Prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor Beatrice de Gelder

Hoe verwerken onze hersenen de lichaamstaal - of body language - van anderen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden gaan prof. dr. Beatrice de Gelder (FPN, Cognitive Neuroscience) en twee collega’s uit Duitsland en België op een nieuwe manier kijken naar hoe ons brein omgaat met biologische informatie. De European Research Council (ERC) kent vandaag 8,7 miljoen euro toe aan het ambitieuze onderzoeksproject. Professor De Gelder krijgt daarvan bijna 3 miljoen euro subsidie. Het is de eerste keer dat een ERC Synergy Grant wordt toegekend aan een onderzoeker van de Universiteit Maastricht (UM).

Body language

Het lichamelijk gedrag, of body language, van anderen is voor mensen vaak de meest belangrijke informatiebron om adaptieve reacties te kunnen voorbereiden en essentieel om te overleven. Hoe zijn onze hersenen geëvolueerd om zulk sociaal relevant gedrag te verwerken? Om goed in kaart te kunnen brengen hoe het brein lichamelijk gedrag van anderen verwerkt en hoe het deze informatie gebruikt om intenties, acties en emoties te begrijpen, willen professor De Gelder en haar collega’s een nieuw biologisch en computermodel ontwikkelen. In het project worden geavanceerde methoden uit meerdere disciplines bij elkaar gebracht, zoals het gebruik van virtual reality in combinatie met fMRI-scans, neurale en computermodellering, psychofysica en neurofysiologisch onderzoek. Uiteindelijk moet het project ook leiden tot nieuwe kennis over de aard en diagnose van bepaalde neuropsychiatrische aandoeningen, en tot nieuwe doorbraken in de manier waarop computer- en robotsystemen sociaal relevante informatie verwerken.

Prestigieus

ERC Synergy beurzen zijn de grootste en meest competitieve beurzen in het prestigieuze beursprogramma van de European Research Council (ERC). De subsidies worden toegekend aan groepen van twee tot vier onderzoekers, die nauw samenwerken en uiteenlopende expertise en middelen inzetten om ambitieuze onderzoeksproblemen aan te pakken. Prof. dr. Beatrice de Gelder ontvangt de Europese subsidie samen met haar collega’s prof. dr. Rufin Vogels (KU Leuven) en prof. dr. Martin Giese (Universiteit van Tübingen). KU Leuven zal het onderzoeksproject coördineren.

Loraine Bodewes (fotografie)

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Astrid Meesters

    Met de wind mee

    Astrid Meesters promoveerde op 28 september met haar onderzoek naar flexibiliteit en mindfulness als weerbaarheidsfactoren voor pijn en herstel.

  • Kristof Vandael

    Van uitstel komt afstel

    Kristof Vandael onderzocht in zijn promotieonderzoek hoe deze generalisatie van pijn-gerelateerde vermijding kan worden afgeremd in het lab om therapie voor chronische pijn te helpen optimaliseren of zelfs de ontwikkeling tot chronische pijn voorkomen.