Wat doe je als je het zelf altijd goed wilt doen? Voor alumnus Renze Visser (41) was het antwoord op deze vraag eenvoudig. Na zijn eindexamen ging hij naar Maastricht voor een studie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Maar hij werd geen advocaat. En ook geen rechter. “Tijdens mijn stage bij een advocatenkantoor kwam ik erachter dat ik geïnteresseerd ben in mensen en hun beweegredenen, en niet alleen maar in juridische kwesties”, zegt hij. Vanuit die interesse is hij onlangs terechtgekomen in Dubai, waar hij verantwoordelijk is voor het opzetten van de afdeling Human Resources van de nieuwe vestiging van Shell in Irak.
“Het klikt misschien als een cliché”, zegt Visser, “maar ik denk echt dat het je wereldbeeld vergroot als je de comfortzone van je eigen land verlaat. Kennismaken met andere culturen was voor mij een van de belangrijkste redenen om een internationale carrière op te bouwen”. En wie mensen met verschillende culturele achtergronden wil ontmoeten, moet inderdaad in Dubai zijn. “Je kunt het vergelijken met New York aan het begin van de vorige eeuw”, legt Visser uit. “Het lijkt net alsof hier mensen uit de hele wereld wonen.”
Visser noemt Dubai geen smeltkroes. Hij zou de Emiraten eerder omschrijven als een culturele slabak. “Mensen wonen en werken samen, maar tegelijkertijd blijven ze vasthouden aan hun eigen gewoontes en tradities. De sjeik van Dubai houdt de Arabische normen en waarden hoog, terwijl veel expats er een volledig westerse levensstijl op nahouden. Je kunt op het strand liggen en eindeloos winkelen.” Maar dat doet Visser niet in zijn vrije tijd. Twee keer per week heeft hij Arabische les om meer te weten te komen over de plaatselijke cultuur. ”Door hier te wonen is mijn visie op de huidige anti-islamitische ontwikkelingen in Nederland wel veranderd”, stelt hij vast. “Ik vind de islam een fascinerende godsdienst. Het is indrukwekkend om te zien hoe mensen actief en bewust betrokken zijn bij hun religie.”
Irak
Vergeleken met Irak is Dubai een paradijs. In het land dat bij de meesten van ons onmiddellijk beelden oproept van Saddam Hussein, de regering-Bush, oorlog en verwoesting is het nog altijd gevaarlijk, weet Visser uit ervaring. “Toen ik hier anderhalf jaar geleden aankwam moest ik op een Amerikaanse militaire basis wonen. In die tijd was forenzen van en naar de locatie van Shell alleen mogelijk onder strenge beveiliging”, zegt hij. “Ook op dit moment is de situatie nog altijd broos.”
Toch heeft Visser de vele verschillende gezichten van Irak leren waarderen en is het naar zijn mening méér dan een kapotgeschoten land. Visser: “We werken hier aan het begin van een ontluikende democratie. De wil om vooruitgang te boeken en het land weer op te bouwen is sterk. Ik ben blij om deel van dit proces te mogen uitmaken, aangezien de olie- en gasindustrie fungeert als een katalysator voor welvaart en ontwikkeling in deze regio. De uitdaging is om dat op een duurzame manier te doen en Shell is daarvoor goed toegerust.”
Maastricht
Visser begon na te denken over een internationale carrière nadat hij was afgestudeerd aan de Universiteit Maastricht. “Vanwege mijn studie Nederlands recht was ik georiënteerd op Nederland”, zegt hij. “Toen ik begon als trainee bij KLM kwam ik er niet alleen achter dat ik geschikt was voor de HR-branche, maar ook dat ik in het buitenland wilde werken.”
In 2001 vertrokken Visser, zijn vrouw en hun eerste dochtertje naar Miami. Als Human Resources Manager voor Midden- en Zuid-Amerika bij KLM ontdekte hij dat veel van de vaardigheden die hij tijdens zijn tijd in Maastricht had opgedaan goed van pas kwamen bij zijn activiteiten op internationaal niveau. Visser: “Het PGO-systeem stimuleert onafhankelijkheid en discipline. Als student word je geacht theoretische problemen op te lossen door je in het onderwerp te verdiepen, waarbij je ontdekt dat er meerder manieren zijn om tot een oplossing te komen. Bovendien vormt het werken in onderwijsgroepen een goede voorbereiding op het bedrijfsleven, waar samenwerken in teams de belangrijkste succesfactor is.”
Het studentenleven bestaat echter uit meer dan alleen colleges volgen. Volgens Visser zijn er in Maastricht talloze mogelijkheden om deel te nemen aan extracurriculaire activiteiten – kansen die hij met beide handen heeft aangegrepen. “Zo is bijvoorbeeld de ervaring die je opdoet als penningmeester of voorzitter van een studentenvereniging erg waardevol”, zegt hij. “Hierdoor leer je veel over management en leiderschap, waardoor je je persoonlijk kunt ontwikkelen. Voor mij is dat minstens zo belangrijk als de studie zelf.”
Op dit moment is de grootste uitdaging voor Visser misschien wel het vinden van de juiste balans tussen een veeleisende functie en zijn gezinsleven, met vier dochters. Visser: “Mijn internationale carrière was niet mogelijk geweest zonder de steun van mijn vrouw Anne Maartje Metz (eveneens UM-alumna) en het aanpassingsvermogen van de kinderen. We doen dit samen.” Samen vormen ze een succesvolle UM-combinatie die probeert een Nederlandse droom werkelijkheid te laten worden in het land van Duizend-en-een-nacht.
Mijn tijd in Maastricht heeft me intellectueel gevormd
Happy to make an active contribution
Bettina in the globalising art world
Idealistische international
We can compete with anyone
De rijzende ster van een internationaal bètameisje
Natuurlijk koos ik voor Maastricht vanwege mijn achternaam