Universiteit Maastricht gunt herinrichting Tapijnkazerne aan Mertens Bouwbedrijf

Mertens Bouwbedrijf uit Weert mag de eerste fase van de herinrichting van de Tapijnkazerne in Maastricht gaan uitvoeren. Na een korte aanbestedingsprocedure heeft de Universiteit Maastricht (UM) dinsdag besloten om de opdracht aan Mertens Bouwbedrijf BV te gunnen. Het voormalige militair terrein aan de rand van de Maastrichtse binnenstad wordt getransformeerd tot openbaar park en de gebouwen zullen worden aangewend voor onderwijs en onderzoek. Met het oog daarop heeft de UM eerder dit jaar de eigendomsrechten van alle gebouwen op Tapijn verworven van de Provincie Limburg. In verband met de verwerving van de rechten zal de UM de concessieovereenkomst van Brasserie Tapijn met twee jaar verlengen tot 1 april 2021.  

Bouwteam

In dialoog met de stad hebben de Provincie, de Gemeente Maastricht en de UM twee jaar geleden gezamenlijk een langetermijnvisie voor de Tapijnkazerne opgesteld: het gebied wordt getransformeerd tot openbaar park en de gebouwen zullen worden aangewend voor onderwijs en onderzoek. “Dat de verbouwing en nieuwbouw fase 1 nu daadwerkelijk van start gaan, is heel mooi voor universiteit en stad”, aldus Ralph Herben, vastgoedontwikkelaar van de UM. “Via de duurzame en groene ontwikkelingen op Tapijn wordt het stadspark verbonden met het buitengebied. We denken met Mertens Bouwbedrijf een heel goede partner voor de realisatie te hebben gevonden.” Ook Eric Smeets, directeur van Mertens Bouwbedrijf, kijkt uit naar de uitvoering van het project. “Drie jaar geleden hebben wij al succesvol samengewerkt bij de realisatie van de nieuwe sporthal van de UM. We kijken uit naar deze hernieuwde samenwerking en zullen dankzij onze leaRn methodieken in bouwteamcombinatie dit mooie project samen oppakken.”

WELL Building Standard

Bij het ontwerp, de (ver)bouw en het gebruik van de gebouwen op de Tapijnkazerne zal expliciet de nadruk worden gelegd op maatregelen die leiden tot verhoogd welzijn en gezondheid. Hiervan profiteren zowel medewerkers als studenten. Eind vorig jaar heeft de UM zich dan ook als eerste Europese universiteit geregistreerd voor de WELL Building Standard. “Die standaard sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de UM op het gebied van duurzaamheid”, aldus Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur. “De UM is actief op onderwerpen als welzijn en gezondheid en de rol van de omgeving daarin, zowel in onderwijs als onderzoek. In zoverre kan Tapijn gaan fungeren als living lab voor ons eigen primaire proces.” Gert-Jan Krabbendam, de Maastrichtse wethouder voor Klimaat & Energie, Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit, voegt daaraan toe: “De duurzaamheidsambities van de UM sluiten naadloos aan bij de mission zero ambitie van de Gemeente Maastricht. Zelf hebben wij bij de parkaanleg duurzaam materiaalgebruik, klimaatadaptatie en biodiversiteit als uitgangspunt gehanteerd.”

Duurzaamheid

Het Tapijn-project heeft ook vanuit een ander gezichtspunt een duurzaam karakter, vindt Joost van den Akker. “De samenwerking van UM, Provincie Limburg en gemeente Maastricht rond het Tapijn-gebied betekent een extra impuls voor de kennisinfrastructuur in Limburg”, aldus de Limburgse gedeputeerde (Economie en Kennisinfrastructuur). “Een historische plek in het hart van de stad transformeert naar een nieuwe kennis-hotspot waar werken, studeren en recreëren hand in hand gaan. Een prachtig voorbeeld hoe je dankzij samenwerking van overheden en kennisinstellingen echt het verschil kunt maken in de economische structuur én in een stad, met een uitstraling tot ver voorbij de stadsgrenzen.” Universitair hoofddocent Nils Kok, internationaal erkend expert op het gebied van duurzaam vastgoed, volgt de transformatie van de Tapijnkazerne eveneens met bijzondere interesse: “Ons recente onderzoek naar de effecten van binnenklimaat op gezondheid en productiviteit, onder andere in woningen, kantoren en scholen, laat duidelijk zien dat gezonde gebouwen tot betere resultaten leiden. Het integraal meenemen van welzijn en gezondheid in de ontwikkeling van de Tapijnkazerne brengt huisgemaakt academisch onderzoek direct in de praktijk.”

Voor meer informatie over het project en de planning, bezoek de website van de Gemeente Maastricht.

Lees ook

  • Negen onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) profiteren dit jaar van een subsidie uit het Research Development Fund (RDF) van het Worldwide Universities Network (WUN). In totaal zijn in de subsidieronde 2019-2020 15 onderzoeksprojecten geselecteerd uit 31 aanvragen. De UM neemt deel in 7...

  • De Keuzegids Bachelors 2020 laat zien dat de drie Liberal Arts colleges van de Universiteit Maastricht onveranderd tot de Nederlandse top behoren. Het University College Maastricht, het University College Venlo én het Maastricht Science Programme bestendigen dan ook hun kwaliteitszegels.

  • De Young Universities for the Future of Europe (YUFE)-alliantie was gisteren in Brussel aanwezig tijdens het startevenement van het European Universities Initiative. YUFE is een van de 17 allianties van Europese universiteiten die door de Europese Commissie zijn geselecteerd om de eerste modellen...