Medisch Nederlands voor zorgprofessionals

Wil je  werken als  medische professional in de Nederlandse zorg en Nederlands is niet je moedertaal dan heb je een BIG-registratie nodig. Voor deze BIG-registratie is het vereist om de Taalvaardigheidstoets Nederlands voor artsen te halen (artsen die geen Europees diploma hebben moeten de AKV-toets afleggen). 

Mocht je al Nederlands spreken en hoef je alleen nog maar een Taalvaardigheidstoets Nederlands B1 of C1min te doen voor je BIG-registratie dan kun je hier ook voor bij ons terecht.

Praktische zaken en quick links

  • B1 Taaltoets Nederlands; Ben jij een anderstalige zorgmedewerker en beheers je het Nederlands al op B1 niveau? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over de B1 Taalvaardigheidstoets Nederlands die wij afnemen.
  • C1min Taaltoets Nederlands; Ben jij een anderstalige arts en beheers je het Nederlands al op C1min niveau? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over de C1min Taalvaardigheidstoets Nederlands die wij afnemen.

  • Ben je een anderstalige student Geneeskunde en heb je behoefte aan extra training Nederlands? Informeer dan bij je faculteit naar de mogelijkheden voor het volgen van een cursus Medisch Nederlands.

"De cursus heeft me enorm geholpen om de Taaltoets Nederlands te halen. Dankzij dit resultaat heb ik mijn BIG registratie gekregen.”

Lorenzo de Min

Medisch Nederlands Online

Tijdens deze cursus bestudeer je zelfstandig het boek 'Hoe zit het met staan?' en oefen je met de docent het voeren van medische consulten. Tijdens de cursus leer je medische terminologie te vertalen naar voor de patiënt begrijpelijke taal en wordt er aandacht besteed aan de opbouw van het consult.

Je maakt twee keer een verslag van het arts-patiëntgesprek en ook geef je aan het eind van de cursus een presentatie over een door jou te bepalen medisch onderwerp (patiëntenvoorlichting).

Toelatingseisen

Deze cursus is uitsluitend bedoeld voor anderstalige artsen die Nederlands niet als moedertaal hebben en die in het bezit zijn van een buitenlands diploma. Voor toelating tot de cursus moet je minimaal het Nederlands op B2+ niveau (CEFR) beheersen.

Een intakegesprek is onderdeel van het aanmeldproces. Tijdens dit gesprek wordt beoordeeld of je taalniveau aansluit bij de cursus en bespreken we je persoonlijke wensen en doelen. Na dit intakegesprek ontvang je van ons een offerte met een advies.

Bepaal je huidige of gewenste niveau met het document Niveaus van het Europees Referentiekader CEFR (PDF, 0,08 MB)

Cursusmateriaal

Het boek 'Hoe zit het met staan? Cursus Nederlands voor anderstalige artsen'. Van de docent ontvang je al het materiaal over de opzet van de cursus.

Kosten

Medisch Nederlands (10 sessies van 30 minuten plus 2 schrijfopdrachten):

  • UM studenten/ medewerker EURO 435
  • Externen EURO 540

Taalvaardigheidstoets Nederlands B1 voor zorgpersoneel uit de EER

Wie in Nederland aan de slag wil als verpleegkundige, fysiotherapeut, physician assistant, verloskundige, bachelor medisch hulpverlener en geregistreerd-mondhygiënist moet staan ingeschreven in het BIG-register. Een bewijs van taalvaardigheid B1 (van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader) is verplicht voor een BIG-registratie. Voor overzicht en uitwerking van niveau B1 zie Niveaus van het Europees Referentie Kader (CEFR).

Het certificaat dat je ontvangt, na het succesvol afleggen van de Taaltoets Nederlands B1, is het bewijs van taalvaardigheid en is geldig tot 2 jaar na afgifte.

Hoe ziet de test eruit?

Een volledige test bestaat uit vier testdelen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Dit kan in één dag worden afgenomen of volgens afspraak worden verspreid over twee dagen. Een volledige test B1 duurt 2,5 uur.

Voor meer informatie over de toets, de vastgestelde toets data en voor inschrijving kun je contact opnemen met Marieke van Paassen via your-language-course[at]maastrichtuniversity[dot]nl.

Terug naar boven

Kosten

Taalvaardigheidstoets B1 € 225

Na de niveaubepaling ontvangt u van ons uw bewijs als pdf-bestand via de mail binnen 2 weken na het afleggen van het laatste toets onderdeel. Het verschuldigde bedrag dient online te worden voldaan.

Taalvaardigheidstoets Nederlands C1min voor medici uit de EER

Wie in Nederland aan de slag wil als medicus (arts, tandarts, apotheker, psychotherapeut, orthopedagoog-generalist, gezondheidszorgpsycholoog en klinisch technoloog) moet staan ingeschreven in het BIG-register. Een bewijs van taalvaardigheid C1min (van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader) is verplicht voor een BIG-registratie. Voor overzicht en uitwerking van niveau C1min zie Niveaus van het Europees Referentie Kader (CEFR).

Het certificaat dat je ontvangt, na het succesvol afleggen van de Taaltoets Nederlands C1min, is het bewijs van taalvaardigheid en is geldig tot 2 jaar na afgifte.

Hoe ziet de test eruit?

Een volledige test bestaat uit vier testdelen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. De volledige taaltoets kan in één dag worden afgenomen of volgens afspraak worden verspreid over twee dagen. Een volledige test C1min duurt 2,5 uur.

Voor meer informatie over de toets, de toets data en voor inschrijving kun je contact opnemen met Marieke van Paassen via your-language-course[at]maastrichtuniversity[dot]nl.

Terug naar boven

Kosten

Taalvaardigheidstoets C1min € 225

Na de niveaubepaling ontvangt u van ons uw bewijs als pdf-bestand via de mail binnen 2 weken na het afleggen van het laatste toets onderdeel. Het verschuldigde bedrag dient online te worden voldaan.

Herkansingen

Het is mogelijk bij om een bij het niet halen van één toetsonderdeel  één herkansing te maken. 

Terug naar boven

Kosten

  • Herkansing onderdeel Taalvaardigheidstoets B1 prijs op aanvraag
  • Herkansing onderdeel Taalvaardigheidstoets C1- prijs op aanvraag