Subsidies voor UM-studenten en -medewerkers

Een alternatief voor de supermarkt, gerund door studenten

In 2018 ontvingen UM-student Liza Diane Gordin en een aantal medestudenten een beurs van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL, voor de oprichting van de eerste ‘student food cooperative’ van de Benelux. Dit bijzondere initiatief, genaamd Foodcoop Maastricht, helpt de studenten bij de realisatie van hun ambitie: organische en duurzame producten toegankelijk en betaalbaar maken voor iedereen.

Liza Diane: ‘‘Het idee om een ‘student food coperative’ op te zetten in Maastricht ontstond toen ik terugkwam van een buitenlandsemester in Australië. ‘Food cooperatives’ zijn daar heel gewoon; vrijwel elke grote universiteit heeft zo’n voedseldistributiepunt gerund door lokale vrijwilligers. Eenmaal terug in Maastricht kwam het besef dat ik, als student met een beperkt budget, het me niet kon veroorloven om organische en duurzame producten te kopen, simpelweg omdat ze te duur zijn. Daarom plaatste ik, met steun van medeoprichter Felix Siebel, een bericht op Facebook waarin ik studenten zocht die wilden helpen bij de start van de Foodcoop Maastricht, een ‘food cooperative’ voor betaalbare, lokale, organische, ethisch geproduceerde en meestal plasticvrije producten. Voor ik wist, waren er twintig mensen in mijn woonkamer, klaar om dit alternatief voor de supermarkt te verwezenlijken!’’

foodcoop_maastricht

Een vriendelijke boer genaamd Joel

‘‘Wat de Foodcoop Maastricht anders maakt dan supermarkten? De meeste voedselretailers in Nederland zijn onderdeel van grote corporaties die vooral gericht zijn op winst, en minder op milieu en duurzaamheid. Wij zijn een ‘not-for-profit’ duurzaam alternatief en willen ons fruit, onze groeten en andere producten verkopen voor een eerlijke prijs. Om dat te bereiken, proberen we de bijkomende kosten te minimaliseren. Dat doen we door onze winstmarge te verlagen, net als de kosten voor huur, marketing en personeel. Daarnaast proberen we uitsluitend organische seizoensproducten te bieden via lokale boeren. Zo brengen we tevens de (student-)consumenten en hun huidige woonregio dichter bij elkaar. Hoe mooi is het dat iemand weet dat hij/zij een courgette eet die persoonlijk is verbouwd en geoogst door een vriendelijke boer genaamd Joel, die niet zo ver weg woont van Maastricht?''

Bestellen is gemakkelijk

‘‘Ons voornaamste doel is om organische en duurzame groenten, fruit en andere producten toegankelijk en betaalbaar te maken voor de gemeenschap in Maastricht, in het bijzonder voor studenten. Echter is iedereen welkom om zich aan te sluiten bij onze beweging. Je vindt alle informatie over onze verkoop op onze Facebookpagina en website. Meestal moet je het bestelformulier invullen vóór maandag. Nadat je een bestelbevestiging hebt ontvangen, kun je hem ophalen bij het ‘Keldertje’ (achter Landbouwbelang Maastricht) tussen 14.00 en 16.00 uur op woensdagen. Ik ben blij om te zien dat iedere week ongeveer 50 mensen, met name studenten, een bestelling plaatsen. Dit toont dat de Foodcoop Maastricht duurzame consumptie succesvol stimuleert binnen de lokale studentengemeenschap; het laat hun zien dat er andere, duurzamere economische modellen zijn om een gemeenschap van voedsel te voorzien.’’

foodcoop_maastricht

Geven om de planeet

‘‘Sinds oktober ben ik niet langer voorzitter van de Foodcoop Maastricht, maar ik wil graag nog een keer benadrukken hoe dankbaar ik nog steeds ben voor alle studenten en bestuursleden die hebben geholpen in het afgelopen jaar, en voor de studenten die momenteel iedere week vrijwilligerswerk doen. Hun positieve energie en tijdsinvestering zijn buitengewoon! Ik ben trots dat Maastricht de eerste studentenstad is die pioniert met een werkende ‘food cooperative’, een die om de planeet geeft. We geloven echt dat meer organische en duurzame producten consumeren een positief effect heeft op het terugdraaien van de negatieve effecten van klimaatverandering. Met de Foodscoop Maastricht creëren we oplossingen voor deze problemen, samen, als één gemeenschap!’’

 

Tekst: Milou Schreuders
Fotografie: Foodcoop Maastricht

Lees ook

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.

  • Twee jaar geleden startten de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit met een gezamenlijk aanbod om meer eerstegraads leraren voor de klas te krijgen in Limburg. De aandacht richtte zich toen op zij-instromers van buiten het onderwijs en op tweedegraads leraren die hun eerstegraads...