Ingeburgerd of niet?

By

Katja Verbruggen

Twee jaar geleden kwam Mahran Oufan naar Nederland. Hij leerde Nederlands bij het Talencentrum en is inmiddels de trotse eigenaar van Bab Tomas, een Syrisch restaurant gelegen op de Tongersestraat in Maastricht. Het restaurant ademt een oosterse sfeer uit en de smaken zijn heel anders dan we gewend zijn.

De naam van het restaurant verwijst naar Bab Touma, een uitgaansbuurt in Damascus. Een paar weken voordat Mahran zijn zaak wilde openen, was die naam helaas al ingepikt door een Syrisch restaurant in Zaandam. Mahran spreekt heel goed Nederlands, maar maakt af en toe nog een charmant foutje. Zelf zegt hij daarover: ‘Ik ben niet doorgegaan tot het hoogste inburgeringsniveau (B2), omdat ik dat niet nodig heb voor mijn werk en zo snel mogelijk aan de slag wilde. Bovendien wilde ik zo min mogelijk van mijn DUO-lening gebruiken, omdat het uiteindelijk toch overheidsgeld is.’

Mensen die in Nederland willen inburgeren, moeten – naast een taaltoets op ten minste A2-niveau – nog twee examens afleggen: KNM (Kennis van de Nederlandse Maatschappij) en ONA (Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt). Mahran is inmiddels geslaagd voor de taaltoets, voor KNM, maar moet ONA nog doen. Zijn reactie: ‘ONA heeft toch als doel om ervoor te zorgen dat inburgeraars werk vinden? Nou, ik heb werk. Ik heb een eigen zaak. Toch raar dat ik dan nog steeds ONA moet doen?’ En wat dat betreft, heeft hij helemaal gelijk. Officieel is hij weliswaar nog niet ingeburgerd, maar voor mij heeft hij de test doorstaan. Overigens niet alleen hij, maar zijn menukaart ook. Een absolute aanrader!

Wilt u meer weten over de inburgeringstrajecten die het Talencentrum biedt, kijk dan onze website UM Talencentrum.