Evaluatie van de Warmetruienweek 11-15 februari 2019

Op 15 februari was het nationale Warmetruiendag. Meer dan 200.000 mensen hebben deelgenomen door hun verwarming die dag één graad lager te stoken. Onze universiteit heeft zelfs een hele week de verwarming lager gezet in het merendeel van haar gebouwen. We willen iedereen bedanken voor het (al dan niet vrijwillig) meedoen. De reacties waren erg divers van: ‘laten we dit het hele jaar doen’ tot ‘ik moest mijn jas aanhouden’.

Wat we hebben geleerd

In sommige gebouwen of delen van gebouwen was het binnenklimaat in die week verre van aangenaam. Let wel, dit was nooit onze intentie. We hebben een aantal klachten in de loop van die week meteen kunnen verhelpen, echter in sommige gevallen was dit niet mogelijk of waren de klachten te laat gemeld. Een bekend probleem is de slechte isolatie van sommige gebouwen. Vanwege de monumentale status is isoleren complex en duur. Om in die gebouwen het binnenklimaat te verbeteren is maatwerk nodig.

Onze conclusie is dan ook dat sommige gebouwen (nog) niet klaar zijn voor een Warmetruienweek. Positief is wel dat wij nu actief de samenwerking opzoeken met de verschillende partijen om het werkklimaat én het energieverbruik in die cruciale (delen van) gebouwen te verbeteren. Wij houden jullie hiervan op de hoogte.

Ook zullen we binnenkort de exacte berekeningen bekend maken van de gerealiseerde CO2-besparing gedurende de Warmetruienweek. Samen hebben wij toch een hoop bespaard!

Werkgroep Warmetruienweek

UM Warm Sweater week 2019

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.