM Expertise Centre has developed a brief explanatory document to increase the readability of the Directive 2005/36/EC, also known as Professional Qualifications Directive, thereby allowing interested parties to quickly gain insight in the directive’s structure and content.

• pixabay-approved

ITEM sets out bottlenecks related to the recognition of qualifications

12-12-2017

When professionals and students move to other countries to either work or study there, they may need recognition of their qualifications. Different instruments and procedures exist depending on the purpose of mobility. Despite the fact that such instruments mainly aim at facilitating mobility, bottlenecks may nonetheless arise in practice. ITEM briefly sets out some exemplary bottlenecks including suggested solutions related to the recognition of qualifications following from their casuistry and research.

• ITEM Quick scan Regeerakkoord NL 2017

Quick scan of Dutch coalition agreement: effects for border regions

08-12-2017

De ITEM quick scan maakt een eerste inschatting mogelijk in hoeverre een onderwerp een verdere beoordeling vergt wat mogelijke grenseffecten betreft. ITEM heeft de quick scan toegepast op beleidsvoornemens die in het Nederlandse Regeerakkoord van 2017 worden genoemd.

• Mcel 7 okt

Conference on December 7

05-12-2017

Conference on EU Agencies in the Future Europe with livestream!

• Miglio

Visiting researcher Dr. Alberto Miglio

05-12-2017

Visiting researcher Dr. Alberto Miglio. We are glad to hear that Dr. Alberto Miglio enjoyed his stay here and we hope to welcome many more scholars!

• FHML wins innovation prize NVMAO

FHML wins innovation prize Netherlands Association for Medical Education

04-12-2017

On behalf of the medical programmes of FHML, Jan-Joost Rethans as programme director received the price for best education innovation 2017 from the Netherlands Association for Medical Education (NVMO) on Friday 17 November. The price was awarded for the implementation of programmatic assessment.

• Alzheimer Plaques

Plaques can cause memory problems without causing dementia

30-11-2017

Plaques, also known as Alzheimer proteins, can cause memory problems in people who have not been diagnosed with dementia (MUMC+ news).

• Project Partner in Balans

Caregiver project 'Partner in Balance' wins Medical Inspirator Prize

23-11-2017

The caregiver project 'Partner in Balance' has been awarded the 2017 Medical Inspirator Prize. The project, created by Lizzy Boots, a researcher at the Alzheimer Centrum Limburg, focuses on the partners of people with memory problems.

• FL_eu_agencies_in_the_future_europe.jpg

Debate on the role of EU agencies in the Future Europe

21-11-2017

On Thursday, 7 December 2017 a debate about the role of the European agencies in the future Europe will take place. This event will be organised within the framework of the Europe Calling programme. Hosted by the UM Faculty of Law, the debate will take place at the Bonbonnière in Maastricht. The event will be opened by Ms. Annemarie Penn-te Strake, Mayor of Maastricht. A number of prominent representatives of European Agencies will discuss and share their views with the public.

• FL_Sterren Europa

Comparative research into European arrest warrants

21-11-2017

This news item is only available in Dutch.

Op 1 januari 2018 begint de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de Rechtbank Amsterdam in samenwerking met de Universiteit Maastricht aan een rechtsvergelijkend onderzoek naar Europese aanhoudingsbevelen (EAB’s) die betrekking hebben op personen die niet aanwezig zijn geweest in de procedure die tot hun veroordeling heeft geleid (verstekveroordelingen).  In het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie is gegarandeerd dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces, waarvan het recht om bij de behandeling van de strafzaak aanwezig te zijn onderdeel uitmaakt.

Subscribe to News