Kunst, Cultuur en Erfgoed

Wat is de wetenschappelijke en maatschappelijke betekenis van kunst, cultuur en erfgoed? Waarom worden sommige kunstwerken, cultuuruitingen, gebruiken en objecten uit het verleden wel gewaardeerd en andere niet? Vind jij het interessant om op zoek te gaan naar de antwoorden op deze vragen en heb je een passie voor kunst en cultureel erfgoed, dan is de masteropleiding Kunst, Cultuur en Erfgoed iets voor jou!

In deze opleiding - die zowel in het Nederlands als in het Engels wordt gegeven - ontdek je welke academische en professionele kennis en vaardigheden je nodig hebt om een goede beleidsmaker, kunstmanager, museumeducator of conservator te zijn. Je benadert kunst en cultureel erfgoed vanuit verschillende perspectieven en krijgt veel mogelijkheden om je eigen master op maat samen te stellen.

Belangrijke informatie voor Nederlandstalige studiekiezers

Wij vinden het belangrijk om je voor te bereiden op de Nederlandse en internationale arbeidsmarkt.

1ste semester – september t/m januari
Alle hoorcolleges worden gedoceerd in het Engels (je hoorcolleges volg je samen met je internationale klasgenoten). Alle tutorgroepen en workshops worden in het Nederlands gedoceerd en sommige studiematerialen zijn beschikbaar in het Nederlands. Je kunt je essays en je opdrachten in het Nederlands schrijven.

2e semester – januari t/m juli
Je krijgt gezamenlijk les met je internationale klasgenoten vanaf periode 3. De keuzevakken worden daarom in het Engels gedoceerd. Je blijft je essays en je opdrachten in het Nederlands schrijven. De thesis schrijf je uiteraard in het Nederlands.

Sign-up E-zine

Sign up for our explore FASoS magazine

Do you want to know all about our Faculty? We’ll give you the grand tour! Sign up for our e-zine and get a sneak preview of studying at the Faculty of Arts and Social Sciences and life in Maastricht!

Keep up with our vlogs, columns and background articles and we will put you in touch with some of our student ambassadors. You can follow their stories and ambitions on Facebook.

Sign up for our e-zine!

Elijah Rankin, Student Ambassadeur Kunst, Cultuur en Erfgoed

Elijah Rankin is from the United States of America, he has a bachelor’s degree in Cultural Studies from the University of Minnesota (USA) and decided to come to Maastricht for the master’s programme Arts and Heritage. “After my bachelor’s degree I took some time off to enjoy a break and to make up my mind about my future. During that time I worked for the Walker Art Center for Contemporary Art in Minneapolis which gave me my first experience with interdisciplinary programming. When researching master’s programmes I looked at several English-taught programmes in the arts and culture field in Europe, because I definitely wanted to go back to Europe after my experiences as an exchange student in Paris. Friends of mine spoke highly of Maastricht University and when I looked at this master’s programme I was attracted by the international perspective on arts and heritage, and the extremely international focus in general. This is an area with a lot of contemporary art engagement, and lots of young people doing very interesting things.”

Volg Elijah op Facebook

Elijah Rankin, Ambassador Arts & Heritage

“This programme really provides purpose and will offer me plenty of career perspectives.”

• Ik ontwikkelde samen met mijn stagebegeleider een familiespel voor een grote tentoonstelling over Nederlands en Belgisch design
    Floor Vierenhalm, Kunst, Cultuur en Erfgoed

Calendar

Geen aankomende evenementen
    • Foto door Maastricht University Faculty of Arts and Social Sciences

NWO has awarded a Vidi grant worth 800.000 euro to six experienced UM researchers: Dr. Tamar Sharon (FASoS), Prof. Caroline Goukens, Prof. Olivier Marie and Dr. Annelies Renders (all SBE) and Prof. Bart Rutten and Dr. Judith Sluimer (both FHML/MUMC+). The grant enables them to develop their own innovative line of research and set up their own research group.

Sharon’s research is about "The Googlization of health and the common good". As we move into the digital era, companies like Google and Apple are becoming important actors in health research. But how do we ensure that this serves the public interest? This research studies the impact of the “Googlization of health” on the common good, and investigates ways to secure it.

Vidi grant for Tamar Sharon | FASoS Weekly
      15 uur 28 min geleden
    • Foto door Maastricht University Faculty of Arts and Social Sciences

Hayo Raaphorst, alumnus of the MSc European Studies (Research), has been awarded the Daniel Heinsius Prize for the best MA thesis in political science (by the Dutch and Belgian Political Science Associations). Hayo received the prestigious award for his thesis on: ‘Countering the Realist Narrative on Common Diplomacy Coordination: A Political-Historical Analysis of European Political Cooperation, 1970-1986’.

Research Master ES alumnus Hayo Raaphorst wins thesis award | FASoS Weekly
      3 dagen 13 uur geleden
    • Foto door Maastricht University Faculty of Arts and Social Sciences

Last week, BA European Studies student Josh Oudendijk, a.k.a. Josh Island, performed his song at the 60th anniversary of the Benelux union. In the large audience of 450 people Grand Duke Henri of Luxemburg, King Willem-Alexander of the Netherlands and King Philippe of Belgium were present.

Josh told us that the Kings and the Grand Duke were even whistling along to his song.

For more information about the evening, check out: https://www.facebook.com/joshislandmusic/

1 week 2 dagen geleden