Contractonderwijs

Taalcursus Italiaans

Wil je kennismaken met de Italiaanse taal of heb je de ambitie de taal op professioneel niveau te beheersen? Deze cursus is door de opbouw in modules geschikt voor elk niveau en voor verschillende situaties, variërend van werk, studie tot vakantie.

Vanaf de eerste groepsles onder leiding van een ervaren docent bouw je aan een woordenschat en leer je de taal te doorgronden. Dat oefen je klassikaal, maar je gebruikt ook virtuele leeromgevingen zoals wiki's, blogs, en sociale media. De nadruk ligt op je spreek- en luistervaardigheid. Grammatica, lezen en schrijven zijn ondersteunende vaardigheden. Je docent is (bijna) moedertaalspreker, de voertaal is dan ook Italiaans. Indien nodig zal de docent uitleg in het Nederlands of Engels geven.

Na afronding van de vierde module kun je goed in het Italiaans communiceren op A1 niveau. Van schrijven en spreken tot en met discussiëren en presenteren.

Module 1

Module 1 is bedoeld voor mensen zonder kennis van de Italiaanse taal. Als je deze module hebt afgerond kun je mensen begroeten, jezelf en anderen voorstellen, naar hun persoonlijke gegevens vragen en deze ook zelf geven. Je kunt praten over zaken zoals studie en werk, of iets wat in het verleden is gebeurd. Ook kun je vragen naar prijzen, vervoersmogelijkheden, iets bestellen in een restaurant, een hotelkamer boeken, of boodschappen doen. Tot slot kun je tijd, data, dagen en maanden aangeven.

Verplichte literatuur bij Module 1

Azzurro 1 (incl. audio CD) uitgeverij Intertaal ISBN 978 90 5451 8495.

 

 Module 1: Het inschrijfformulier geeft de nog beschikbare cursusdata aan.

6 februari - 22 mei 2018, dinsdag 18.30-20.30

 

 

 

Module 2

Module 2 is bedoeld voor mensen met een basiskennis van de Italiaanse taal en mensen die module 1 gevolgd hebben. Als je deze module hebt afgerond kun je iets vertellen over plaatsen en situaties, of over een vakantie. Je kunt mensen en gevoelens in het verleden beschrijven, vergelijkingen maken, of bijvoorbeeld een woning beschrijven. Ook kun je een sollicitatiegesprek voeren, adviezen geven en voorkeuren uitdrukken. Andere onderwerpen waarmee je goed uit de voeten kunt, zijn het menselijke lichaam, smaak, voorkeuren, kleuren, vormen, maten en kleding. In de winkel kun je vragen stellen, iets uitkiezen en betalen.

Verplichte literatuur bij Module 2

Azzurro 1 (incl. audio CD) uitgeverij Intertaal ISBN 978 90 5451 8495.

 Module 2: Het inschrijfformulier geeft de nog beschikbare cursusdata aan.

NB In geval van onvoldoende deelnemers zal deze cursus online worden gegeven (IT online)

7 februari - 23 mei 2018, woensdag 18.30-20.30

Module 3

Module 3 is bedoeld voor mensen die zich in de meest gangbare situaties verstaanbaar kunnen maken. Je leert onderandere hoe je een discussie leidt en een korte presentatie geeft over een actueel onderwerp. Ook kun je meedoen aan gesprekken over bekende onderwerpen. Je kunt je gevoelens en wensen uiten en je mening geven. Je kunt over verschillende onderwerpen praten. 

Verplichte literatuur bij Module 3

Boek Percorso Italia B1-B2 - Gerzanti - ISBN 978-88-480-4042-6 (verkrijgbaar bij boekhandel Study Store of via amazon.de, amazon.it of www.bonardi.nl) Kijk uit dat het ISBN nummer overeenkomt!

 Module 3: Dit is een online cursus. Meer informatie hierover is te vinden op IT online

Module 4

Je kunt je goed verstaanbaar maken in gangbare situaties, ook al ken je niet alle woorden. In deze module bouw je het vermogen om te debateren en te presenteren verder uit. Ook kun je oorzaak, doel en gevolg uiten. Je kunt praten over muziek, film en literatuur. Je kunt je wensen uiten, met iets instemmen, iemand tegenspreken, zaken beoordelen en overtuigen. je kunt samenvatten. Je kunt praten over zaken als het klimaat, de samenleving, politiek en cultuur. Je kunt protesteren, iets afwijzen en een behoefte uiten.

Verplichte literatuur bij Module 4

Boek Percorso Italia B1-B2 - Gerzanti - ISBN 978-88-480-4042-6 (verkrijgbaar bij boekhandel Study Store of via amazon.de, amazon.it of www.bonardi.nl) Kijk uit dat het ISBN nummer overeenkomt! 

 

 Module 4: Dit is een online cursus. Meer informatie hierover is te vinden op IT online

 

 

Toelatingseisen

UM-studenten, medewerkers en externe deelnemers zijn welkom. Als je nog geen voorkennis hebt, kun je je zonder intake voor Module 1 inschrijven. Om de andere modules te mogen volgen moet je de voorgaande module succesvol hebben afgerond, of een vergelijkbaar startniveau hebben. In het laatste geval is een intake verplicht.

Het Europees Referentiekader geeft criteria waarmee je het niveau van je taalvaardigheid kunt meten. Bepaal je huidige of gewenste niveau met het document Niveaus van het Europees Referentiekader CEFR (PDF, 0,08 MB)

Je kunt ook een intakegesprek aanvragen om je niveau te bepalen.

Aanmeldproces

Je kunt je inschrijven via het inschrijfformulier voor een talencursus.  Na inschrijving ontvang je een bevestiging.

Wil je een intakegesprek aanvragen, of heb je meer informatie nodig? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek via languages-intake-IT. Het gesprek zal plaatsvinden bij het talencentrum: Sint Servaasklooster 32 in Maastricht.

Regel het intakegesprek ruim voor de start van de cursus, aangezien het dan eenvoudiger is om een afspraak te maken. Ook heb je dan meer kans op een cursusplaats.

Kosten per module

  • UM-studenten € 295
  • UM-medewerkers en alumni € 360
  • Alle ander deelnemers € 460

Eindresultaat en bewijs

Na voltooiing van een module Italiaanse taal krijg je een certificaat en drie ECTS-punten. Je moet daarvoor wel aanwezig zijn bij minstens 12 sessies én voor de eindtoets een voldoende halen.

  • Module 1 heeft het CEFR-eindniveau A1
  • Module 2 heeft het CEFR-eindniveau A2
  • Module 3 heeft het CEFR-eindniveau B1
  • Module 4 heeft het CEFR-eindniveau B2