College Remco Havermans Universiteit van Nederland

Waarom is chocolade volgens de wetenschap het allerlekkerste wat er is?

Universiteit van Nederland

Op donderdag 17 november zendt de Universiteit van Nederland een college uit van UM-docent/onderzoeker Remco Havermans. De vraag die tijdens zijn college centraal staat is: ‘Waarom is chocolade volgens de wetenschap het allerlekkerste wat er is?’ Het college maakt onderdeel uit van de collegereeks rondom het thema Zintuigen en wordt om 20.30u uitgezonden op de website van de Universiteit van Nederland  

Smaken nemen we niet uitsluitend waar met onze tong, maar met smaakreceptoren die in de gehele mondholte zitten. En smaak is vooral geur. Wanneer je bijvoorbeeld chocola eet, proef je niet alleen de bitterzoete smaak, maar ruik je ook het kenmerkende aroma van cacao. Deze smaakbeleving verklaart echter nog niet waarom chocola zo geliefd is. Chocola vind je vaak zo lekker omdat je de zoete smaak associeert met de grote hoeveelheid calorieën en de belonende waarde van cafeïne-achtige stoffen in de cacao. Dit associatief leerproces verklaart waarom prikkels als de geur en kleur van een stuk chocola smaakverwachtingen oproept. En zulke verwachtingen beïnvloeden weer wat je meent te proeven.

De overige colleges in deze reeks behandelen de volgende onderwerpen:
- Hoe kun je een dove laten horen en een blinde laten zien?
- Waarom ervaren sommige mensen kleuren bij woorden en getallen?
- Waarom moet jij soms wel naar een advertentie, verkeerslicht of bitterbal kijken?
- Waar komen onze associaties bij geuren vandaan?

In de week van 14 november wordt elke werkdag één nieuw college uitgezonden.

​Dr. Remco Havermans is Universitair Docent bij de sectie Eetstoornissen en Obesitas van de Faculty of Psychology and Neuroscience.

Universiteit van Nederland
De Universiteit van Nederland is een online platform, waar de beste wetenschappers van Nederland gratis college geven. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuw thema.

Lees ook

  • Het aantal jongvolwassenen in Zuid-Limburg blijft dalen. Daardoor wordt het tekort aan arbeidskrachten groter, wat ertoe zou kunnen leiden dat bedrijven de regio verlaten. De internationale studentenpopulatie van de UM kan soelaas bieden.

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...