Grenzen sluiten is totaal absurd

Onderzoek: ‘Grensverkeer heeft nauwelijks invloed op verspreiding van coronavirus in grensregio'

Het ontmoedigen van grensverkeer of het daadwerkelijk ‘sluiten’ van grensovergangen heeft de afgelopen jaren nauwelijks invloed gehad op de verspreiding van het coronavirus. Dat concludeert een panel van experts uit de gezondheidszorg in een onderzoek dat op verzoek van de grensregio’s tussen Nederland, Duitsland en België is uitgevoerd. "Een pandemie stoppen door de grens te sluiten is totaal absurd."

Grensoverschrijdend onderzoek

Het onderzoek naar Covid-19 in het grensgebied is uitgevoerd door euPrevent, een euregionaal gezondheidsnetwerk, in samenwerking met de Universiteit Maastricht. De opdrachtgevers zijn onder meer grensregio’s en overheden, zoals deelstaat Noordrijn-Westfalen en de provincie Overijssel. In totaal zijn 27 zorgprofessionals geïnterviewd: 10 uit Nederland, 11 uit Noordrijn-Westfalen en 6 uit België. Het gaat veelal om leidinggevenden bij onder meer GGD/Gesundheitsamt, huisartsenzorg en ouderenzorg. De data en cijfers die zijn geanalyseerd zijn afkomstig uit de periode vanaf de uitbraak van het coronavirus tot 1 mei 2021, dus grofweg tot en met het einde van de derde infectiegolf.

In de resultaten van het onderzoek worden kanttekeningen geplaatst bij de communicatie tussen zorgverleners in de grensgebieden, daar zou nog veel winst te behalen zijn. En dat terwijl de euregioverbanden en grensburgemeesters spreken van een succesvolle grensoverschrijdende samenwerking in coronatijd. Ze gaan er ook prat op dat ze er juist door onderlinge samenwerking in zijn geslaagd om de grenzen tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen gedurende de hele coronacrisis open te houden voor het ‘noodzakelijke grensverkeer’.

Lees meer op TwenteTV

Lees ook