Maak Europese onderzoekers deelgenoot van je project over duurzame energie in huishoudens

Energise Europa

In 30 Europese landen gaan onderzoekers van ICIS, het wetenschappelijke instituut voor duurzame ontwikkeling van de Universiteit Maastricht, samen met hun Europese onderzoekspartners op zoek naar projecten die duurzame verandering willen brengen in de energieconsumptie van mensen. Zij zouden graag informatie verzamelen over zo’n 1.000 projecten en initiatieven die de opzet en uitvoering van 16 Living Labs in 8 landen in 2018 inspireren. Deze labs zijn bedoeld om mogelijke invloeden op individuele en collectieve energieconsumptie te onderzoeken. Inzichten opgedaan in de Living Labs zijn een bouwsteen voor de ontwikkeling en evaluatie van toekomstige initiatieven rond energieconsumptie in heel Europa. Het project heet ENERGISE: European Network for Research, Good Practice and Innovation for Sustainable Energy. Het ENERGISE consortium bestaat uit partners uit Bulgarije, Denemarken, Finland, Duitsland, Hongarije, Ierland, Slovenië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

En dit is hun oproep aan organisaties om deel te nemen: ben je betrokken bij een project dat verandering wil brengen in de manier waarop mensen energie gebruiken? Probeer je efficiënter energiegebruik en lagere energieconsumptie te bevorderen in huishoudens? Of je nu een NGO bent, een energie-agentschap, een bedrijf, een buurtvereniging of een sportclub, ENERGISE wil graag van je horen en van je leren!

Verspreid over heel Europa zijn er heel wat initiatieven te vinden ter vermindering en verduurzaming van de energieconsumptie in huishoudens. Heel veel mensen en organisaties willen een bijdrage leveren aan een duurzamere energieconsumptie. ENERGISE wil ook hen projecten laten zien om er zo veel mogelijk van te leren. Alle hulp is dus welkom.

Als je project wordt geselecteerd en opgenomen in het overzicht van initiatieven, draagt het mogelijk bij aan Europese beleidsvorming over het verminderen van energieconsumptie. Het kan ook internationale erkenning krijgen doordat het onderdeel wordt van een te raadplegen databank met 1.000+ initiatieven op de website van ENERGISE, maar ook van wetenschappelijke publicaties, beleidsstukken en mediarapportages.

ENERGISE is een Europawijd innovatief onderzoeksinitiatief dat het wetenschappelijk inzicht wil vergroten in de sociale en culturele invloeden op de energieconsumptie van mensen. Het project wordt gefinancierd door het EU Horizon 2020 programma voor de duur van drie jaar (2016-2019). ENERGISE ontwikkelt, test en beoordeelt mogelijkheden voor een bottom-up transformatie van energiegebruik in huishoudens en gemeenschappen in heel Europa. ENERGISE maakt gebruik van geavanceerde onderzoekstechnieken (bijvoorbeeld Living Labs) om bestaande energieculturen in een real-world setting direct te observeren en om initiatieven, zowel op het niveau van huishoudens als van gemeenschappen, voor het terugdringen van de energieconsumptie te testen.

Stuur voor meer informatie of deelname een e-mail naar energise@maastrichtuniversity.nl of bezoek de website van het project http://www.energise-project.eu.

Lees ook

  • Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UM, is geëerd met het Teken van Verdienste van de stad Maastricht. Hij kreeg het ereteken op 6 juni uit handen van locoburgemeester Hubert Mackus vanwege zijn grote verdiensten voor de universiteit en voor Maastricht. Begin juli neemt Nick...

  • Daan begon aan Governance and Leadership in European Public Health (GLEPH) met een master in Biomedical Sciences. Gedreven door zijn fascinatie voor beleidsvorming, strategie, bestuur en communicatie verschoof Daan zijn focus voorbij laboratoriumonderzoek. 

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...