De UM in het Gala van de Wetenschap

Op 26 november organiseert het magazine New Scientist de achtste editie van het Gala van de Wetenschap met als thema: kunstmatige intelligentie en big data. Voor het eerst wordt het hele programma via een livestream uitgezonden: ondanks corona vinden de organisatoren het evenement “té belangrijk om niet door te laten gaan”. In deze editie heeft de Universiteit Maastricht (UM) een mooie line-up, met Rianne Letschert, Rector Magnificus aan de UM, in de hoofdrol, samen met Sally Wyatt, hoogleraar Digital Cultures, en Katleen Gabriëls, universitair docent computer- en AI-ethiek, als sprekers.

riannesallykatleen
Van links naar rechts: Rianne Letschert, Sally Wyatt, Katleen Gabriëls.

Over het Gala

Tijdens het Gala van de Wetenschap op 26 november 2020 duiken we in de wereld van data en algoritmes. Kunstmatige intelligentie en big data zitten verweven in onze maatschappij en zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Zo opereren chirurgen met behulp van robots en vindt er op het Leidseplein crowdcontrol plaats met behulp van camera's en computers. Kunstmatige Intelligentie en big data gaan ons als samenleving zoete vruchten opleveren, maar er zijn ook grote zorgen. Waar blijft bijvoorbeeld al die data en hoe zit het met onze privacy?

Dat is het thema van de achtste editie van het Gala van de Wetenschap. Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist, presenteert de avond. “Het gala geeft in vogelvlucht een samenvatting van de Nederlandse wetenschappen”, legt hij uit. Verwacht geen ingewikkelde lezingen, maar een goed te volgen voorstelling die je op de hoogte brengt van de nieuwste ontdekkingen van vooraanstaande wetenschappers.

Over de sprekers

Dit jaar is de UM goed vertegenwoordigd in de indrukwekkende line-up. Rianne Letschert, Rector Magnificus aan de UM, heeft dit jaar de hoofdrol als curator van het Gala. Ook hielp ze mee met het samenstellen van het programma. Letschert: “Dat AI onze toekomst fundamenteel en blijvend gaat beïnvloeden staat buiten kijf. Laten we daarom vooral zorgen dat de digitale kloof niet dieper wordt”.

Daarnaast zullen ook Sally Wyatt en Katleen Gabriëls van FASOS aanwezig zijn als sprekers. Sally Wyatt is hoogleraar Digital Cultures aan de UM. Momenteel richt ze zich op de rol van digitale media in het werven van kennis en de manieren waarop mensen internet gebruiken voor informatie over gezondheid.

Katleen Gabriëls is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computer- en AI-ethiek. Ze werkt als universitair docent aan de UM, waar ze sinds augustus 2020 ook programmadirecteur is van de bacheloropleiding Digital Society.

Meer weten?

Voor meer informatie, de complete line-up, en tickets, kijk op www.galavandewetenschap.nl.

galavdwetenscahp

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...