Acties aan de Universiteit Maastricht - Update 8

De demonstranten in de tuin van de Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS) mogen daar ook in het Pinksterweekeinde blijven. Onverkort geldt daarbij de voorwaarde dat het protest niet-gewelddadig blijft en dat de eerder gemaakte afspraken nagekomen worden. Tot op heden houden de actievoerders zich aan deze voorwaarden.

Aan de demonstranten is gevraagd maatregelen te nemen voor hun eigen veiligheid. De universiteit zorgt op haar beurt voor brandveiligheid en voldoende 24-uurs bewaking. Het faculteitsgebouw zelf is gesloten. Via eigen FASoS-communicatiekanalen worden studenten en medewerkers daarover meer in detail geïnformeerd.

Hongerstaking

Sinds donderdag zijn vijf demonstranten in hongerstaking. Het universiteitsbestuur maakt zich zorgen over de effecten voor zowel de betrokken actievoerders als over de impact die dit heeft op mensen buiten het ‘encampment’. 

Tegelijkertijd is een hongerstaking een actiemiddel dat mensen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en autonomie over hun eigen lichaam kunnen kiezen in het kader van het uitoefenen van hun demonstratierecht. De universiteit gaat ervan uit dat de hongerstakers en de mensen om hen heen alles doen voor hun veiligheid en gezondheid en biedt zelf ook (medische) hulp aan. 

 

Meer updates

  • Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht ontwikkelt, in nauwe samenspraak met de decanen van de faculteiten, een instrument dat moet helpen om een goed onderbouwde inschatting te maken of en zo ja in hoeverre partners met wie we bestuurlijke samenwerkingen hebben in gebieden waar een...

  • De UM is in gesprek met de demonstranten die betrokken zijn bij de bezetting van het FASoS-gebouw vandaag. Inzet is en blijft ‘de-escalatie’, waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop staat. Tegelijk willen we ervoor zorgen dat onze primaire taak, onderwijs en onderzoek, overal weer zo snel...

  • Op woensdagochtend 22 mei is een gebouw van de Universiteit Maastricht aan de Grote Gracht bezet door demonstrerende studenten. Naar aanleiding daarvan is de UM in gesprek gegaan met de demonstranten. Dat gesprek heeft ertoe geleid dat de bezetting van het gebouw woensdagavond in alle rust is...

Lees ook

  • Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UM, is geëerd met het Teken van Verdienste van de stad Maastricht. Hij kreeg het ereteken op 6 juni uit handen van locoburgemeester Hubert Mackus vanwege zijn grote verdiensten voor de universiteit en voor Maastricht. Begin juli neemt Nick...

  • Daan begon aan Governance and Leadership in European Public Health (GLEPH) met een master in Biomedical Sciences. Gedreven door zijn fascinatie voor beleidsvorming, strategie, bestuur en communicatie verschoof Daan zijn focus voorbij laboratoriumonderzoek. 

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...