Overgewicht is altijd ongezond

Professor UM bezorgd over idee dat je met elk gewicht gezond kunt zijn

Anne Roefs, hoogleraar psychologie van eetgedrag, vind het belangrijk dat mensen met overgewicht minder negatief benaderd worden. Maar ze maakt zich ook zorgen over de mogelijk schadelijke effecten van levensstijlideeën als ‘health at every size’, als die ertoe leiden dat mensen met overgewicht een poging tot afvallen uitstellen.

‘Health at every size’ betekent ‘gezondheid op elk gewicht’, wat wil zeggen dat het niet belangrijk is hoe zwaar iemand is, maar of diegene gezond leeft, zo legt Roefs uit. Maar als deze verandering van denken over overgewicht en obesitas ertoe leidt dat mensen denken dat afvallen niet nodig is, dan wordt het volgens de Maastrichtse hoogleraar ‘gevaarlijk’. Het idee dat het niet uitmaakt hoeveel je weegt klopt namelijk niet, stelt ze. ‘Obesitas is nooit gezond.’

Lees meer hierover in het Nederlands Dagblad

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Lichaamstaal is misschien wel ons belangrijkste communicatiemiddel. Maar onze kennis over de effecten van houdingen is gering.

  • Astrid Meesters

    Met de wind mee

    Astrid Meesters promoveerde op 28 september met haar onderzoek naar flexibiliteit en mindfulness als weerbaarheidsfactoren voor pijn en herstel.