Diversity & Inclusivity

Inclusiviteit – ook voor jou

De Universiteit Maastricht houdt zich aan haar belofte om een inclusieve universiteit te zijn. De UM zoekt continu de dialoog en boekt telkens weer verbeteringen. Het probleem is dat dit voor de meeste leden van de UM-gemeenschap een grotendeels onzichtbaar proces is – tot nu toe.

Er is veel gebeurd in de twee jaar sinds de UM Constance Sommery aanstelde als de eerste diversity officer. De UM wil dat medewerkers en studenten zich welkom voelen en heeft daar sinds de komst van Sommery hard aan gewerkt. Haar rol is uitgegroeid tot het Diversity & Inclusivity (D&I) Office. Junior beleidsadviseur Ophélie Hue is het nieuwste lid van de D&I-familie.

Je welkom voelen, je thuis voelen

Hue is er onder meer verantwoordelijk voor dat mensen op de hoogte zijn van D&I-activiteiten, en dat ze weten dat het D&I Office openstaat voor input en dialoog. Toen zij zelf naar Maastricht kwam kreeg ze het warme welkom dat ze nu graag aan iedereen wil geven. “Naar Maastricht komen was het beste wat ik ooit gedaan heb. Ik was de enige van mijn jaar die in het buitenland ging studeren, dus het was geen makkelijke beslissing.”

Hue houdt van het gevoel van vrijheid en de relaxte manier van leven – helemaal in vergelijking met haar thuisstad Londen. “Ik voelde me heel snel thuis.” In de wetenschap concentreerde ze zich aanvankelijk op filosofie en psychologie. “Gelukkig is het programma van het University College Maastricht heel flexibel. Ik kon eigenlijk elke cursus volgen die me interesseerde, en raakte daardoor erg gefascineerd door de filosofie van de geest en psychologie.”

Uiteindelijk deed ze een master cognitieve neurowetenschap. “Ik wilde weten hoe het brein werkt, en dat is precies wat ik heb geleerd.” Hue werkte als fitnessinstructeur toen ze hoorde van ‘UM Sports for Every Body’, een programma dat erop gericht is om sport aan de UM meer inclusief te maken. Ze besloot om onderzoeksstagiaire bij het project te worden.

Iedereen mag mee-bewegen

“Lichamelijke beweging is belangrijk voor je welzijn. Daarom moeten we hard ons best doen om iedereen te stimuleren om dat te doen. Dus besteedden we niet alleen aandacht aan groepen van wie je het meest verwacht dat ze zich aangesproken voelen, maar bedachten we ook interventies om iedereen te stimuleren om op een positieve manier naar zichzelf te kijken.” Hue had altijd al interesse in diversiteit, maar het was de eerste keer dat er een overlap was met haar studie.

“Een van de grootste successen was dat de medewerkers, onder wie ik zelf in die tijd, zich meer bewust werden van hun taalgebruik.” Calorieën verbranden en een strandlichaam kweken (rood, in mijn geval) is één manier om mensen te motiveren. Maar daarmee negeer je mensen (of schrik je ze zelfs af) die aan lichamelijke beweging doen van wege het sociale aspect, gezondheids- of fitnessdoelen, het competitieve element, de passie voor een bepaalde sport, of de behoefte om zich te ontspannen.

Als je variaties op oefeningen introduceert met ‘Als je harder wilt werken…’, dan is dat zonder twijfel niet slecht bedoeld, maar, en dat is juist het verraderlijke ervan, het impliceert een gelijkwaardigheid tussen iemands morele kracht en hoe fit hij of zij is. “Er zijn natuurlijk verschillen in de moeilijkheidsgraad van oefeningen, maar behalve als het competitieve element jouw expliciete doel is – wat het in de context van UM Sports meestal niet is – moet je jezelf beoordelen op waar je toe in staat bent, en niet aan de hand van absolute richtlijnen.”

Participatie stimuleren

Hue begon met gymnastiek op de (relatief) rijpe leeftijd van 23. “Ik deed het gewoon voor de lol, om nieuwe vaardigheden te leren en mensen te ontmoeten. We hebben universiteitscompetities waarbij mensen worden toegejuicht voor de meest simpele dingen – niet omdat ze wereldklasse laten zien, maar omdat iemand er hard voor heeft gewerkt om iets te kunnen doen wat hij of zij eerst niet kon. Het motiveert mensen om het te blijven proberen.”

Dat was het belangrijkste wat ze bij haar onderzoeksproject heeft geleerd. “Het is belangrijk om plezier te hebben, want alleen dan ga je het regelmatig doen… Ik hou bijvoorbeeld niet van hardlopen, dus doe ik het niet…” Een ander resultaat was de verandering van uitstraling. “Eerder dit jaar hadden we fotosessies om het promotiemateriaal voor UM Sports diverser te maken. Daarvoor hebben we mensen die zich niet vertegenwoordigd voelen aangemoedigd om mee te doen.”

Tot dan toe stonden er in het promotiemateriaal mensen die er heel fit uitzagen, maar UM Sports wilde zich inspannen voor meer actieve inclusiviteit. “Hiervoor gebruikten we vooral foto’s van UM-medewerkers, alleen maar omdat het goedkoop en makkelijk was. Je ziet mij vaak in die filmpjes… We hopen dat, als mensen zich vertegenwoordigd voelen op websites en flyers, ze minder zullen aarzelen om mee te doen. En het lijkt te werken.”

Vertellen waar je mee bezig bent

Communicatie maakt duidelijk het verschil. Dat is ook de reden dat Hue haar kans greep toen ze de vacature zag voor een junior beleidsmedewerker met de specifieke taak om het socialemediabeleid te ontwikkelen. “We willen mensen laten zien wat we doen. Achter de schermen hebben we al veel bereikt.” Het D&I Office heeft beurzen in het leven geroepen, contacten gelegd, procedures in geval van seksuele intimidatie opgezet, en vacatureteksten verbeterd. Hue vertegenwoordigt inmiddels de UM in de diversiteitswerkgroep van YUFE.

Als een echte millennial ziet ze social media niet als eenrichtingsverkeer. “Het is een manier om te leren hoe we kunnen helpen, een kans voor leden van de UM-gemeenschap om in contact met ons te komen en ideeën te delen. We willen meer te weten komen over de ervaringen en behoeftes van mensen.” Het is ook een manier om op de hoogte te blijven van de inspanningen op het gebied van inclusiviteit van universiteiten overal ter wereld.

Het D&I Office werkt momenteel aan een kalender met religieuze feestdagen en belangrijke data voor specifieke gemeenschappen. “Ik ben niet godsdienstig, maar het stoort me niet als iemand anders iets viert dat geen negatieve impact op mij heeft. Ik zou er misschien zelfs wel meer over willen weten.” Hue ziet diversiteit niet in termen van winst voor de een en verlies voor de ander, maar als iets dat zelfs verrijkend is voor degenen die er niet van afhankelijk zijn. “Ik wil de pride-maand vieren met de queer-gemeenschap – maar dat hoeft niet ten koste te gaan van iemand anders. Laten we onze verschillen vieren. Hoe meer feestjes, hoe beter.”

Florian Raith

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...