Eerstegeneratiestudent Pavlos: “Focus op oplossingen, niet op obstakels. Dankzij die mindset kon ik tóch een master doen”

Vertrouw op jezelf en denk altijd in oplossingen. Zelf in actie komen is één van de belangrijkste lessen die Pavlos Liagkas leerde tijdens het studeren. Hij is de eerste in zijn familie die studeert en het is hem niet komen aanwaaien. In zijn geboorteland Griekenland voltooide hij zijn bachelor, waarna hij een paar jaar hard werkte om zijn hoofd boven water te houden, ook financieel gezien. Uiteindelijk wist hij tóch mogelijkheden te vinden om te starten met een master, Economics and Strategy in Emerging Markets in Maastricht. “Dat mensen vertrouwen in mij hebben, motiveert om nóg meer mijn best te doen.”

When life gives you lemons, make lemonade

Na zijn bachelor heeft Pavlos een paar jaar fulltime gewerkt als salesmedewerker om zichzelf financieel te ondersteunen. Die jaren waren pittig. “In een jaar tijd zijn mijn beide grootouders overleden, wat veel impact heeft gehad. Door hun financiële steun kon ik eerder een bachelor volgen. Ook kwam de COVID-pandemie, waardoor het verstandiger was grote beslissingen, bijvoorbeeld over een studie, uit te stellen.”

Tegelijkertijd bleef hij de wens houden om ooit een master te doen. “Tijdens mijn bachelor heb ik geleerd dat op jezelf vertrouwen het beste is wat je kunt doen. Ik geloof in de zin ‘When life gives you lemons, make lemonade’. Probeer altijd het beste te maken van wat je hebt. Daarom besloot ik uiteindelijk toch te gaan voor een master.” Dat werd Economics and Strategy in Emerging Markets aan de UM.

Van Griekenland naar Maastricht

Het is voor Pavlos de eerste keer dat hij in het buitenland studeert. Het bevalt hem tot nu toe goed. “Ik blijf nieuwe dingen leren en ontdekken, en vind het leuk dat het onderwijs zo interactief is.” Waarom Pavlos specifiek voor Maastricht koos? “Sowieso staat het Nederlandse onderwijssysteem goed aangeschreven”, vertelt hij. “Bovendien zijn de kosten voor onderwijs hier redelijk. Dat is vanwege mijn financiële situatie belangrijk. Daarnaast sprak het probleemgestuurd onderwijs me aan en vind ik Maastricht een leuke stad doordat het een kleine stad is die is dicht bij de grens en in het hart van Europa ligt.”

Pavlos staat er overigens niet vaak bij stil dat hij de eerste is binnen zijn familie die aan de universiteit studeert. “Ik ben nieuwsgierig aangelegd en heb me naast mijn school altijd verdiept in andere onderwerpen, zoals filosofie en geschiedenis. Studeren voelt als een voortzetting van die nieuwsgierigheid.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Pavlos Liagkas 1st gen student

De grijze gebieden zien

Er viel een last van Pavlos’ schouders toen hij hoorde dat hij het Candriam Scholarschip zou ontvangen. Hij had namelijk al de sprong in het diepe genomen door zich bij voorbaat in te schrijven voor de master. “Ik was zó blij toen ik het nieuws kreeg, omdat ik financieel niet op andere mensen kan terugvallen. Ik vind het een enorme eer dat mensen zoveel vertrouwen in me hebben. Dat motiveert om extra mijn best te doen.”

Gedisciplineerd is Pavlos zeker. “De universiteit leert me om open te staan voor nieuwe ideeën en me daar volledig in te verdiepen. Niets is zwart-wit; er is altijd een groot grijs gebied. De universiteit leert je om die grijze gebieden te zien en jezelf daarin te positioneren. Dat vind ik zo mooi aan studeren.”

“Er zijn altijd oplossingen”

Na zijn eigen ervaringen met starten aan een master is Pavlos ervan overtuigd dat er altijd oplossingen te bedenken zijn als je twijfelt over wel/niet studeren. Zijn advies aan anderen is dan ook “Vraag je altijd af ‘Hoe kan ik iets mogelijk maken?’ in plaats van direct te denken ‘Ik kan het niet!’. Focus op oplossingen, niet op obstakels, en neem risico’s. Dan komen de mogelijkheden vanzelf naar je toe.”

Daarnaast wil Pavlos nog iets meegeven aan andere studenten: “Kies altijd voor jezelf. Je familie en andere naasten willen misschien wel het beste voor je, maar weten niet altijd wat dat is. Het is jouw verantwoordelijkheid om dat te ontdekken en daarvoor te gaan. Zet de eerst mogelijke stap en ga daar vol voor. Wat je ook doet, doe het voor 100%.”

Tekst: Romy Veul
Fotografie: Joris Hilterman

Wil je studeren, maar heb je daarvoor niet de financiële middelen?
Lees alles over de studiebeurzen van de UM

Lees meer over eerstegeneratiestudenten

Lees ook

  • Concentratieproblemen. Moeite met plannen. Snel afgeleid raken. Het zijn bekende symptomen van ADHD. Steeds meer UM-studenten melden zich met ADHD-klachten bij Disability Support. Op welke manieren zit ADHD studeren in de weg? En hoe kun je ADHD-klachten verminderen tijdens je studie? Wij spraken...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...