Students going the extra mile

Studeren in Maastricht gaat verder dan alleen leren, werken en een actief sociaal leven. Veel studenten zijn gedreven om écht iets te betekenen of veranderen. En ze willen daarmee niet wachten tot na hun afstuderen. Waarom zouden ze ook? De serie ‘Students going the extra mile’ presenteert met gepaste trots uiteenlopende verhalen over deze studenten. Die net dat stapje extra zetten om alles uit zichzelf en hun studententijd te halen. Laat je inspireren.

Alle verhalen

 • Via transparantie naar eerlijke medicijnprijzen

  maandag, november 5, 2018

  Hoe transparant is jouw universiteit? Dat is het thema van de Access to Medicines Week van dit jaar, georganiseerd door de geneeskundestudenten Charlotte Menart, Victoria Defelippe en Anja Wiemers. 

  Lees verder
 • one young world summit scholarship salmuth

  Winner of the Maastricht University One Young World Scholarship 2018 announced

  donderdag, oktober 11, 2018

  Victoria von Salmuth has been awarded the Maastricht University One Young World Scholarship 2018. She will attend the One Young World Summit in The Hague on 17-20 October 2018.

  Lees verder
 • Lunatik

  Studenten en senioren samen creatief

  dinsdag, oktober 9, 2018

  In zorgcentrum Croonenhoff in Heer laten bewoners en bezoekers van de dagopvang op woensdagmiddag hun creativiteit de vrije loop. Voor de tweede keer wordt de ‘creamiddag’ georganiseerd door leden van Luna-tik, de facultaire vereniging van studenten psychologie

  Lees verder
 • LOT logo

  Library of Things: Van de zolder naar de bibliotheek

  vrijdag, september 14, 2018

  De UM-studenten Elisa Etrari, Anna Reyneri en Becca Bowers runnen de Library of Things. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je er lid worden, iets kiezen uit de onlinecatalogus of gewoon wat rondneuzen, en vervolgens leen je wat je nodig hebt en breng je het na afloop weer terug.

  Lees verder
 • huiswerkbegeleiding

  Studenten coachen scholieren

  vrijdag, juli 13, 2018

   In het project ‘Match voor een mooiere toekomst’ begeleiden studenten van de UM leerlingen met hun huiswerk.

  Lees verder
 • Hoe los je de ‘waterspits’ in Limburg op?

  dinsdag, juli 3, 2018

  Melanie Kersten, masterstudent Sustainable Science & Policy, won de Water Innovation Challenge van Limburgs drinkwaterproducent WML.

  Lees verder
 • sustainability student initiative

  Gratis lunch dankzij duurzaam studenteninitiatief

  dinsdag, juni 12, 2018

  ‘Foodsharing Maastricht’ is een studenteninitiatief dat overgebleven voedsel verzamelt van lokale supermarkten en hotels. Iedereen die wil, kan dit in gebouw X op de Tapijnkazerne ophalen.

  Lees verder
 • victoria en de koks

  Waarom Victoria een naamgenoot heeft in Tanzania

  donderdag, april 26, 2018

  Tijdens haar coschappen in Shirati, Tanzania, ondervindt Victoria von Salmuth dat veel patiënten aan ondervoeding lijden. Ze start het Shirati Food Programme.  

  Lees verder
 • koken voor thuislozen

  Koken voor thuislozen

  woensdag, april 11, 2018

  UM-studenten Carlotta, Emma, Julia en Alice koken voor de verslaafde bewoners van de Domus-huizen van het Leger des Heils.

  Lees verder
 • lifeboat off lesbos

  Kofi Annan, water polo, and the depths of human cruelty

  dinsdag, april 3, 2018

  UM student Costas Georgiades on his efforts to help those who need it most - and on his experiences on Lesbos

  Lees verder
 • 20479505_1697768336900429_6296673415782932903_n.jpg

  UM-studenten en de 'Asia-Europe summer school'

  vrijdag, december 15, 2017

  Een Engelstalig interview met UM-studenten die deelnamen aan de Asia-Europe summer school, over hun ervaring, verwondering en meer.

  Lees verder
 • Narcis in Asia

  7 weken Azië-ervaring voor bachelorstudenten

  vrijdag, december 1, 2017

  Vanaf 1 december kunnen tweede- en derdejaars bachelorstudenten zich inschrijven voor de Netherlands Asia Honours Summer School. Een ervaring die je de rest van je leven niet meer vergeet, weten UM-studenten Narcis en Oscar uit ervaring. Afgelopen jaar waren zij twee van de honderd geselecteerde deelnemers.

  Lees verder
 • digital nomad Sabrina Bos

  Al reizend je geld verdienen

  woensdag, november 22, 2017

  Lekker ver weg, dat was wat de nu 29-jarige Sabrina Bos wilde na haar middelbare school. Voordat ze in Maastricht aan de bachelor International Business begon, nam ze een tussenjaar en reisde ze door Australië, Spanje en Frankrijk. Een jaar waarin ze haar wanderlust ontdekte. Op dit moment werkt de alumna vanuit haar Renault Traffic Van aan haar online business en als freelance projectmanager en schrijft ze blogs. Met haar inkomsten bekostigt ze niet alleen haar reizen, maar ook haar startup accesART. Tijdens de afgelopen Global Entrepreneurship Week sprak zij over haar ervaringen.

  Lees verder
 • Nora Pankratz

  Nora Pankratz wint FIR-PRI beurs voor onderzoek naar financiële impact van hitte

  woensdag, november 1, 2017

  Een hittegolf vinden we de eerste dagen fijn, maar als deze aanhoudt ondervinden we daar na een aantal dagen toch last van. Niet alleen wij lijden tijdens deze broeierige dagen, de extreme temperaturen hebben ook effect op het bruto binnenlands product (bbp). Hoe zit dat met kleinere bedrijven? Ondervinden deze ook last van een hittegolf?

  Lees verder
 • Kafethea

  Ondernemende studenten runnen veganistische koffiebar

  dinsdag, oktober 3, 2017

  Doe wat je leuk vindt. Dat is het credo van rechtenstudenten Merel Godelieve Huysse en haar partner Dario Mezini. Ze kozen ervoor om een veganistische koffiebar in Maastricht te beginnen.

  Lees verder
 • Conn@ct.us

  Studenten ontrafelen computergeheimen voor senioren

  donderdag, september 7, 2017

  Via Conn[at]ct[dot]us, een initiatief van Enactus Maastricht, helpen studenten senioren wegwijs te worden in de multimediale wereld. Op hun beurt krijgen de studenten de kans hun Nederlands te oefenen.

  Lees verder
 • buurtbemiddelaars

  Rechtenstudenten ingezet als buurtbemiddelaars

  donderdag, augustus 24, 2017

  Wethouder Jack Gerats reikte de eerste certificaten uit aan 18 nieuwe jongerenbuurtbemiddelaars. Een primeur, want Maastricht is de eerste stad in Nederland waar studenten als jongerenbuurtbemiddelaars de wijken ingaan om studenten en andere buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen. Twee van hen vertellen over hun motieven.

  Lees verder
 • Taskforce QRS

  Een vaardigheid voor het leven

  donderdag, augustus 17, 2017

  Jaarlijks worden er 7.000 tot 8.000 mensen in Nederland gereanimeerd na een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De eerste zes minuten zijn cruciaal. Hoe eerder men start met hartmassage hoe beter, en hoe meer mensen deze vaardigheid beheersen, hoe groter de overlevingskans. Vanuit deze gedachte richtte Ton Gorgels, hoogleraar Transmurale Cardiologie samen met Petra Schuffelen tien jaar geleden in Maastricht Taskforce QRS Maastricht op.

  Lees verder
 • INKOM 2017

  INKOM: de beste start van je studentenleven!

  dinsdag, augustus 8, 2017

  Bijna 3.000 kersverse studenten krijgen van 21-25 augustus de kans om alvast te wennen aan hun nieuwe leven tijdens de INKOM, de algemene introductieweek van Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool.

  Lees verder
 • MSP - Connor Deacon-Price

  UM-student presenteert onderzoek tegen kanker op internationale conferentie

  donderdag, juli 13, 2017

  Connor Deacon-Price is een recent afgestudeerde student aan het Maastricht Science Programme (MSP). Dat hij zijn onderzoek, dat moet bijdragen aan de strijd tegen kanker, presenteert op een gerenommeerde conferentie is zeer bijzonder.

  Lees verder
 • Urban Gardening

  De tuin van Eden is in Maastricht

  donderdag, juli 6, 2017

  De studievereniging van de masteropleiding Sustainability, Science and Policy, ASAP, bezit sinds een jaar of vier een volkstuin in Maastricht aan de Mergelweg. Onder de bezielende leiding van Colin Laviolette onderhoudt een achttal studenten de tuin.

  Lees verder
 • Alessandra Silva

  Op de bres voor cultureel erfgoed in oorlogsgebied

  dinsdag, juni 6, 2017

  The destruction of cultural property by the Islamic State in Mosul and Palmyra: is International Law the answer?’, is the title of Alessandra Silva’s bachelor’s thesis. During the Dies celebration last February, the 23-year-old Italian received the thesis prize, as one of seventeen winners, for the best bachelor's thesis in 2016.

  Lees verder
 • Team Maastricht wins national medical contest

  Team Maastricht wint landelijke geneeskundewedstrijd

  woensdag, mei 24, 2017

  Zaterdag 13 mei vond de zesde editie plaats van de RFC, de grootste interfacultaire geneeskundewedstrijd van Nederland. Het team van Maastricht werd eerste en sleep de titel ‘beste medische faculteit in de wacht.

  Lees verder
 • Students Going The Extra Mile

  ‘Aangenaam, ik ben de mens achter de patiënt’

  dinsdag, mei 16, 2017

  Sjim Romme and Matthijs Bosveld kregen in 2016 de UM- Studentenprijs en nemen in 2017/2018 een tussenjaar van hun studie, om hun droom (mensgerichte zorg waarin de klacht van patiënten centraal staat door mensgericht medisch onderwijs) dichterbij te brengen.

  Lees verder
 • Sohphie Joosten

  Arts met onderzoeksvaardigheden

  maandag, maart 27, 2017

  In maart 2016 rondde de nu 25-jarige Sophie Joosten haar master Geneeskunde af met een bijzondere thesis over niercelcarcinoom. Tijdens haar onderzoek ontdekte zij biomarkers die de overleving van patiënten met nierkanker kunnen voorspellen. Voor haar masterthesis ontving ze dit jaar de scriptieprijs.

  Lees verder
 • Matthijs Korrevaar

  Hoe duur is de huur?

  donderdag, maart 2, 2017

  Tijdens de Dies werden ook dit jaar weer de scriptieprijzen uitgereikt, dit zijn prijzen voor masterstudenten die het hoogste cijfer voor hun afsluitende thesis haalden. Alumnus Matthijs Korevaar was een van de winnaars. Hij onderzocht hoe de huurprijzen zich in een aantal Europese steden hebben ontwikkeld in de afgelopen 500 jaar.

  Lees verder