Master

Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie

In de masteropleiding Kunst- en Cultuurwetenschappen (Arts and Culture) staat cultuur in wording centraal. Cultuur is geen vaststaand gegeven, maar altijd in beweging en voortdurend in ontwikkeling. Als begrip verwijst cultuur naar de resultaten van intellectuele en artistieke creativiteit en reflectie, zoals wetenschappelijke en literaire teksten of kunstwerken. Het duidt ook de culturele praktijken aan waarin mensen hun dagelijks leven vormgeven en die tot uiting komen in hun individuele smaak en omgangsvormen. Ten slotte vormt cultuur het hart van de maatschappelijke processen waarin mensen ethische, esthetische en politieke betekenissen en waarden uitdrukken en betwisten.

In de specialisatie Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie bestudeer je de begrippen 'kunst' en 'erfgoed' als uitdrukkingen van cultuur in het verleden en heden. Je leert hoe de betekenissen, waardes en gebruik van kunst en erfgoed door de tijd heen zijn veranderd. Wat is de wetenschappelijke en maatschappelijke betekenis van kunst, cultuur en erfgoed? Waarom worden sommige kunstwerken, cultuuruitingen, gebruiken en objecten uit het verleden wel gewaardeerd en andere niet? Vind jij het interessant om op zoek te gaan naar de antwoorden op deze vragen en heb je affiniteit met kunst en erfgoed? Dan is de specialisatie Kunst en Erfgoed: Beleid, Management en Educatie iets voor jou! In deze opleiding - die zowel in het Nederlands als in het Engels wordt gegeven - ontdek je welke academische en professionele kennis en vaardigheden je nodig hebt om een goede beleidsmaker, programmamaker, kunstmanager, museumeducator of curator te zijn. Je benadert kunst en erfgoed vanuit verschillende perspectieven en krijgt veel mogelijkheden om je eigen master op maat samen te stellen.

 

Belangrijke informatie voor Nederlandstalige studiekiezers

Wij vinden het belangrijk dat je de Nederlandse en Vlaamse context in een internationaal perspectief kunt plaatsen.
1ste semester – september t/m januari

Alle onderwijsgroepen en workshops worden bij voldoende Nederlandstalige studenten in het Nederlands gedoceerd en sommige studiematerialen zijn beschikbaar in het Nederlands. Tijdens de onderwijsgroepen wordt er ruim aandacht besteed aan de Nederlandse en Vlaamse context. Je schrijft je essays en opdrachten in het Nederlands. De hoorcolleges worden in het Engels gedoceerd en volg je samen met je internationale studiegenoten.
2e semester – januari t/m juli
De academische vaardigheidstraining wordt bij voldoende Nederlandstalige studenten in het Nederlands gegeven. De keuzevakken worden in het Engels gedoceerd en volg je samen met je internationale studiegenoten. Vervolgens kun je een stage in het binnen- of buitenland kiezen. Je blijft je essays en je opdrachten in het Nederlands schrijven. De scriptie schrijf je uiteraard ook in het Nederlands.

De Nederlandstalige specialisatie Kunst en Erfgoed vindt alleen doorgang bij een minimum van 7 studenten. Studenten die meer informatie willen ontvangen over de keuze tussen de Engelstalige specialisatie Arts & Heritage: Policy, Management & Education en de Nederlandstalige specialisatie Kunst & Erfgoed: Beleid, Management en Educatie, wordt aangeraden contact op te nemen met de opleidingsdirecteur of zich voor beide specialisaties aan te melden.

 Download onze Kunst en Erfgoed flyer

 Engelstalige variant van deze opleiding: Arts and Heritage, Policy, Management and Education
 

Eva Klinkenberg, Student Ambassadeur Kunst en Erfgoed

“Na een aantal jaar in Utrecht te hebben gewoond en gestudeerd, wilde ik terugkeren naar de plek die ik thuis kan noemen. Ik groeide namelijk op in dit deel van het land. Wat me hier erg aanspreekt is de balans tussen een stad met een bescheiden formaat en haar ambitieuze internationale karakter. Maastricht heeft ook een zeer interessant cultureel aanbod dat nauw aansluit bij deze masterstudie. Ik kijk er erg naar uit de stad te herontdekken vanuit een studentenperspectief. Deze master heeft een Nederlandstalige en Engelstalige variant, die nauw met elkaar verbonden zijn. Studenten van beide tracks hebben dan ook veel onderling contact. Ik heb voor Kunst en Erfgoed gekozen omdat ik op zoek was naar een mogelijkheid om zowel academische kennis als praktijkervaring op te doen. Daarbij wil ik leren over werken in de culturele sector in de breedst mogelijke zin. Na de masterstudie hoop ik een job te vinden in een museum, waar ik me vooral wil richten op de ontwikkeling van culturele content rondom publieke geschiedenis. Ik sluit ook niet uit dat ik hierna nog een master volg, zodat ik geschiedenis kan gaan onderwijzen. Het lijkt me fantastisch om mijn reis-ambities waar te kunnen maken door op internationale scholen in het buitenland te kunnen werken."

Volg Eva:

 op Facebook
 op Instagram

 

Eva Klinkenberg, Student ambassadeur MA Kunst en Erfgoed 2021-2022

"Ik heb voor Kunst en Erfgoed gekozen omdat ik op zoek was naar een mogelijkheid om zowel academische kennis als praktijkervaring op te doen."

Eva komt oorspronkelijk uit de buurt van Maastricht en heeft geschiedenis gestudeerd aan Utrecht University.

Ontdek FASoS

FASoS ambassadors honingraat 21-22

Ontdek alles over FASoS en het leven en studeren in Maastricht. Volg ons op Facebook, Instagram en YouTube. We bieden je vlogs, columns en interessante achtergrondartikelen. Ben je geinteresseerd in een specifiek masterprogramma? Volg dan de ambassadeur van jouw keuze op Facebook of Instagram om alle inside informatie te krijgen waarnaar je zoekt. En aarzel niet om vragen te stellen!

UM Campus Tour

Wil je beginnen aan een masteropleiding aan de Universiteit Maastricht? Tijdens onze Campus Tour bieden we aankomende studenten de kans om de stad, onze faculteitsgebouwen en faciliteiten te verkennen! Ontdek hoe het is om te wonen en te studeren in deze bruisende stad!

Geef je carrière een kickstart op onze Master Open Dag

Ervaar de Universiteit Maastricht: leer meer over de meest internationale universiteit van Europa, kom alles te weten over de opleiding van jouw keuze en ontdek onze mooie stad. De volgende Master Open Dag is op zaterdag 12 november 2022.

Meer events vind je op onze Online Master events pagina.

UM Campus Tour - Register now!

Schakeljaar

Als je niet aan de toelatingseisen voor deze masteropleiding voldoet, kun je je aanmelden voor het schakeljaar (Pre-master). Bekijk hier de informatie over het programma, de vakken en de toelatingseisen.

UM zesde beste jonge universiteit ter wereld

Times Higher Education 'Young Universities' 2020

Calendar

Social media FASoS

Volg ons op:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
 LinkedIN