Kleurrijke tassen en mensen

Albertine Zanting (1970), beleidsmedewerker en trainer intercultural group dynamics, onderwijsinstituut Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

“Mijn oma leerde me rond mijn zesde poppenkleertjes naaien op een naaimachine die je met de hand aandrijft. Ik heb hem nog steeds. Als tiener met een beperkt kledingbudget maakte ik ook veel kleding voor mezelf; ik overwoog zelfs de modeacademie. Het werd toch Internationale Betrekkingen en Russisch. Ik kreeg een baan en dus geld om kleding te kopen; het naaien raakte een beetje in de vergetelheid.
Tot in 2010 een coach me vroeg iets te bedenken waarin ik me creatief kon uiten. Zo kwam het maken van tassen in beeld. Ik kan er heel veel creativiteit in kwijt. Een idee dat helemaal uit mezelf komt uitwerken in een mooie combinatie van stof, kleur en vorm, plus de technische aspecten van hoe je een tas het beste kunt maken; dat vind ik geweldig. Bovendien houdt bijna elke vrouw van tassen.”

Winkeltje
“Ik kreeg steeds vaker verzoekjes van mensen om een tas op maat te maken en zo ontstond ook het idee om ‘de markt op te gaan’ met mijn creaties. Op de Etsy-website opende ik een ‘winkeltje’ en ik verkocht tassen aan iemand in Australië en de VS. Dat iemand uit de twintigduizend tassen die daar worden aangeboden mijn tas kiest, is echt heel leuk.
Mijn tassen zijn meestal kleurrijk en daar zie ik een link met mijn werk. Ik hou ook van kleurrijke mensen en culturele diversiteit is mijn andere passie. De studie interculturele communicatie bestond ‘in mijn tijd’ nog niet, dus ik heb deze master in 2008 nog afgerond. En nu FHML steeds internationaler wordt, kan ik mijn passie ook steeds meer in mijn werk kwijt. Ik geef bijvoorbeeld trainingen over interculturele groepsdynamiek aan studenten en medewerkers.”

Tas-tbaar
“Om mijn ideeën over diversiteit en internationalisering aan onze faculteit tastbaar te maken, heb ik een nota geschreven, maar ook een tas ontworpen. Aan de hand van de tas heb ik mijn leidinggevenden gepresenteerd hoe ik denk dat culturele diversiteit aan onze faculteit eruit zou kunnen zien. Bijvoorbeeld met meer internationale studenten en medewerkers. Maar ook een internationaler PGO, waarbij explicieter gebruikt wordt gemaakt van de diverse achtergronden van studenten. Ik zie nog veel mogelijkheden.
Omdat het onderwerp me zo boeit en ik er graag nog meer mee wil doen in de toekomst, schrijf ik momenteel aan een voorstel voor promotieonderzoek naar culturele diversiteit. Als ik dat aan onze eigen universiteit ooit kan realiseren, zou dat fantastisch zijn.”

Bezoek Albertine’s Etsy shop: https://www.etsy.com/shop/BagsOfOriginality?ref=ss_profile

Other testimonials