FEM - Female Empowerment Universiteit Maastricht

FEM is een netwerk van zowel wetenschappelijk als  ondersteunend- en beheerspersoneel, dat zich niet alleen inzet voor de empowerment van vrouwen en vrouwelijk leiderschap, maar ook voor een bredere cultuur van gendergelijkheid en diversiteit.

Activiteiten:

Om deze doelstellingen te realiseren, organiseert FEM verschillende activiteiten voor het wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk personeel van de UM. Deze zijn onderverdeeld in vier categorieën:

• Training

FEM organiseert workshops over specifieke onderwerpen, met een drieledig doel:

(1) Wetenschappelijke vaardigheden en leiderschapskwaliteiten kweken.

(2) Communicatie en promotie versterken (bijv. onderhandelingsvaardigheden).

(3) Bewustwording creëren rond gedragsgerelateerde thema’s, bijv. impliciete vooroordelen en technieken voor interventie door omstanders.

• Mentorschap
    In 2019 organiseerde FEM een succesvolle pilot met een mentorschapsprogramma. In 2020 willen we een mentorprogramma opzetten op basis van thematische groepen. Leden van onze gemeenschap kunnen gementord worden bij zaken als het aanvragen van beurzen, PhD-trajecten, enz.
  • Netwerk
    Wij bieden fora voor diverse netwerk-events: een groot jaarlijks event en tweemaandelijkse lunchbijeenkomsten over verschillende thema’s, waar de deelnemers kunnen discussiëren over relevante onderwerpen rond UM-beleid of algemene universitaire politiek met betrekking tot genderproblematiek, bijv. loopbaantrajectbeleid, gezinsvriendelijke werkomstandigheden en boekenclubs. Sinds 2020 zit FEM ook op Twitter en Facebook met @FemMaastricht.
  • Informatie
    Onze aandacht is vooral gericht op informatieverstrekking via het intranet van de UM: over relevante evenementen, het aanvragen van beurzen en andere loopbaanmogelijkheden, boeken en andere informatiebronnen met betrekking tot genderkwesties in de wetenschappelijke wereld. We verspreiden ook relevante informatie via onze eigen netwerken en onze FEM-ambassadeurs.

FEM Team

FEM is opgericht door een groep vrouwelijke wetenschappers van verschillende faculteiten van Universite Maastricht.

Huidig FEM-bestuur:

Voorgaande bestuursleden:

• Alie de Boer (Food Claims Centre Venlo)
  • Christel van Gool (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences)
  • Sophie Kells (Marketing & Communications)
  • Aida Abiad Monge (School of Business and Economics)

Het FEM-bestuur wordt ondersteund door een team van toegewijde FEM-ambassadeurs:
Sharon Anyango
Fèlix Ruiz Cabré
Lisa Bruggen
Berta Cillero Pastor
Marlies Gijs
Klara Scupakova
Julia Sewall
Katherine Bassil
Gili Yaron
Carla Haelermans
Anna Goldberg

Contact

Je kunt altijd contact met ons opnemen als je vragen of suggesties hebt: fem[at]maastrichtuniversity[dot]nl

Voor vertrouwelijke rapporten of meldingen van discriminatie of seksuele intimidatie, neem dan contact op met de vertrouwenspersonen voor medewerkers of studenten.