Worldwide Universities Network (WUN)

Het Worldwide Universities Network (WUN) is een toonaangevend wereldwijd netwerk voor hoger onderwijs en onderzoek van 25 universiteiten verspreid over 6 continenten. De Universiteit Maastricht is sinds 2013 lid van de WUN. De WUN stimuleert internationale samenwerking op het gebied van onderzoek en de ontwikkeling van onderzoekstalent, en draagt bij aan het vinden van innovatieve oplossingen voor enkele van de belangrijkste uitdagingen waar de wereld voor staat, zowel op wereldwijde als lokale schaal.

  De WUN in het kort
  Voordelen van het WUN-lidmaatschap voor onderzoekers van de UM
  WUN-vertegenwoordigers bij de UM
  WUN Research Development Fund
  WUN Early Career Researchers Webinars
  Word lid van de WUN Hub
  WUN Research Mobility Programme

De WUN in het kort

WUN has identified four major Global Challenges  : world university network

De meest getalenteerde onderzoekers en docenten zitten steeds verder verspreid over de wereld. De WUN speelt hierop in en brengt grote universiteiten uit zeer uiteenlopende geografische en culturele contexten samen. Daardoor ontstaat een partnerschap met een ongeëvenaarde diversiteit en rijkdom aan talent en middelen voor belangrijk onderzoek.

Via het Research Development Fund steunt de WUN gezamenlijk onderzoek dat zich richt op grote, wereldwijde uitdagingen (Global Challenges):

  • Aanpak van klimaatverandering
  • Volksgezondheid
  • Wereldwijd hoger onderwijs en onderzoek
  • Inzicht in culturen

Binnen elk van deze Global Challenge-gebieden werken onderzoekers van partneruniversiteiten samen aan een reeks concrete vraagstukken.

De WUN investeert ook in onderwijs. Op postdoctoraal niveau biedt de WUN onderzoekers aan het begin van hun loopbaan mogelijkheden om hun professionele netwerken te verbreden en gespecialiseerde ervaring op te doen in een internationale context.

  De Universiteit Maastricht is verheugd dat ze onderdeel uitmaakt van het Worldwide Universities Network (WUN). Het geeft ons een unieke kans om aansluiting te vinden bij een selecte groep internationale netwerkuniversiteiten die onze visie op onderzoek en onderwijs delen, en tegelijkertijd verbonden blijven met hun eigen regio. De onderzoeksfocus van de WUN sluit zeer goed aan bij de strategische thema's van de Universiteit Maastricht. Ons WUN-lidmaatschap versterkt onze mondiale betrokkenheid en ons streven om bij te dragen aan de wereldwijde agenda voor duurzame ontwikkeling. 

Prof. Dr. Rianne Letschert
Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht en vertegenwoordiger van de UM in de WUN Partnership Board​

Voordelen van het WUN-lidmaatschap voor onderzoekers van de UM

De UM streeft ernaar een internationaal georiënteerde universiteit te zijn, die zich betrokken voelt bij wereldwijde uitdagingen. Het lidmaatschap van de WUN voegt een waarlijk mondiale dimensie toe aan de internationale partnerschappen van de UM, en een focus op wereldwijde ontwikkelingen. Het UM-lidmaatschap van de WUN stelt onderzoekers van de UM in staat om met collega's over de hele wereld samen te werken rond thema's die van belang zijn voor een duurzame mondiale ontwikkeling. Toonaangevende wetenschappers maken deel uit van gezamenlijke WUN-teams die zijn samengesteld rond essentiële thema's voor mondiale ontwikkeling. In het kader van deze thema's financiert de WUN onderzoeksprojecten waarin wetenschappers van verschillende bij de WUN aangesloten universiteiten samenwerken. Voor onderzoekers aan zowel het begin als in het midden van hun loopbaan biedt de WUN workshops, webinars en een netwerk over onderzoeksonderwerpen en -thema's die verband houden met de Global Challenges. Dit alles bevordert zowel de wereldwijde betrokkenheid als de zichtbaarheid van de UM. Het kan ook helpen bij het verwerven van externe (onderzoeks)financiering.

WUN-vertegenwoordigers bij de UM

UM Institutional WUN Coordinator

  Han Aarts, MA.
Director Mundo and policy advisor global engagement, MUO/Academic Affairs/Mundo
   +31 43 388 3519
  han.aarts@maastrichtuniversity.nl

WUN Boards of Gouvernance

  WUN Partnership Board
Prof. Dr. Rianne Letschert | voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht
  WUN Academic Advisory Group (AAG)
Prof. Dr. Gaby Odekerken-Schröder | Vice-Dean of UM School of Business and Economics
  WUN Coordinators Group
Han Aarts MA | MUO/Academic Affairs/Mundo

Global Challenges-stuurgroepen

  Public Health (PH) 
UM-vertegenwoordiger Dr Jill Whittingham, educational researcher en educational psychologist bij de Faculty of Health Medicine Life Sciences
  Understanding Cultures (UC) 
UM-vertegenwoordiger Prof. Dr. Bartel van de Walle, directeur UNU Merit
  Global Higher Education and Research (GHEAR) 
UM vertegenwoordiger  Dr. Ellen Bastiaens, directeur Edlab
 Responding to Climate Change (RCC) 
UM-vertegenwoordigers Prof. Dr. Yvonne van der Meer, Sustainability of Chemicals and Materials, Faculty of Sciences and Engineering

Andere groepen

  Global Africa Group
UM-vertegenwoordiger dhr. Han Aarts
 Global China Group (GCG) 
UM-vertegenwoordiger (vacature)
  Student Mental Health Group 
UM-vertegenwoordiger Margriet Schreuders, directeur Studenten Service Centrum

WUN Research Development Fund

world university network knowledge partners

De WUN stimuleert via het Research Development Fund (RDF) zijn leden om te participeren in internationaal gezamenlijk onderzoek. Het RDF wil onderzoekers bijeenbrengen om innovatieve, kwalitatief hoogstaande onderzoeksprojecten op te zetten die een aanpak ontwikkelen voor een van de wereldwijde uitdagingen waarop de WUN zich richt.

Ieder jaar wordt er een oproep gedaan tot het indienen van voorstellen voor het RDF-fonds, meestal in augustus en met een deadline eind oktober. De oproep voor 2022/2023 zal in augustus 2022 gedaan worden. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van de WUN. Voor aanvullende vragen kun je contact opnemen met Han Aarts.

In de afgelopen jaren waren er diverse RDF-projecten die geleid werden door onderzoekers van de UM als 'principal investigator (PI)', waaronder:

  • het opzetten van een Community of Learning for African PhD fellows (2015; Dr Mindel van de Laar),
  • een project rond de verwerking van huishoudelijk afval (2018; prof. Shyama Ramani en Maria Tomai van UNU-MERIT);
  • een project rond het ontwikkelen van een platform om gegevens van versnellingsmeters te delen (2018; dr. Annemarie Koster van FHML [CAPHRI]);
  • Women and Migration: patterns, experiences, vulnerabilities (2019; dr. Katie Kuschminder);
  • Strengthening Antenatal Care Resilience in the face of pandemics (2020; dr. Elena Ambrosino);
  • een project rond onderzoekssupervisie en mentoring tijdens de coronapandemie en daarna (2021; dr. Mindel van de Laar en mevr. Oksana Celbis).

  Klik hier voor meer informatie over al deze projecten.

WUN Early Career Researchers Webinars

De WUN organiseert, in samenwerking met de UNESCO en de UNSDSN, een reeks gratis virtuele netwerkworkshops voor beginnende onderzoekers (early career researchers of ECR's) met het thema ‘ontwikkeling van de volgende generatie toponderzoekers voor duurzame ontwikkeling’.

De workshops brengen beginnende onderzoekers uit de hele wereld bijeen die contacten willen leggen met collega's in hun vakgebied.

Dit programma werd in 2020 gelanceerd en ingeleid door professor Jeffrey Sachs, voorzitter van het United Nations Sustainable Development Solutions Network. Bekijk hiervoor meer informatie een video van de startbijeenkomst. 

Elke netwerkworkshop richt zich op een bepaald Sustainable Development Goal (SDG) en wordt ingeleid door vooraanstaande sprekers die een overzicht geven van de belangrijkste kansen en -uitdagingen over de breedte van het onderzoeksveld. De deelnemers splitsen zich dan op in groepjes in virtuele vergaderzalen, die zijn ingedeeld op basis van de specifieke onderzoeksinteresses binnen het gekozen SDG-thema van de sessie. Dit biedt de deelnemers de gelegenheid om internationale netwerken en samenwerkingsverbanden op te zetten.

Word lid van de WUN Hub!

De WUN Hub is een database waarmee onderzoekers van WUN-universiteiten in contact kunnen komen met WUN-collega's en door de WUN gesteunde onderzoeksprojecten.

Als WUN-onderzoeker word je lid van de Hub door een profiel aan te maken, waarin je je connectie, onderzoeksinteresses en deelname aan WUN-onderzoeksprojecten (indien van toepassing) vermeldt. Dit profiel helpt WUN-collega's met verwante interesses om met elkaar in contact te komen. Als geregistreerd gebruiker kun je de Hub doorzoeken om informatie te vinden over leden met specifieke onderzoeksinteresses en lopende WUN-onderzoeksprojecten. Het is ook mogelijk om oproepen te plaatsen om samen te werken in een mogelijk onderzoeksproject (en uiteraard om die oproepen te bekijken), en om oproepen te bekijken voor financieringsmogelijkheden.

Met behulp van trefwoorden of filters kun je zoeken op interessegebieden, onderzoeksprojecten en WUN Global Challenges, en aan welke universiteit iemand verbonden is.

Als je nog geen lid bent van de WUN Hub, maak dan je profiel aan op de WUN Hub-pagina. Hoe meer leden, hoe waardevoller de Hub!

Klik hier en
word lid van de WUN Hub!

WUN Research Mobility Programme

Oproep tot aanmelden

Het WUN Research Mobility Programme (RMP) biedt promovendi en onderzoeksmedewerkers van de Universiteit Maastricht de mogelijkheid financiering aan te vragen voor een bezoek aan een partneruniversiteit van het Worldwide Universities Network (WUN). Het doel is om gezamenlijk onderzoek van onderzoekers aan het begin of in het midden van hun loopbaan makkelijker te maken. Dit moet leiden tot internationale bekendheid, netwerken, gezamenlijke publicaties, meer mogelijkheden voor onderzoeksloopbanen en het verwerven van subsidies.

Er is een aantal criteria voor deelname aan het RMP, waaronder:

De kandidaat moet promovendus of wetenschappelijk medewerker aan de UM zijn.

  • Het bezoek aan de partneruniversiteit moet minstens 4 weken duren.

  Let op: als gevolg van de coronacrisis is het WUN Research Mobility Programme tijdelijk gestopt. Als je interesse hebt, kun je contact opnemen met Han Aarts voor informatie over de huidige situatie en over de vooruitzichten voor volgend jaar.

WUN Education workshops

WUN OpenEd is een samenwerkingsverband tussen WUN-UNESCO en ICDE, dat tot doel heeft open online onderwijs aan te bieden om de wereldwijde gevolgen van corona voor het onderwijs te beperken. Het programma ging op 29 september 2021 van start met 10 webinars voor potentiële gebruikers (docenten, studenten, beheerders).

  Klik hier voor meer informatie over dit project.