Projects MAH Fund

Lopend project: Maastrichtse drukkers in de spotlight 

Maastricht heeft een rijke traditie van boekdrukwerk. Eind 16e eeuw werd de eerste stadsdrukker aangetrokken. Door de tweeheerlijkheid was de stadsdrukker katholiek en dan weer protestants. Welke invloed had dit op het sociaal-culturele leven in Maastricht

In samenwerking met Regionaal Historisch Centrum en Centre Céramique willen we graag de rijke historie hiervan in kaart brengen en bijzondere werken uit onze collecties tentoonstellen.

Neem een kijkje op onze tijdlijn  , voor meer informatie over Maastrichtse drukkers

Afgerond project: Weekblad van het Regt nu digitaal doorzoekbaar

Vanaf eind oktober 2013 is de tekst van het Weekblad van het Regt voor iedereen volledig digitaal te lezen en te doorzoeken. Ongeveer 65.000 pagina’s zijn met de nieuwste technieken bewerkt. Door het gebruik van ‘fuzzy’ zoektechnieken zijn de zoekresultaten veel beter dan tot voor kort mogelijk was.

Het Weekblad van het Regt, een verzamel- en naslagwerk voor jurisprudentie, kan doorzocht worden op jurisprudentie, weekbladnummer of datum, een trefwoord of op register. Ook voor niet juridische lezers interessant, zo zult u zien als u ‘stoomboot’ of ‘roggenbrood’ intypt.

Realisatie

Dit project is mogelijk gemaakt door donaties aan het Academisch Erfgoed Maastricht Fonds. De Universiteitsbibliotheek heeft in het project samengewerkt met prof. dr. Louis Berkvens, hoogleraar Rechtsgeschiedenis van de Faculteit Rechtsgeleerdheid en prof. dr. Jan Scholtes, hoogleraar Textmining aan de Faculty of Humanities & Sciences. Student Martin Rooijakkers heeft in zijn stage kennistechnologie aan het Weekblad gewerkt.

Zelf even een kijkje nemen?

De digitale versie van het Weekblad van het Regt is rechtstreeks te raadplegen op:

http://weekblad.archive.library.maastrichtuniversity.nl/.

Maar mocht u toch liever de papieren versies komen bekijken, dan kan dat natuurlijk ook.