Fietsend op je werk

Luc van Loon (1971), hoogleraar ‘Fysiologie van inspanning, met in het bijzonder de rol van voeding hierin’, vakgroep Humane Biologie en Bewegingswetenschappen, Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

“Op de Hogeschool Arnhem-Nijmegen waar ik een overleg had, hebben ze vergadertafels met fietsen in plaats van stoelen staan. Dat vond ik wel een grappig idee. In een vakantieperiode heb ik zo’n fiets meegenomen naar Maastricht. De reacties waren positief, dus heb ik een paar van zulke krukfietsen aangeschaft. Ik zit zelden achter mijn bureau te werken, dus heb ik er zes rondom mijn vergadertafel gezet. Sommige collega’s zitten fanatiek te fietsen als we een overleg hebben, zelf sta ik meestal. Als je geconcentreerd moet nadenken, vind ik het lastiger om door te trappen, maar als ik meer moet luisteren, fiets ik vaak ook. Binnen de vakgroep Humane Biologie en Bewegingswetenschappen past dit natuurlijk prima; het is representatief en het maakt een beetje extra indruk op je (externe) gesprekspartners.”

Gezonde leefstijl
“Het effect van deze krukfietsen op de gezondheid is moeilijk te kwantificeren, maar lang zitten is over het algemeen natuurlijk niet verstandig. Het fietsen geeft een goede afwisseling tussen de statische zit- of stahouding. Natuurlijk is het niet bedoeld voor intensieve sportbeoefening. Voor intensieve inspanning pak ik zelf dan ook liever de  renfiets.”

Stastoel
“De stelling ‘Zitten is het nieuwe roken’ wordt steeds vaker geponeerd. Met deze krukfietsen onderbreek je het passieve zitgedrag. Maar ook langdurig staan is geen goed idee. Uit Nijmegen heb ik ook een ‘stastoel’ geleend. Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar als je daar met de rug tegenaan leunt, voelt het bijna alsof je ligt. Ook heel prettig als je staat te vergaderen, of naar een concert gaat…. Afijn, terug naar de kantooromgeving: een afwisseling tussen zitten, staan en bewegen is het minst belastend. Ik heb inmiddels al een paar collega’s doorverwezen naar het bedrijf waar deze krukfietsen vandaan komen: www.bewegen-werkt.nl

Other testimonials