Aankomende MYA events

Deze pagina wordt bijgewerkt. Bezoek de engelse pagina voor up-to-date informatie. 

Op dit moment staan er geen events, trainingen of lezingen gepland. 

Eerdere MYA events

'Picture a Scientist', documentaire en discussie

Op maandag 30 november wordt om 19:30 de documentaire “Picture a Scientist’ vertoond in Lumière Cinema. De documentaire gaat over seksuele intimidatie binnen de wetenschap, gebaseerd op de ervaringen van drie wetenschappers die zich inzetten om de wetenschapscultuur te veranderen.

Aansluitend zal er een paneldiscussie plaatsvinden met Lisa Brüggen, Leo Köhler, Pamela Habibovic. Constance Sommerey treedt op als moderator. 

De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Lumière Cinema.

Deelnemen aan het event kan op volgende manieren:

  • Steun ons lokale filmhuis Lumière in deze moeilijke tijden en koop een ticket om de film en panel discussie live te volgen - uiteraard met in achtneming van de geldende corona regels    
  • Registreer je voor een @home screening en paneldiscussie via Zoom webinar.

Deel een tekening van je kinderen waarop zij iemand hebben getekend die aan wetenschap doet via mya@maastrichtuniversity.nl of via twitter met de tags #MaastrichtYA en #MYA.

Maastricht Migration Lecture series - Cross-nationally comparative research on racial and ethnic skill disparities: questions, findings, and pitfalls


De derde lezing van de Maastricht Migration lecture series ‘Cross-nationally comparative research on racial and ethnic skill disparities: questions, findings, and pitfalls’ wordt gegeven door Prof. dr. Mark Levels, hoogleraar Gezondheid, Onderwijs en Werk aan de Universiteit Maastricht op 25 november van 19:00 tot 20:30.

De lezing ‘Cross-nationally comparative research on racial and ethnic skill disparities: questions, findings, and pitfalls’ gaat in op de raciale en etnische ongelijkheden in vaardigheden en attitudes van kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs tussen 2000 en 2017. We zien hierbij dat de succesvolle deelname van immigrantenkinderen en de kinderen van immigranten in samenlevingen en arbeidsmarkten van westerse landen grotendeels afhangt van hun ervaringen uit hun kindertijd.

Er zal een systematische review worden gepresenteerd van studies die grootschalige beoordelingsgegevens hebben gebruikt voor het bestuderen van de onderwijsprestaties van immigrantenkinderen. De relevantie van de verschillen in herkomst- en bestemmingsland zal worden besproken voor het verklaren van verschillen in reken-, lees- en wetenschappelijke prestaties en de evolutie van onderzoeksvragen die met dergelijke gegevens zijn behandeld, zal worden geïdentificeerd. Ook de belangrijkste sterke punten, tekortkomingen en de belangrijkste bevindingen komen aan bod. Bijkomende bevindingen van een onderzoek naar burgerattitudes van immigrantenkinderen zullen worden gepresenteerd. De literatuur zal in een bredere maatschappelijke context worden geplaatst, waar implicaties zullen worden besproken en een kritische beoordeling zal worden gegeven over hoe de bevindingen worden gebruikt in de publieke en politieke debatten.   

  Bekijk hier de livestream op 25 november van 19:00- 20:30

Over Prof. dr. Mark Levels

Prof. dr. Mark Levels (1977) is hoogleraar Gezondheid, Onderwijs en Werk aan de Universiteit Maastricht. Hij is programmadirecteur van het onderzoeksprogramma Health, Skills and Inequality bij het Research Centre for Education and the Labour Market (ROA) van de Universiteit Maastricht, lid van het managementteam van ROA, een fellow van het Berlin Social Science Centre (WZB), een fellow van de Graduate School of Business and Economics (GSBE) van de Universiteit Maastricht, en een fellow van het Amsterdam Centre for Learning Analytics (ACLA). Hij doceert macrosociologie aan het University College Maastricht (UCM). 

Maastricht Migration Lecture Serie

Het Refugee Project Maastricht, de Maastricht Young Academy, het Maastricht Center for Citizenship, Migration and Development (MACIMIDE), UNSA Maastricht en UNU-Merit organiseren de Maastricht Migration Lecture Serie.

Met deze lezingenreeks willen we een objectief beeld schetsen over het onderwerp migratie en nieuwe inzichten binnen dit onderwerp bieden. In een aantal lezingen zullen experts praten over onderwerpen als mythen en misvattingen op het gebied van migratie, klimaatverandering en migratie, waarbij wordt ingegaan op ontheemding, gender en migratie, burgerschap, EU-asielrecht en meer.

Interculturele Training op 19 oktober, 24 november en 1 december


De Maastricht Young Academy organiseert een Interculturele Training die bedoeld is voor iedereen die wil weten hoe culturele normen het gedrag en de interactie met collega's en studenten kunnen bepalen.

Tijdens het samenwerken met verschillende culturele achtergronden merken je dat iedereen bepaalde voorkeuren heeft als het gaat om communicatiestijlen, tijdregistratie, het geven van negatieve feedback en hiërarchie.

De training, die wordt gegeven door Nava Hinrichs-Pasutto en geschikt is voor iedereen die werkt in een internationaal team en/of interactie heeft met internationale studenten, verkent deze verschillen en helpt de deelnemers om te navigeren door verschillende culturele stijlen om zo een harmonieuze interactie en een vlottere productiviteit mogelijk te maken.

Over Nava Hinrichs-Passuto

Nava Hinrichs-Passuto is the Head of Executive Education and Capacity Building in Migration at the UNU-MERIT and the Maastricht Graduate School of Governance where she heads various training and capacity building programs, including the Migration Management Diploma Program (MMDP) for migration professionals.

Tweede Growing Up in Science event @ Universiteit Maastricht met Robert Suurmond


Growing Up in Science is een wereldwijde conversatiereeks met persoonlijke verhalen over het worden en zijn van een wetenschapper.

Vanaf oktober 2020 is de Maastricht Young Academy gestart met een lokale reeks van Growing Up in Science aan de Universiteit Maastricht. Het openingsevenement met prof. Dr. Rianne Letschert, rector van de Universiteit Maastricht, was een groot succes.

Het tweede Growing up in Science @ UM-evenement vindt plaats op 19 november 2020 van 16.00 tot 17.00 uur. Robert Suurmond zal tijdens dit evenement zijn ervaringen delen op welke manier de COVID-19 crisis zijn werk, privéleven en werk-privé balans heeft beïnvloed. Robert is een jonge Universitair Docent (tenure tracker) aan de School of Business and Economics (SBE), vader en echtgenoot.

 

Maastricht Migration Lecture Series - Does Citizenship Matter?


‘Does Citizenship Matter?’, de tweede lezing in de Maastricht Migration Lecture Serie zal worden gegeven door Maarten Vink, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan het Department of Political Science.

Heeft het bezit van een staatsburgerschap invloed op de levenservaring van migranten en, zo ja, op welke wijze? In de lezing ‘Does Citizenship Matter?' op 28 oktober bespreken we de controversiële en complexe relatie tussen naturalisatie van immigranten en levenservaringen in het gastland (‘host society’).

Lees hier meer informatie. 

Over Maarten Vink

Maarten Vink is hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Maastricht met een focus op politieke sociologie.

Hij is met ingang van 1 september 2020 benoemd tot hoogleraar Citizenship Studies aan het Robert Schuman Centre for Advanced Studies (RSCAS) van het European University Institute (EUI) in Florence. Hij leidt het onderzoeksproject ‘Migrant Life Course and Legal Status Transition (MiLifeStatus)’, gefinancierd door een Consolidator Grant van het European Research Countil (2016-2021).

Maastricht Migration Lecture Series - Migration in Libya: From transit route to containment op 30 september 2020

Op 30 september vindt de eerste lezing plaats met als onderwerp Migration in Libya: From transit route to containment. Met deze lezingenreeks willen het Refugee Project, de Maastricht Young Academy, het Maastricht Center for Citizenship, Migration and Development (MACIMIDE), UNSA Maastricht en UNU-MERIT een objectief beeld schetsen over het onderwerp migratie en nieuwe inzichten binnen dit onderwerp bieden.

De lezing ‘Migration in Libya: from transit route to containment’ op 30 september richt zich op migratiestromen uit Afrika en het Midden-Oosten naar Libië en hoe de houding van het land ten opzichte van deze migranten drastisch veranderd is sinds de val van dictator Muammar Gaddafi. Hoewel Libië ooit een bestemming was voor buitenlandse werknemers die werden aangetrokken door een sterke economie, hebben migranten na de burgeroorlog het land gebruikt als doorvoerpunt om naar Europe te vertrekken – hoewel de Europese grenzen sinds migratiecrisis van 2015-2016 zijn verhard. Vele migranten zijn gestrand en ingeperkt in Libië vanwege het externe migratiebeleid van de EU. Momenteel woedt er in Libië een mensenrechtencrisis voor migranten. De lezing plaatst de veranderende situatie voor migranten in Libië in de periode van 2011 tot heden in context, gebaseerd op originele interviews met Nigeriaanse en Eritrese migranten die tussen 2014 en 2016 door Libië reisden. Tegelijkertijd worden de verschillende situaties gedemonstreerd waarmee migranten in Libië worden geconfronteerd.

Growing Up in Science @ Universiteit Maastricht op 9 oktober


Growing Up in Science is een wereldwijde conversatiereeks met persoonlijke verhalen over het worden en zijn van een wetenschapper.

Vanaf oktober 2020 start de Maastricht Young Academy een lokale reeks van Growing Up in Science aan de Universiteit Maastricht.

Het openingsevenement vindt plaats op 9 oktober 2020 om 15.00 uur met prof. Dr. Rianne Letschert, rector van de Universiteit Maastricht.

Numbers don’t lie - lezing door Ionica Smeets


Op uitnodiging van de MYA gaf wiskundige en hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets een lezing op maandag 25 maart 2019.

In haar interactieve lezing Ionica Smeets, Numbers don’t lie, nam zij haar publiek mee op ontdekkingstocht door de wereld van misleidende cijfers en grafieken en vol getallen waar je de context plots wél van snapt.

 Lees hier het interview met Ionica Smeets.
  Bekijk hier een video-impressie van de lezing