Nieuws

  • Levende hersenen in een laboratorium en onderzoek naar internetvrijheid. Maar liefst twee wetenschappers van Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?

  • Waarom zitten onschuldigen soms jarenlang vast? De European Registry of Exonerations (EUREX) brengt gerechtelijke dwalingen in Europa in kaart die uiteindelijk hebben geleid tot vrijspraak. Het doel is om nieuwe misstappen te voorkomen.

  • In een korte podcast van BNR Nieuwsradio gaat UM-historicus Raf de Bont in op de vraag of met alle bemoeienis van de mens een 'echt wild dier' nog wel bestaat.  En of we nog wel kunnen spreken van wilde natuur als er nergens op aarde meer een plekje is dat niet door ons is beïnvloed.

  • Twee wetenschappers van Universiteit Maastricht (UM), Keri Vos en Iskander de Bruycker, krijgen een Vidi-beurs van €800.000,- voor hun onderzoeksprojecten.

  • Vier Maastrichtse onderzoeksteams gaan van start met hun project dat gefinancierd wordt met een flinke som geld uit de Open Competitie van subsidieverstrekker ZonMw. Daarnaast is een Nijmeegs onderzoeksteam gehonoreerd, waarvan ook Harro van Lente, hoogleraar Science and Technology Studies aan...

  • Acht van de in totaal 23 beoordeelde bacheloropleidingen van de Universiteit Maastricht (UM) zijn uitgeroepen tot de beste van het land. Zes Maastrichtse opleidingen zijn bovendien beloond met het kwaliteitszegel Topopleiding. Een en ander blijkt uit de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten...

  • De kersverse nobelprijswinnaar (geneeskunde) Svante Pääbo wist stokoud DNA tot leven te wekken en te ontrafelen. UM-hoogleraar paleo-ecologie José Joordens legt op uit hoe bijzonder én waardevol dat is.

  • Onderzoekers van het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M4i) hebben meegewerkt aan een onderzoek naar de verbetering van dunne darm organoïden. De nieuwe organoïden bevatten ook Paneth cellen en zijn daarom een complete representatie van de menselijke dunne darm.

  • Te breed, te vaag, te weinig disciplinaire diepgang – deze argumenten worden vaak gebruikt door critici wanneer het gaat over Liberal Arts Education (LAE). Onderzoek door PhD-kandidaat Milan Kovačević van University College Maastricht (UCM) toont aan dat er geen bewijs is voor dergelijke academische...