“Helpen is moeilijk”

Annechien Deelman (1961), projectleider MUNDO en filmmaker

“Al jong was ik dol op reizen, ik dacht dat iedereen dat had. Op de Havo was ik niet goed in topografie, maar ik vond het wel fascinerend om in atlassen te grasduinen. Google Earth vind ik ook leuk; ik hou erg van landkaarten. Als ik begin aan een project in een nieuw land, is het eerste wat ik doe een kaart kopen van dat land. Ik vraag me dan af of hoe het bij die grensovergang eraan toe gaat, of wat dat daar voor natuurgebiedje is.”
 

Sierra Leone
“Twintig uur per week werk ik als projectleider voor MUNDO. Het gaat dan meestal om ‘capacity building projecten’ bij kennisinstellingen, waar vaak PGO een belangrijke rol in heeft. Ik doe de acquisitie van die projecten, de implementatie, evaluatie. We hebben bijvoorbeeld net voor Cordaid een vroedvrouwenschool in Sierra Leone gesteund bij de ombouw van hun curriculum, waarna het aantal gediplomeerde vroedvrouwen verdriedubbeld was na afloop van het project. Ik was totaal onder de indruk van het vermogen van die mensen om kennis op te nemen en te implementeren.”
 

Frans Bromet
“Daar zou ik ooit nog wel een filmverhaal van willen maken. Want naast mijn baan heb ik sinds twee jaar Tutkeij Filmverhalen; een bedrijfje dat filmreportages maakt. De betrokken reportages van Frans Bromet spraken me altijd erg aan en bij hem heb ik trainingen gevolgd. Ik moet nog veel leren, en ik doe het vooral omdat ik het heel leuk vind.”
 

Nieuwsgierig
“Voor mijn beide banen komt mijn ongebreidelde nieuwsgierigheid goed van pas. Je moet goed kunnen kijken en luisteren, zonder oordeel. Als je basishouding oordelend is, bouw je een soort muurtje om jezelf heen, en kom je er nooit echt achter wat een ander beweegt. Ik vind eigenlijk dat iedere middelbare scholier een half jaar naar een buitenland zou moeten gaan, om te ervaren dat mensen eigenlijk overal in grote lijnen hetzelfde zijn. Dan vermindert het oordelen en de vatbaarheid voor populistische verhalen.”
 

Redding
“Ik vind het heel leuk dat onze universiteit dapper genoeg is om samen te werken met kennisinstituten die verder gaan dan de ‘usual suspects’ uit het rijke westen. We maken verbinding met de volgende generatie politici, beleidsmakers in ontwikkelingslanden; ik denk soms dat dat de enige redding is in de chaos waarin de wereld nu verkeert. Ontwikkelingshulp blijft een moeilijk iets, vind ik. Helpen in het algemeen is moeilijk. Voor je het weet help je iemand oversteken die dat helemaal niet wilde. Ik heb vooral moeite met het woord ‘helpen’, denk ik. ‘Hulp’ heeft iets aan zich kleven van: jij weet niet wat je moet doen en wij komen het je uit handen nemen. Het is onwaarschijnlijk hoe snel mensen denken te weten wat goed is voor een ander. Ik heb via mijn werk geleerd dat je nooit precies zult begrijpen hoe een land werkt, dus je weet ook niet wat er nodig is. Vanuit MUNDO ondersteunt de UM kennisinstituten in hun ontwikkelingsproces, op hun eigen verzoek. Dat klopt beter, denk ik.”

Bekijk een korte film van Annechien over de impact van een ‘capacity building project’, gefinancierd door de overheid via Nuffic en geïmplementeerd door MUNDO.

Other testimonials