Cursus

Taalcursus Portugees

Wil je kennismaken met de Portugese taal, of wil je je kennis opfrissen en naar een hoger niveau brengen?  Deze cursus is door de opbouw in twee modules geschikt voor beginners en half gevorderden  en voor verschillende situaties, variërend van werk, studie tot vakantie.

Vanaf de eerste groepsles onder leiding van een ervaren docent bouw je aan een woordenschat en leer je de taal te doorgronden. Dat oefen je klassikaal, maar je gebruikt ook virtuele leeromgevingen zoals wiki’s, blogs en sociale media. De nadruk ligt op je spreek- en luistervaardigheid. Grammatica, lezen en schrijven zijn ondersteunende vaardigheden. Je docent is (bijna) moedertaalspreker, de voertaal is dan ook zoveel mogelijk Portugees. Indien nodig zal de docent uitleg in het Nederlands of Engels geven.

Na afronding van de tweede module kun je in gangbare situaties in het Portugees communiceren.

Modules

Module 1

Module 1 is bedoeld voor mensen zonder kennis van de Portugese taal. Als je deze module hebt afgerond kun je mensen begroeten, jezelf en anderen voorstellen, naar hun persoonlijke gegevens vragen en deze ook zelf geven. Daarnaast ben je in staat om zowel in de tegenwoordige, toekomende als verleden tijd eenvoudige gesprekken te voeren over dagelijkse activiteiten zoals studie, werk, of vrije tijd. Ook kun je vragen naar prijzen, vervoersmogelijkheden, of iets bestellen in een restaurant.

Verplichte literatuur bij module 1

Portugues XXI - nova edicao 1 (livro do aluno + cd-audio + caderno de exercicios) ISBN: 9789460306280

Literatuur optioneel

 Portuguese Verbs And Essentials Of Grammar ISBN: 9780071498074

Gramática Ativa 1 (Versão Brasileira ou Portuguesa)
Versão Portuguesa, ISBN: 972-757-172-7
Versão Brasileira, ISBN:    978-972-757-931-0

 

 Module 1: Het inschrijfformulier geeft de nog beschikbare cursusdata aan.

5 februari - 28 mei 2018, maandag 18.30-20.30

Module 2

Module 2 is bedoeld voor mensen met een basiskennis van het Portugees en mensen die module 1 gevolgd hebben. Als je deze module hebt afgerond kun je zowel in de tegenwoordige, toekomende als verleden tijd praten over alledaagse activiteiten. Denk daarbij aan werk, studie, vrije tijd, vakantie, winkelen en je gezondheid. Je leert verder hoe je het uiterlijk en karakter van mensen kunt beschrijven, kunt mensen en dingen vergelijken en praten over cultuurverschillen. Ook kun je jezelf goed verstaanbaar maken bij de dokter, begrijp je verkeersaanduidingen en recepten en kun je bijvoorbeeld informatie aanvragen over reizen en excursies. 

Verplichte literatuur bij module 2

Portugues XXI - nova edicao 2 (livro do aluno + cd-audio + caderno de exercicios) ISBN: 9789460309656

Literatuur optioneel

 Portuguese Verbs And Essentials Of Grammar ISBN: 9780071498074

Gramática Ativa 1 (Versão Brasileira ou Portuguesa)
Versão Portuguesa, ISBN: 972-757-172-7
Versão Brasileira, ISBN:    978-972-757-931-0

 Module 2: Het inschrijfformulier geeft de nog beschikbare cursusdata aan.

8 februari - 31 mei 2018, donderdag 18.30-20.30

Toelatingseisen

UM-studenten, medewerkers en andere deelnemers zijn welkom. Als je nog geen voorkennis hebt, kun je je zonder intake voor Module 1 inschrijven. Om de andere module te mogen volgen moet je de voorgaande module succesvol hebben afgerond, of een vergelijkbaar startniveau hebben. In het laatste geval is een intake verplicht.

Meer informatie

Aanmeldproces

Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier voor een talencursus.  Na inschrijving ontvang je een bevestiging.

Wil je een intakegesprek aanvragen, of heb je meer informatie nodig? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek via languages-intake-PT. Het gesprek zal plaatsvinden bij het talencentrum: Sint Servaasklooster 32 in Maastricht.

Regel het intakegesprek ruim voor de start van de cursus, aangezien het dan eenvoudiger is om een afspraak te maken. Ook heb je dan meer kans op een cursusplaats.

Kosten per module

  • UM-studenten € 295
  • UM-medewerkers en alumni € 360
  • Alle overige deelnemers € 460

Eindresultaat en bewijs

Na voltooiing van een module Portugese  taal krijg je een certificaat en drie ECTS-punten. Je moet daarvoor wel aanwezig zijn bij minstens 12 sessies én voor de eindtoets een voldoende halen.

  • Module 1 heeft het CEFR-eindniveau A1
  • Module 2 heeft het CEFR-eindniveau A2