Vier duurzame plannen voor het komende jaar

Het nieuwe academische jaar is gestart, dus tijd voor wat goede voornemens! Dit zijn de vier duurzame plannen waar de UM aan gaat werken.

Achter de schermen is een team hard aan het werk om het duurzaamheidsbeleid van UM op weg te krijgen: de taskforce Sustainable UM2030. De taskforce heeft het afgelopen jaar veel hulp gehad van studenten en medewerkers die meededen aan Green Impact, een competitie waarbij teams met elkaar konden strijden om zo veel mogelijk duurzame acties uit te voeren. Dit was niet alleen een manier om meer bewustzijn over duurzaamheid te creëren, maar het gaf de taskforce ook inzicht in waar de volgende stappen nodig zijn.

1. Green Office

Ten eerste: veel waardevolle feedback kwam van studenten. Daarom heeft de taskforce ervoor gekozen om vanaf dit jaar nog nauwer te gaan samenwerken met Green Office. Ideeën van studenten zijn erg waardevol voor de UM en haar gemeenschap, omdat ze vaak creatief zijn. Tegelijkertijd viel het op dat studenten het lastig vinden om samen te werken met een grote organisatie zoals de UM, dus de taskforce wil ze daar graag bij helpen. Omgekeerd kan Green Office de taskforce helpen om met studenten samen te werken.

2. Vakken over duurzame ontwikkeling

Een flink aantal studenten heeft aangegeven dat ze maar onderwijs over duurzame ontwikkeling zouden willen. Om onderwijs over duurzame ontwikkeling voor alle UM studenten beschikbaar te maken, heeft de taskforce een plan opgesteld voor een minor over duurzame ontwikkeling. Dat plan zal de taskforce dit jaar gaan uitvoeren. Het is de bedoeling dat de minor vanaf het volgende academisch jaar van start gaat.
 

3. Interdisciplinair onderzoek en symposium

Duurzame ontwikkeling is een breed onderwerp. Veel verschillende thema’s zoals biodiversiteit, klimaatverandering, ongelijkheid en rechtvaardigheid beïnvloeden elkaar. Daarom is interdisciplinair onderzoek nodig om te oplossingen te komen. Om meer interdisciplinair onderzoek de faciliteren bij de UM, organiseert de taskforce Sustainable UM2030 een onderzoekssymposium op 29 November. Zowel studenten als onderzoekers zijn welkom.

4. Nieuwe Green Impact ronde

Green Impact zal ook dit jaar weer plaatsvinden. Afgelopen jaar hebben 13 teams met veel succes hard gewerkt aan duurzaamheidskwestie binnen hun directe omgeving. Nu willen we Green Impact een niveautje hoger gaan tillen. In plaats van dat ieder team aan dezelfde (en kleinere) acties werkt, willen we nu interdisciplinaire teams creëren die aan complexere uitdagingen van de UM gaan werken. Deze uitdagingen zijn gebaseerd op de feedback van Green Impact 2018-2019:
 

  • Zakenreizen per vliegtuig
  • Verduurzamen van UM-evenementen en vergaderingen
  • Vergoenen van de campus en biodiversiteit
  • Duurzame onderzoekslaboratoria
  • Duurzame catering
  • Duurzame aanbestedingen
  • Minder afval

Mocht je in een van deze onderwerpen geïnteresseerd zijn, doe dan zeker mee aan Green Impact! Green Impact is open voor (academische-) medewerkers en studenten. Praktische informatie over inschrijven en de planning zal in de herfst volgen.

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.