10 jaar CHILL: van lineair naar circulair

Luc Lanclus is een bouwer. Een bouwer met een hart voor duurzaamheid én talent. Als CEO van het jarige CHILL - Chemelot Innovation and Learning Labs - verbindt hij deze thema’s. Zijn doel? Dat CHILL de komende 10 jaar groeit als verbinder tussen onderwijs en bedrijfsleven én uitgroeit tot hét Talent Office van de Euregio en zo bijdraagt aan het succes van de eerste Europese Circular Hub.

"In 2011 werd CHILL opgericht als een gecombineerd Center of Expertise en Centrum voor innovatief vakmanschap voor chemie en materialen. Dit centrum werd gezamenlijk opgericht door DSM, Leeuwenborgh Opleidingen en Arcus College (nu samen VISTA college), Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht. De focus lag toen nog vooral op het laboratorium en de bijbehorende opleidingen. In 10 jaar groeide CHILL uit tot een unieke, innovatieve leer-, werk- en onderzoeksomgeving waar bedrijven en kennisinstellingen samen werken aan het ontwikkelen van nieuwe kennis en innovatieve producten en processen. Studenten volgen er onderwijs én werken, begeleid door ervaren professionals en docenten, in ‘Communities for Development’ aan echte innovatievraagstukken van Chemelot en Brightlands Chemelot Campus-bedrijven en mkb-bedrijven uit de regio. Startups, multinationals en alles wat daar tussen zit, vinden bij CHILL laagdrempelige onderzoeks- en ontwikkelmogelijkheden, zonder hoge kosten voor actuele apparatuur, middelen en medewerkers. Bedrijven die bij ons een onderzoeksvraag uitzetten garanderen we een resultaat. Als bedrijf wordt je dus echt verder geholpen. Je ziet dan ook dat er de afgelopen 10 jaar hechte partnerships zijn ontstaan. Ook als bedrijven even géén onderzoeksvraag hebben, blijven ze aan boord."

Lees ook

  • Op 25 oktober 2023 wordt voor de vijfde maal de Marc Cornelissen Brightlands Award uitgereikt. Tot 15 juni kunnen kandidaten zich hiervoor aanmelden. De award richt zich op iedereen in de grensregio Nederland-Duitsland-België, die bezig is aan een droom om de circulaire transitie te versnellen. Aan...

  • Zelfstandig besluiten nemen bij vergelijkbare situaties doen computers al volop. Maar kunnen zij ook kennis toepassen op nieuwe feiten? Mark Winands, de kersverse hoogleraar Machine Reasoning bij het Department of Advanced Computing Sciences (DACS), ontwikkelt rationeel handelende computerprogramma...

  • Zou het milieu erbij gebaat zijn als we plastic vervangen door papier of glas? Nee, is het verrassende antwoord van Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics. Zij pleit voor een alternatieve aanpak, gericht op meer bewustwording en kennis op het gebied van recycling.