UM Platform voor Onderzoeksethiek en Integriteit

Het UM Platform voor Onderzoeksethiek en Integriteit heeft tot doel om binnen de UM de discussie over onderzoeksethiek en integriteit te stimuleren, de uitwisseling van best practices tussen faculteiten te bevorderen en evenementen over relevante onderwerpen te organiseren. Het platform onderscheidt zich van de facultaire toetsingscommissies voor ethiek - die onderzoeksprojecten beoordelen en goedkeuren - en de commissie voor wetenschappelijke integriteit - die specifieke klachten over wetenschappelijke integriteit behandelt. Het Platform komt ten minste twee keer per jaar bijeen.
 

Call for proposals

Het Platform voor Onderzoeksethiek en -integriteit lanceert zijn jaarlijkse oproep voor zijn UM Ethiek en Integriteit Subsidies. Deze subsidie van €10.000 kan worden gebruikt voor elk project of activiteit die gericht is op het bevorderen van Goed Onderzoeksgedrag van onze UM-gemeenschap.

Elk onderwerp kan in aanmerking komen, zolang het maar betrekking heeft op onderzoeksethiek en -integriteit aan de UM.

 Let op: de deadline is 20 december 2021 - de deadline is verlengd.

Stuur voor 20 december een e-mail met een abstract van 300 woorden naar platformrei[at]maastrichtuniversity[dot]nl . Op basis zal een eerste selectie worden, en de geselecteerden vervolgens vragen om een meer gedetailleerd voorstel. In januari 2022 wordt de uitslag bekend gemaakt

 Lees hier  meer informatie over de oproep en de voorwaarden.

De leden van het UM Platform voor Onderzoeksethiek en Integriteit:

Contact

Stuur een e-mail naar Maria Vivas Romero via platformrei[at]maastrichtuniversity[dot]nl 

Kunnen academici activisten zijn?
7 december van 12:00 tot 13:30 uur 
Een discussie met prof. Pim Martens (SBE), dr. Astrid Offermans (SBE) en prof. Maurice Zeegers (FHML).
Moderator: Prof. Teun Dekker (FSE).

 Lees hier meer informatie

News

 • Meulders Glogan

  De paradox van pijnvermijding

  woensdag, januari 5, 2022

  In het Vidi-project van Ann Meulders, hoofddocent Experimental Health Psychology, ligt de focus op een bewezen voorspeller van chronische pijn: pijnvermijding. Een belangrijk mechanisme achter de generalisering hiervan is onzekerheid over toekomstige pijn. Dit toont haar promovenda Eveliina Glogan in haar proefschrift aan.

  Lees verder
 • Fred Schaper

  “Boston is een epicentrum voor de wetenschap”

  woensdag, december 22, 2021

  Frederic Schaper heeft als arts-klinisch onderzoeker één brandende ambitie: een soort landkaart maken van de netwerkverbindingen in de hersenen om uiteindelijk hersenziekten als epilepsie, depressie en Parkinson beter te behandelen. Dit najaar verwacht de UM-alumnus met zijn collega’s van de Amerikaanse Harvard Medical School de eerste, veelbelovende resultaten te publiceren.

  Lees verder
 • milena pavlova

  Gezondheidszorg voor ongedocumenteerde migranten

  woensdag, december 15, 2021

  Samen met haar masterstudenten onderzoekt Milena Pavlova de toegang tot gezondheidszorg voor ongedocumenteerde migranten. Haar bevindingen geven reden tot zorg: in veel landen heeft deze groep geen of weinig toegang tot gezondheidszorg, terwijl dat juist essentieel is.

  Lees verder