Your home is your castle

Jacques Claessen (35), universitair docent straf(proces)recht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid

“Mensen die de eerste keer bij mij thuis komen zijn meestal verbaasd over de inrichting. Het doet me denken aan het huis van mijn oma, is een opmerking die ik vaak hoor. Misschien komt het ook door de geur van boenwas. Niet iedereen vindt mijn meubels mooi. Dat hoeft ook niet. Iedereen heeft zijn eigen smaak. Wel voelt iedereen zich meteen thuis. Iedereen vindt het gezellig. Dat vind ik veel belangrijker.
Ik hou van antiek en curiosa. En het klopt, de meeste leeftijdsgenoten houden van modern. Mijn vriend Marc moest er ook even aan wennen, maar ook hij is inmiddels gevallen voor antiek. Al vindt hij niet alles even mooi. Bij mij is de liefde voor antiek met de paplepel ingegoten. Al van jongs af aan hebben mijn ouders me meegenomen naar antiek- en rommelmarkten. Tegenwoordig koop ik vooral via veilinghuizen. Nog nooit was de prijs voor antiek zo laag. Je kunt spullen voor een habbekrats kopen. Dat maakt het verzamelen nog leuker.”

Inboedel Moszkowicz
“Onlangs nog heb ik via een veiling een tafeltje in de Lodewijk de XVI-stijl gekocht afkomstig uit de inboedel van de familie Moszkowicz. Gelukkig is mijn vader erg handig. Hij heeft het tafeltje opgeschuurd en opnieuw in de lak gezet. Dat is natuurlijk weer wel zo: veel antieke spullen moeten nog wel opgeknapt worden. Ook moeten de meubels regelmatig in de boenwas worden gezet en de zilveren voorwerpen gepoetst. Dat is dan weer een klus voor mijn moeder.
Niet alles wat hier staat of hangt is antiek. Er zitten ook familiestukken bij die vooral emotionele waarde hebben, maar ook voorwerpen die ik heb gekocht op een van mijn buitenlandse reizen. Neem deze prent, het schaakbord en dit houten Guanyin-beeld (een boeddhistische godin, red.). Ik heb het in 2004 op een Chinese markt gekocht voor omgerekend slechts 20 euro. Het beeld is 400 euro waard.”

Tussen kunst en kitsch
“Grappig, ik heb dit beeld meegenomen naar de opnamen van Tussen Kunst & Kitsch in het Bonnefantenmuseum, omdat ik meer over de achtergrond wilde weten. Het beeld is zwart geschilderd zodat het op brons lijkt. Zowat ieder Chinees huishouden had vroeger zo’n altaarbeeld in huis. Dit is een variant voor de gewone man, die een bronzen exemplaar niet kan betalen. Nee, het fragment is niet uitgezonden op televisie.
In de meeste gevallen weet ik wel hoeveel iets ongeveer waard is. Ik heb als verzamelaar nogal wat kennis opgedaan en veel gelezen over kunst en kunstgeschiedenis. Als ik mijn werk verlies, kan ik nog altijd antiekhandelaar worden. Of ik ooit een miskoop heb gedaan? Dan moet ik even goed nadenken.  O ja, kortgeleden moest ik het glas van een lijst met een oude kaart van Limburg vervangen. Toen ik de kaart uit de lijst haalde, bleek het een krantenartikel uit het Limburgs Dagblad te zijn. Gelukkig had ik de kaart voor een paar euro in de kringloopwinkel gekocht.”

Alleen het bed is modern
“Omdat we zo graag antiek- en rommelmarkten afstruinen, komen er steeds nieuwe stukken bij. Soms vervang ik meubelstukken. Of ze krijgen een plek op de gang of een kamer boven. Alleen ons bed is modern, maar dat heeft vooral te maken met de krappe afmetingen van de antieke bedden. Mijn vriend zoekt nog een antieke hoekbank om op te relaxen. Ik vrees dat hij nog lang kan zoeken. Voorlopig kan ik nog even uit de voeten met de ruimte. Onze zolder is nog leeg.
Of ik nog tips heb voor toekomstige verzamelaars? Nu is het de tijd om antiek aan te schaffen, gezien de bodemprijzen. Het is wel verstandig om alleen de dingen te kopen die je echt mooi vindt. Leg je ziel en zaligheid in de inrichting van je huis. Your home is your castle. De inrichting zegt tenslotte ook iets over de persoon zelf. Af en toe voel ik me wel eens een oude ziel. Al die moderne apparaten en snufjes hoeven voor mij niet zo. Je zult mij dan ook niet aantreffen met een I-phone of op Facebook, ik zit liever in mijn studeerkamer met een boek en klassieke muziek op de achtergrond.”

Other testimonials