Cursus

Taalcursus Nederlands: Social Dutch (alleen voor studenten)

Onder leiding van een ervaren docent ga je vanaf de eerste les actief aan de gang met het Nederlands. Je groep bestaat uit twaalf tot twintig studenten. Samen oefen je de taal aan de hand van diverse communicatieve spreek- en luisteropdrachten. Daarnaast zal je ongeveer 1.5/2 uur per week de taal moeten oefenen. Bij deze cursus ligt de nadruk op mondelinge communicatie. Lezen en schrijven zijn ondersteunende vaardigheden die je vooral thuis oefent. Je docent is moedertaalspreker van het Nederlands en tijdens de les wordt er zoveel mogelijk in de doeltaal gecommuniceerd. Alleen als het echt nodig is, zal de docent uitleg in het Engels geven.

Voor de beschikbare cursusdata, zie het inschrijfformulier. Het inschrijfformulier toont de daadwerkelijk beschikbare groepen.

 

'I would definitely recommend this course to other students! It is really helpful to get a feeling for the Dutch language. The small groups and the variety of exercises make the classes really enjoyable.'

'Language learning is always fun...'

Kosten per module

 • 1e en 2de jaars UM bachelor en master studenten (excl. exchange studenten): Deelname 2x gratis, daarna € 167 per module
 • andere UM studenten (inclusief exchange studenten): Deelname 2x € 85 per module, daarna € 167 per module
 • Hogeschool Zuyd studenten: € 167 per module

Het lesmateriaal is niet bij de cursusprijs inbegrepen.

Social Dutch 1 (SD 1)

Deze cursus is voor niet-Duitstalige studenten die geen voorkennis van het Nederlands hebben. Een intake is niet nodig. Deze cursus heeft een studiebelasting die overeenkomt met 1 ECTS.

Leerdoelen

Aan het eind van deze cursus kun je:

 • jezelf voorstellen;
 • over je hobby’s vertellen;
 • over je familie praten;
 • zeggen wat je op een dag doet;
 • boodschappen doen.

Terug naar boven

Cursusmateriaal: Start.nl Deel 1. ISBN 978-90-469-0566-1, uitgeverij Coutinho; tekstboek voor groepsles, website voor zelfstudie. Of als E-book ISBN9789046964064 via Bookshelf.

(In het lesboek zit een unieke, persoonlijke toegangscode tot een website. Koop het daarom niet tweedehands)

Bewijs van deelname A1min: Om in aanmerking te komen voor een deelname bewijs moet je wel aanwezig zijn bij minstens 5 sessies én een goed resultaat behalen voor de spreekopdrachten.

Social Dutch 2 (SD 2)

Deze cursus is voor niet-Duitstalige studenten die de Social Dutch 1 hebben gevolgd. Als je deze cursus niet hebt gevolgd, is een intake nodig.

Leerdoelen

Aan het eind van deze cursus kun je:

 • met het openbaar vervoer reizen;
 • over je woning vertellen;
 • over het verleden praten;
 • in een café of restaurant bestellen;
 • kleding kopen.

Let op: met deze cursus kun je niet automatisch door naar een reguliere cursus (NLA2). Informeer bij je docent of je op het juiste niveau bent voor een vervolgcursus na Social Dutch 2. Als dit advies positief is, kun je je aanmelden voor de vervolgcursus. Je docent geeft dan door dat je mag meedoen. Als het advies negatief is, moet je opnieuw beginnen met de reguliere NLA1-cursus. Als je graag een vervolgcursus wil doen, adviseren we je om tijdens de cursus Social Dutch alle assessments en online tests op de website bij het boek te maken. Anders is je schrijfvaardigheid waarschijnlijk onvoldoende om mee te kunnen doen met een reguliere cursus.

Terug naar boven

Cursusmateriaal: Start.nl Deel 1. ISBN 978-90-469-0566-1, uitgeverij Coutinho; tekstboek voor groepsles, website voor zelfstudie. Of als E-book ISBN9789046964064 via Bookshelf.

In dit boek zit een unieke, persoonlijke toegangscode tot een website. Koop het daarom niet tweedehands.

Bewijs van deelname A1: Om in aanmerking te komen voor een deelname bewijs moet je wel aanwezig zijn bij minstens 5 sessies én een goed resultaat behalen voor de spreekopdrachten.

Intake en kosten

Als je geen beginner bent, kun je een intakegesprek aanvragen om je niveau te bepalen. Het intakegesprek zal online plaatsvinden.

Regel het intakegesprek ruim voor de start van de cursus, aangezien het dan eenvoudiger is om een afspraak te maken. Doe in je aanvraag een voorstel voor een datum en een tijd waarop je naar een intakegesprek kunt komen.

Kosten per module

 • 1e en 2de jaars UM bachelor and master studenten (excl. exchange studenten): Gratis (maximaal 2x), daarna € 167 per module
 • andere UM studenten (inclusief exchange studenten): 2x € 85 per module, daarna € 167 per module
 • Hogeschool Zuyd studenten: € 167 per module

Eindresultaat en bewijs van deelname

Om in aanmerking te komen voor een bewijs van deelname moet je wel aanwezig zijn bij minstens 5 sessies én een goed resultaat behalen voor de spreekopdrachten. Je krijgt dit deelname bewijs digitaal toegestuurd.

Deze cursus vertegenwoordigt 1 ECTS, maar niet alle faculteiten kennen ECTS punten toe voor deze cursus. Dit kun je bij je eigen faculteit nagaan.

Terug naar boven