Symposium ter ere van VNVA Els Borst Oeuvreprijs moet menstruatie bespreekbaar maken

Menstruatie nog altijd taboe op de werkvloer

Ter ere van de uitreiking van de VNVA Els Borstprijs voor haar oeuvre, organiseert prof. dr. Marlies Bongers op 1 oktober het symposium “menstruatie in ROOD op de agenda”. Tijdens het symposium zullen vier sprekers het onderwerp menstruatie vanuit verschillende invalshoeken belichten. Aansluitend is er een paneldiscussie over menstruatie-leed op de werkvloer, om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Er zijn veel werknemers die elke maand problemen ervaren door hun menstruatie: veel bloedverlies, ondragelijke pijn of allebei, onverwacht extreem bloedverlies of opvliegers. Het gaat om zo’n 0,5 miljoen werkenden in Nederland. Ondanks dit hoge aantal, blijft menstruatie op de werkvloer een onbesproken item.

Taboe op menstruatie

Vrouwen zijn goed in het omzeilen van het onderwerp, vertelt Marlies Bongers, hoogleraar gynaecologie aan de Universiteit Maastricht. Ze melden zich ziek ‘met griep’ wanneer het bloeden te heftig is, gaan over hun grenzen en werken door terwijl dat eigenlijk niet gaat, of ze gaan parttime werken. Ze dragen alleen maar zwarte broeken, omdat het bloeden zo heftig is. Er zijn ook personen die er om deze reden voor kiezen om helemaal niet te werken. Het is een probleem dat de ongelijkheid op de werkvloer versterkt.

TZorg is een van de organisaties die meedoet aan het panel tijdens het congres, samen met grote bedrijven als bol.com, beleidsmakers en vrouwenrechtenorganisatie Women Inc. Algemeen directeur van Tzorg Marianne de Winter bevestigt dat menstruatieproblemen ook binnen haar bedrijf spelen. Uit een intern gehouden enquête blijkt dat heel wat thuishulpen last te hebben van menstruatieklachten. Toch trekt maar 2% hierover aan de bel bij hun werkgever, omdat zij het een privézaak vinden of het niet durven. “Belangrijk dus om bewustwording in de organisatie te creëren over dit probleem zodat het gesprek hierover vanzelfsprekend wordt”, zegt de Winter.

We moeten hierover praten

De oplossing begint volgens Bongers inderdaad met het aangaan van een gesprek: “praten over menstruatie, waar dan ook, moet heel gewoon zijn”. Menstruatieverlof, zoals dat in Spanje eerder dit jaar is ingevoerd, is een optie, maar vaak niet nodig. Door bedrijfsartsen en HR-medewerkers bewust te maken van het probleem hoopt Bongers dat er samen naar een oplossing wordt gezocht. Die oplossing verschilt per klacht en per persoon. Het kan bijvoorbeeld helpen om thuis te werken tijdens de menstruatie, of een uur later te beginnen. Bovenal is het hebben van hevige menstruatieklachten een teken dat je ernaar moet laten kijken door een arts.

Met het organiseren van het congres hoopt Bongers het probleem in het vizier te krijgen van werkgevers en beleidmakers en mensen te stimuleren om menstruatieklachten te bespreken, waardoor concrete stappen op de werkvloer gemaakt kunnen worden.

Meer informatie over het programma en de sprekers op het congres is hier te vinden.
Pers kan zich opgeven voor het symposium door een e-mail te sturen met naam en contactgegevens naar vnvamail@vnva.nl.

Lees ook

  • 1 tot 3% van de vrouwen die zwanger wil worden krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor meer dan 50% van deze vrouwen wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Die hebben...

  • De Europese commissie heeft 23 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit ontwikkeld zijn. Startsein is een congres in Maastricht op 2 september.

  • Decennialang stond het voor wetenschappers en cardiologen vast: een stuk hartspier dat is afgestorven, bijvoorbeeld door een hartinfarct, groeit nooit meer terug. Een onderzoeksgroep van de Universiteit Maastricht onder leiding van Prof. Leon de Windt toont nu aan dat, door te sleutelen aan...