Solmaz Karami
De rijzende ster van een internationaal bètameisje

Het is een understatement om te zeggen dat Solmaz Karami gedreven is. De in Teheran geboren en getogen alumna Knowledge Engineering aan de Universiteit Maastricht (UM) is verder gekomen dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. “Toen ik pas in Nederland was sprak ik de taal niet, laat staan dat ik wist wat ik wilde, maar ik dacht gewoon: “Ik ga ervoor”. En moet je kijken waar ik nu ben!” roept ze uit. De 28-jarige is in haar functie als business intelligence specialist bij Vodafone in Maastricht helemaal op haar plek.

Al van jongs af wist Karami wat haar sterke kanten waren. Van haar twaalfde tot haar achttiende lag het zwaartepunt van haar vakken bij wis- en natuurkunde, en dat leidde later tot computerkunde. Typische bètavakken dus, en Karami was dan ook een ‘bètameisje’ in hart en nieren.

Een andere omgeving
Na afronding van een tweejarige opleiding software engineering in Iran was Karami toe aan een andere omgeving. Toen ze zich als toerist in Nederland had gewaagd, voor een bezoek aan haar oom die hier al ruim 40 jaar woonde, speelde ze met het idee om in het buitenland te gaan studeren. “Ik ging naar een van de open dagen bij de UM en aanvankelijk besloot ik dat ik International Business wilde studeren, omdat ik het Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) geweldig vond. Als internationaal meisje in het buitenland, met een vader en vriend die allebei een eigen bedrijf hebben, dacht ik dat International Business mijn toekomst zou zijn.”

Maar het liep anders: de opleiding International Business bleek toch niet de juiste keuze voor Karami. “Toen ik tot de opleiding werd toegelaten was ik blij, maar na mijn eerste examens Marketing Management en Quantitative Methods was ik er al achter dat het niks voor mij was. In tegenstelling tot mijn medestudenten was kwantitatieve methodes mijn sterke punt, dus leek het me beter om iets anders te gaan doen. Vanwege mijn wortels als bètameisje lag een terugkeer naar de exacte wetenschap voor de hand. Toen ontdekte ik het traject Knowledge Engineering aan de UM, en de rest is geschiedenis!”

Werkervaring
Nadat ze met Knowledge Engineering was begonnen liep Karami een vrijwillige bachelorstage bij Vodafone. Daar hield ze zich bezig met gesimuleerde magnetische interactie en deed ze onderzoek naar een efficiënte manier om sociale netwerken te visualiseren. “Mijn vrienden gingen in het buitenland studeren, maar ik wilde graag werkervaring opdoen. Per slot van rekening zát ik al in het buitenland”, zegt Karami. “Zo ben ik terechtgekomen bij Vodafone.”

Na het behalen van haar bachelor Knowledge Engineering volgde Karami aan de UM een master Operation Research en liep ze een jaar stage bij Philips. Tijdens de eerste zes maanden van haar stage werkte ze op de marketingafdeling mee aan de uitwerking van het wiskundige model dat wordt toegepast voor het berekenen van het online sentiment van Philips op verschillende terreinen. De tweede helft van de stage was gericht op Karami’s afstudeerproject: op de afdeling Research and Development van Philips voerde ze haar eigen test uit, met als doel het verbeteren van de automatische herkenning van lichamelijke activiteit op basis van versnellingsgegevens.

Nog vóór haar afstuderen kon Karami kiezen uit twee banen: een bij Philips en een bij Vodafone. “Het was een lastige beslissing”, zegt ze. “Uiteindelijk kwam het erop neer dat Philips zich vooral richtte op promotieonderzoek en Vodafone niet. Ik wilde niet promoveren, ik wilde een carrière, dus ik koos voor de baan die het beste bij me paste en ging aan de slag bij Vodafone.”

Teheran versus Maastricht
De stap van Iran naar Nederland was niet bepaald klein, maar Karami was vastberaden. “Als ik in Teheran was ik gebleven had ik net zo’n baan gevonden, maar dan had ik veel geweldige ervaringen moeten missen. Dankzij mijn stage bij Philips kon ik onderzoek doen met behulp van apparaten en tests en werkte ik nauw samen met de professionals daar. Dat zou ik hebben gemist als ik thuis was gebleven.”

Verhuizen naar Nederland was spannend, maar er waren ook dingen waar ze aan moest wennen. “Het belangrijkste verschil tussen Maastricht en Teheran is het PGO-systeem. Mijn studie in Teheran was theoretisch en er waren meer hoorcolleges. Ook de faculteiten waren groter. Hier kon ik mijn docenten aanspreken en direct met hen samenwerken. In Teheran moest je twee maanden van tevoren een afspraak maken en ging het allemaal heel formeel”, legt ze uit. “Ook de bevolkingsomvang is enorm verschillend. Teheran heeft ongeveer 10 miljoen inwoners en dat maakt persoonlijke ontwikkeling er niet gemakkelijker op. Omdat Maastricht kleiner is, biedt het je als persoon meer groeimogelijkheden.”

Ga ervoor
“Mijn toekomstplannen? Ik zou het niet weten”, zegt Karami als ik haar vraag naar haar vijfjarenplan. “Ik heb het naar mijn zin bij Vodafone. Voorlopig ben ik niet van plan om ergens anders heen te gaan. Naar Iran ga ik nog wel als toerist, maar ik ga er niet meer wonen. Ik heb nu een Nederlands paspoort en dit is mijn thuis. Maastricht is een geweldige stad. En mijn baan is de perfecte combinatie van mensen en programmeren. Ik interview mensen uit het bedrijfsleven en ik bouw een brug tussen hen en de gegevens, zodat ze hun werk beter kunnen doen. Zo combineer ik het beste van twee dingen en op dit moment zou ik dat niet voor iets anders willen verruilen.”                       

Voor andere bètameisjes die hun dromen proberen te volgen heeft Karami een goed advies: “Denk niet dat het toch niet lukt, want je kunt veel meer dan je denkt. Je moet in jezelf geloven. Dat is het belangrijkste voor iedereen, vooral voor meisjes in het buitenland en in het algemeen: ga ervoor. Niet bang zijn om in het diepe te springen. Gewoon doen!”

Other testimonials