Iedereen wint: studenten Data Science and Artificial Intelligence werken aan bedrijfsvraagstukken

Als student vraag je je misschien af wat de toekomst in petto heeft. Is je cv sterk genoeg om die droombaan te krijgen? Zou het niet beter zijn om dat zinnetje over vakkenvullen te vervangen door iets wat met je studie te maken heeft? Goed nieuws: voor studenten Data Science and Artificial Intelligence is het nu makkelijker dan ooit om relevante werkervaring op te doen.

Terwijl studenten zoeken naar manieren om hun cv te stutten, maken bedrijven zich zorgen over andere onderwerpen. Organisaties ontdekken steeds meer kansen en uitdagingen op het gebied van Data Science en Kunstmatige Intelligentie. Afgelopen jaar vroeg tenminste één manager zich af: kunnen we iets ontwikkelen wat vooroordelen in onze financiële algoritmes blootlegt? Een ander dacht: Is het mogelijk om e-mails automatisch naar de juiste afdeling door te sturen? Werknemers met de vaardigheden om dit soort vragen te beantwoorden, kunnen echter moeilijk te vinden zijn.

Toepassingen in het echte leven, nu extra echt

Een en een is twee: de bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence biedt derdejaars studenten nu – in samenwerking met Brightlands-organisaties BSSC and BISS – de mogelijkheid om hun semesterproject bij een bedrijf of organisatie uit te voeren. Het wederzijdse belang is duidelijk: studenten proeven aan een carrière, terwijl organisaties toegang krijgen tot de nieuwste kennis (en een voorsprong op het vinden van hun toekomstige Data Science- en AI-experts).

Het nieuwe initiatief vult het prijswinnende KE@Work-programma aan, waarin excellente studenten gedurende twee jaar halftijds bij een bedrijf werken in plaats van mee te draaien met de reguliere semesterprojecten.

Succesvolle lancering

Vorige maand presenteerden de eerste 30 deelnemende studenten hun resultaten. Verzekeringsbedrijf DELA, innovatie/techbedrijf Sitech Services, financiële dienstverlener BNY Mellon en de Politie leverden voor deze testronde de projecten aan.

Na een succesvolle eerste ronde zal het initiatief volgend jaar een vervolg krijgen. Wil jij er deel van uitmaken? Nieuwsgierige studenten kunnen kennismaken met Data Science and Artificial Intelligence tijdens de online Open Dag op 6 februari. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met BSSC.

Project-Centred Learning?
De bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence gebruikt project-centred learning (PCL). Studenten bundelen hun krachten in groepen van 5 of 6, en werken jaarlijks aan twee grote projecten die elk een heel semester doorlopen. Deze projecten plaatsen studenten voor real-life uitdagingen en vergen het toepassen van kennis uit de colleges, die onderwerpen van kunstmatige intelligentie tot toegepaste wiskunde en computerwetenschappen beslaan.

Lees ook

  • Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone zijn de winnaars van de publieksprijzen die tijdens de verkiezing van de Ingenieur van het jaar werden uitgereikt. De winst en de nominatie van beiden, door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, laten zien dat de Universiteit Maastricht, en vooral de...

  • Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs nomineerde Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone voor de prijs van beste ingenieur en beste studententeam van 2024. Beiden horen bij de laatste 3 finalisten in hun categorie. Wil jij ook dat de beste ingenieurs winnen, stem dan nu op UM!

  • Hoe repareer je een scheur in kalksteen, zoals mergel? Nou, vraag gewoon een paar bacteriën om het voor je te doen. Dit is in het kort het doel dat 11 studenten van de Universiteit Maastricht zichzelf stelden. Het lukte, ze eindigden in de top 10 van de beste undergraduate-projecten van de iGEM...