Taalcursus Medisch Nederlands online voor professionals

Ambieer je een carrière als arts in Nederland en is Nederlands niet je moedertaal? Om in Nederland als arts te kunnen werken, moeten artsen die in het buitenland zijn afgestudeerd een BIG-registratie aanvragen. Voor deze BIG-registratie is het vereist om de Taaltoets Nederlands voor artsen te halen (artsen die geen Europees diploma hebben moeten de AKV-toets afleggen). Deze toets wordt afgenomen bij Babel (Utrecht). Bij ons kun je terecht voor een (online) voorbereidingscursus op de Taaltoets Nederlands.

Praktische zaken

  • Ben je een buitenlandse arts en beheers je het Nederlands minimaal op B2-niveau? Lees dan hieronder verder voor meer informatie over de examentraining voor de Taaltoets.

  • Ben je een anderstalige student Geneeskunde en heb je behoefte aan extra training Nederlands? Informeer dan bij je faculteit naar de mogelijkheden voor het volgen van een cursus Medisch Nederlands.

Examentraining Taaltoets

Je wordt in de cursus voorbereid op de Taaltoets Nederlands. Deze Taaltoets is ook een onderdeel van de Algemene Kennis- en Vaardighedentoets (AKV-toets). In de cursus leer je om hoofdzaken van bijzaken te scheiden in een populair-wetenschappelijke medische tekst. Je oefent met het opschrijven van de kerngedachte van een tekst binnen de tijdslimiet van het examen. Ook geef je een korte presentatie over diverse medische onderwerpen. Verder trainen we je in het voeren van patiëntgesprekken waarbij verschillende criteria een rol spelen, zoals betrokkenheid tonen, het gezegde samenvatten en doorvragen, en het beëindigen van het gesprek. Van ieder consult maak je een verslag.

We verwachten dat je goed voorbereid naar iedere online training komt. Dat betekent dat je voorafgaand aan iedere Skype-sessie de leestekst die je van je e-coach hebt ontvangen, samenvat en een presentatie over het onderwerp voorbereidt. Na afloop van het consult schrijf je een verslag dat je ook bij de e-coach inlevert.

Tijdens de Skype-sessie met je e-coach:

  • bespreken jullie de samenvatting
  • geef je een korte presentatie aan de hand van een Powerpoint-presentatie, waarna de e-coach een aantal vragen zal stellen
  • voer je een arts-patiëntgesprek met de e-coach

Tijdens de Skype-sessie kan de e-coach video-opnames maken die daarna met jou bekeken en besproken worden.

Wanneer je niet voor de volledige toets wil oefenen, maar je (medische) taalvaardigheid op een bepaald vlak wilt verbeteren, kun je beter voor e-coaching op maat kiezen.

"De cursus heeft me enorm geholpen om de Taaltoets Nederlands te halen. Dankzij dit resultaat heb ik mijn BIG registratie gekregen.”

Lorenzo de Min

Cursusmateriaal

Je ontvangt het cursusmateriaal via het Talencentrum. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Bij coaching op maat kan de docent wel bepaalde boeken aanraden.

Toelatingseisen en kosten

Deze cursus is uitsluitend bedoeld voor buitenlandse artsen die Nederlands niet als moedertaal hebben en die in het bezit zijn van een buitenlands diploma. Voor toelating tot de cursus moet je minimaal het Nederlands op B2-niveau beheersen.

Een intakegesprek is onderdeel van het aanmeldproces. Als je belangstelling hebt voor deze cursus, kun je contact opnemen met het Talencentrum voor een intake gesprek. Tijdens dit gesprek wordt beoordeeld of je taalniveau aansluit bij de cursus en bespreken we je persoonlijke wensen en doelen. Na dit intakegesprek ontvang je van ons een offerte met een advies.

Intakegesprek aanvragen

Het Europees Referentiekader geeft criteria waarmee je het niveau van je taalvaardigheid kunt meten. Bepaal je huidige of gewenste niveau met het document Niveaus van het Europees Referentiekader CEFR (PDF, 0,08 MB)

Kosten examentraining Taaltoets Nederlands

Op basis van 4 uur training € 360

Individuele Coaching

Mocht je Nederlands nog niet op het vereiste B2 niveau zijn of wil je alleen bepaalde  aspecten van je (medische) taalvaardigheid verbeteren, dan kun je met ons contact opnemen voor een Individueel Coachingstraject. Voor meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen viayour-language-course[at]maastrichtuniversity[dot]nl.