Benoeming dr.mr. Eric van de Luijtgaarden tot bijzonder hoogleraar Preventive Law

Per 1 juni a.s. wordt dr.mr. Eric van de Luijtgaarden benoemd tot bijzonder hoogleraar Preventive Law (0,2 fte); deze leerstoel zal worden ondergebracht bij de capgroep Grondslagen en Methoden van het Recht. Eric van de Luijtgaarden is als lector verbonden aan Zuyd Hogeschool, die ook de leerstoel financiert.

Preventive law is een nieuw wetenschapsgebied dat sterk in ontwikkeling is; het kennisdomein wordt voor de praktijk in Zuyd Hogeschool ontwikkeld; met deze leerstoel wordt beoogd dit praktijkgerichte onderzoek met het fundamenteel wetenschappelijke onderzoek van de UM te verbinden en een unieke propositie in de regio en in Nederland te creƫren: juristen uit Limburg kunnen juridische problemen zowel oplossen als voorkomen.

Eric van de Luijtgaarden zal onderwijs ontwikkelen en verzorgen in vakgebieden die bijdragen aan de academische ontwikkeling van preventive law. Hij zal onderzoek doen en stimuleren op dit terrein, inclusief reflectie op de ontwikkeling van de T-shaped lawyer en de implementatie van legal tech applicaties in de digitale economie.

In Nederland is Eric van de Luijtgaarden de expert op het terrein van preventive law en zijn expertise past uitstekend bij de ambities van onze faculteit om studenten de maatschappelijke context van het recht te doen begrijpen en 21ste-eeuwse juridische vaardigheden aan te leren.