Peter Debye collectie

Een speciaal onderdeel van de erfgoedcollecties van de Universiteitsbibliotheek Maastricht is de persoonlijke verzameling boeken van de Maastrichtse fysicus Peter Debye (1884-1966), Nobelprijs laureaat in chemie in 1936. De boeken zijn door de erfgenamen van Debye eind jaren zestig aan de Stadsbibliotheek Maastricht geschonken, en omstreeks 1996 overgedragen aan de Universiteitsbibliotheek Maastricht.

De collectie bevat boeken en wetenschappelijke rapporten, evenals enkele tijdschriften die Peter Debye verwierf na zijn aankomst in de Verenigde Staten, begin 1940. Boeken die Debye vóór 1940 kocht waren in Duitsland achtergelaten. Het grootste deel van de collectie bestaat uit boeken die tussen 1940 en 1950 zijn uitgegeven. Blijkbaar richtte Debye direct na zijn aankomst opnieuw een sterk gespecialiseerde bibliotheek in.

De collectie bevat de meeste van Debye’s eigen publicaties, talrijke boeken over polymere chemie (zijn nieuwe specialisme in de VS), titels op het gebied van de theoretische natuurkunde en röntgenstraal diffractie, uitgaven van wetenschappelijke genootschappen en scholen waarvan Debye lid was, boeken en rapporten gelieerd aan zijn advieswerk bij industriële ondezoeksonderganisaties (Esso Research and Engineering; Dupont; Celanese; BASF; Hoechst; Philips), Histories of Universities die hem een eredoctoraat verleende, en publicaties van de Robert A. Welch Foundation.

In LibSearch  kunt u de Debyecollectie afzonderlijk doorzoeken.