Bettina Klein
Bettina in the globalising art world

Bettina Klein studeerde af in 2007 van Kunst, Cultuur en Erfgoed, Faculteit van Cultuur en Maatschappijwetenschappen. Ze werkt als Exhibitor Relations Manager at Art Dubai in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Bettina is als zeer betrokken alumna lid van de External Advisory Board dat als doel heeft het curriculum en de aansluiting hiervan op de arbeidsmarkt continue te monitoren en waar mogelijk te verbeteren. We stelden haar een aantal vragen over toen en nu.

Hoe ziet je carrière er sinds je afstuderen uit?
Ik ben naar Dubai verhuisd en aan het werk gegaan als galeriemanager bij een familiebedrijf: een eigentijdse-kunstgalerie, Total Arts Gallery, waar ik alle ins en outs leerde van de eigentijdse-kunstwereld van het Midden-Oosten. Na twee jaar ben ik verder gegaan naar Art Dubai, de eigentijdse-kunstbeurs van MENASA, waar ik nu nog steeds werk als Exhibitor Relations Manager en momenteel bezig ben met de voorbereidingen voor de achtste editie van de beurs, die in maart 2014 plaatsvindt.

Wat is de meest bijzondere herinnering die je hebt aan jouw universiteit?
De interdisciplinaire benadering en het enthousiasme van de professoren, tutoren en studenten van de MA Kunst, Cultuur en Erfgoed was buitengewoon en ideaal; een echte bijdrage aan een interactieve leeromgeving.

Hoe ben je lid geworden van het External Advisory Board?
Omdat de kwaliteitstandaard van universiteiten regelmatig extern worden beoordeeld, besloot FASoS om een External Advisory Board op te zetten en daarbij alumni te betrekken in het proces om het curriculum te verbeteren. Joop de Jong, directeur van de MA Kunst, Cultuur en Erfgoed, herinnerde zich mij van het eindjaar 2007 en opperde mijn naam als lid van het bestuur om actief feedback en advies te geven voor het programma.

Wat is je motivatie om actief ‘betrokken’ te zijn bij je Alma Mater?
Ik heb erg genoten van mijn tijd bij de FASoS, en ik vind het leuk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in mijn vakgebied en om deze ervaringen terug te geven aan de studenten, om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun professionele carrière.

Hoe kun je in jouw positie bijdragen aan de opleiding Cultuurwetenschappen?
Als Exhibitor Relations Manager bij Art Dubai werk ik in een internationaal opkomende kunstmarkt en ik deel graag de ervaringen die ik binnen deze industrie opdoe. Ik was uitgenodigd om in november een lezing te geven bij FASoS en ik vond het erg leuk om de studenten te ontmoeten en hun vragen te beantwoorden; van hoe je de kunst- en banenmarkt kunt betreden tot het leven in het Midden-Oosten en het werken in een opkomende kunstwereld waar internationaal veel aandacht aan wordt besteed. Dit heb ik in de context geplaatst van een lezing over de globalisering van de kunstwereld.

Hoe zorgt het External Advisory Board ervoor dat de adviezen worden ingevoerd of opgevolgd?
De samenhang binnen het bestuur (waarbij bestuursleden voor vijf jaar worden benoemd) geeft ons de mogelijkheid om elk jaar na te gaan of de adviezen met succes zijn doorgevoerd. Ik ben erg onder de indruk van de dynamiek waarmee onze suggesties zijn meegenomen en ik ben er trots op dat binnen slechts één jaar niet alleen het idee om professionals te ontmoeten is ingevoerd, maar er zelfs een mentorprogramma is opgezet om het studieprogramma te verbeteren en de studenten beter voor te bereiden op de uitdagingen die hen op de banenmarkt wachten.

Other testimonials