‘Partner in Balans’ wint Medische Inspirator prijs 2017

Het project 'Partner in Balans' van het Alzheimer Centrum Limburg (ACL) heeft de Medische Inspirator Prijs 2017 gewonnen. De prijs is een initiatief van ZonMw en wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest inspirerende samenwerking tussen patiënten en onderzoekers. De behoefte van de patiënten of zorgverleners staat daarbij centraal. Aan de prijs is een geldbedrag van 75.000 euro gekoppeld. Hiermee willen onderzoeker Lizzy Boots en patiëntvertegenwoordiger mevrouw Jennie Tillie-Hecker hun cursus, die mantelzorgers helpt omgaan met onzekerheden en vragen na de diagnose dementie, landelijk uitrollen.

De cursus Partner in Balans is speciaal bedoeld voor partners van mensen met geheugenklachten en helpt mantelzorgers omgaan met onzekerheden en vragen na de diagnose dementie. De cursus is ontwikkeld met én voor mantelzorgers. Tijdens het onderzoek werkte Lizzy Boots intensief samen met mantelzorger mevrouw Tillie-Hecker.

Mevrouw Tillie-Hecker is mantelzorger voor haar echtgenoot met dementie. Zij pleit ervoor dat alle mantelzorgers ondersteuning krijgen: “Mantelzorg kies je niet, dat komt op je pad. Deze cursus leert je problemen anders te benaderen.” 

Partner in Balans is een initiatief van het Alzheimer Centrum Limburg en wordt mogelijk gemaakt door het Alzheimer Onderzoekfonds Limburg en Alzheimer Nederland. Bij ACL loopt momenteel een wetenschappelijk onderzoek naar bruikbaarheid en effectiviteit, uitgevoerd door Lizzy Boots en Marjolein de Vugt. Met deze prijs wil Lizzy Boots de cursus beschikbaar maken voor partners en naasten van mensen met dementie in heel Nederland. 

Lees ook