Toelatingseisen
Op deze pagina vind je belangrijke details m.b.t. het aanmeldingsproces (zoals deadlines, toelatingseisen, benodigde documenten, de selectieprocedure en beoordeling) voor de bacheloropleiding Geneeskunde voor studiejaar 2023-2024.
Heb je vragen omtrent de selectieprocedure van Geneeskunde? We helpen je graag verder via mail. Stuur ons je vragen via decsel-ba-gen[at]maastrichtuniversity[dot]nl.
De bachelor Geneeskunde is een opleiding met (aanvullende) toelatingseisen. Het afleggen van een examen in een bepaald vak betekent zeker niet automatisch dat je voldoet aan de nadere vooropleidingseisen. Er worden strenge eisen gesteld aan het aantal uren, de inhoud en diepgang van de behandelde leerstof en de afgelegde examens.
Selectie
De bacheloropleiding Geneeskunde is een fixusopleiding met selectie; niet iedereen die voldoet aan de toelatingseisen zal ook een plek in de opleiding aangeboden krijgen. De selectieprocedure bestaat uit 2 rondes. Lees alle informatie op deze pagina zorgvuldig door.
De totale instroomcapaciteit in Maastricht wordt jaarlijks vastgesteld; in 2023-2024 bedraagt deze 366 studenten. Van de beschikbare opleidingsplaatsen zijn 50 plaatsen gereserveerd voor de masteropleiding Arts-Klinisch Onderzoeker (A-KO) en zijn er maximaal 60 voor het Engelstalige bachelor’s programme in Medicine (BA MED). De overige plaatsen zijn bestemd voor de Nederlandstalige bacheloropleiding Geneeskunde.
Belangrijke deadlines voor deze opleiding
Van toepassing als je start op 1 september 2023.
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de deadlines die voor jou van belang zijn. De deadlines die belangrijk zijn bij een aanmelding voor deze opleiding zijn in de tabel hieronder weergegeven.
Tip: als je deze webpagina op je telefoon bekijkt, raden we je aan de landscape modus te gebruiken.
Datum | Wat je moet weten met betrekking tot deze datum |
---|---|
1 oktober 2022 | Studielink is open voor aanmeldingen voor het studiejaar 2023-2024
Kies 'B Geneeskunde' in Studielink, ook als je je wilt aanmelden voor de English track (BA MED) |
Tot en met 15 januari 2023, 23:59 CET |
Deadline voor het afronden van het hele aanmeldingsproces voor alle aanmelders |
Vóór 23 januari 2023, 16:00 CET | Indienen van het online portfolio en het addendum en de huiswerkopdracht behorende bij het online portfolio (ronde 1 selectieprocedure)
- Indienen via de link naar het online portfolio die je per e-mail ontvangt. |
10 februari 2023 | Je ontvangt per e-mail bericht of je wel / niet door bent naar de tweede ronde. |
25 februari 2023 | Selectiedag in Maastricht (ronde 2 selectieprocedure)
Tijdens de selectiedag voer je een aantal opdrachten uit waarin we peilen naar diverse cognitieve en (inter)persoonlijke eigenschappen en vaardigheden. |
Vóór 24 maart 2023, 16:00 CET | 'Planning voor wegwerken deficiënties' uploaden
- Kandidaten die op 15 januari 2023 16:00 CET nog openstaande deficiënties hebben (= nog niet aan alle vakkenpakket eisen voldoen), moeten een 'definitieve planning' uploaden. Hierin geef je aan hoe en wanneer je je deficiëntie(s) gaat wegwerken. |
15 april 2023 | Rangnummers worden bekend gemaakt en Studielink start met uitgeven plaatsingsbewijzen
- We stellen de rangorde vast op grond van de tijdens de selectiedag behaalde resultaten. |
Vóór 16 juli 2023 16:00 CET | Indienen van bewijs dat je voldoet aan alle (nadere) vooropleidingseisen
- Stuur per post een gewaarmerkte kopie van het behaalde examen op naar: |
Vóór 31 augustus 2023, 16:00 CET | Indienen van bewijs dat je voldoet aan de taaleis (voor Nederlands of Engels, indien van toepassing)
Indienen via de MyApplication portal. |
Kies 'B Geneeskunde' in Studielink, ook als je je wilt aanmelden voor de English track (BA MED).
Algemene eisen: vooropleiding
De toelatingseisen van studiejaar 2023-2024 voor de bacheloropleiding Geneeskunde zijn onder andere afhankelijk van je vooropleiding. Lees hieronder welke vooropleidingseisen voor jou gelden.
Aanmelders met een Nederlands diploma
Ben je in het bezit van een van de onderstaande diploma's, dan kom je in principe in aanmerking voor toelating.
- Een vwo-diploma nieuwe stijl profiel Natuur en Gezondheid met profielvak Natuurkunde
- Een vwo-diploma nieuwe stijl profiel Natuur en Techniek, met profielvak Biologie
- Een OU-propedeusediploma, een hbo-propedeusediploma, hbo afsluitend diploma, universitair propedeusediploma, of universitair afsluitend diploma. Voldoende kennis op vwo-niveau van de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde is vereist.
Een vwo-diploma oude stijl geeft geen toelatingsrecht meer.
Aanmelders met een niet-Nederlands diploma
Heb je een vooropleiding gedaan die vergelijkbaar is met een Nederlands vwo-diploma, dan kom je in principe in aanmerking voor toelating. Kijk op de lijst met diploma's gelijkwaardig aan het Nederlands vwo-diploma of dat voor jouw vooropleiding geldt.
Lijst met diploma's gelijkwaardig aan het Nederlands vwo-diploma 2023/24
Staat je vooropleiding niet op deze lijst, dan beslist de Universiteit Maastricht (UM) of je in aanmerking komt voor toelating.
Let op! Deze stap neemt extra tijd in beslag, dus meld je zo vroeg mogelijk aan, bij voorkeur vóór 1 november 2022.
Houd er rekening mee dat als je je na 1 november 2022 aanmeldt, je het risico loopt dat we niet tijdig kunnen beoordelen of je aan de toelatingseisen voldoet en/of jij niet op tijd het wegwerken van een (of meer) deficiëntie(s) krijgt afgerond, met als mogelijk gevolg dat je niet zou kunnen starten per academisch jaar 2023-2024.
Aanvullende eisen vakkenpakket aanmelders met een niet-Nederlands diploma
- Duits ‘Zeugnis der allgemeinen Hochschulreife’: Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde: Als ‘Grundkurs’ tot en met het laatste jaar. Biologie als “Leistungsfach”
- Belgisch Diploma van Secundair Onderwijs: Een van de tracks: Grieks-Wetenschappen, Latijn-Wetenschappen, Moderne talen-Wetenschappen, Wetenschappen-Wiskunde
- Internationaal Baccalaureaat uit Geneve: Mathematics Analysis and Approaches HL of SL or Mathematics Applications and Interpretation HL; Physics and Chemistry SL of HL; Biology HL
- Europees Baccalaureaat: Wiskunde: Schriftelijk of mondeling examen, minstens 3 uur/week in de laatste 2 jaar; Natuurkunde en Scheikunde: Schriftelijk of mondeling examen; Biologie: Schriftelijk of mondeling examen, minstens 4 uur/week in de laatste 2 jaar
- Britse A/AS-levels, (I) GCSE’s en/of AICE: Wiskunde en Natuurkunde: GCE A- of AS-level; Scheikunde en Biologie: GCE A-level
Aanvullende vakkeneisen m.b.t. niet-Nederlandse vooropleidingen 2023-2024
Als je in het bezit bent van een ander diploma, wordt door de UM op individuele basis beoordeeld of je aantoonbaar voldoende kennis hebt van de vier verplichte vakken (wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie) en je in aanmerking komt voor een vrijstelling (sufficiëntieverklaring) voor deze vakken. Uitgangspunt bij deze beoordeling zijn de eindtermen voor het vwo-examen voor het betreffende vak en de landelijke afspraken die binnen de Centrale Commissies Voortentamen (CCVX) gemaakt zijn. De beoordeling neemt extra tijd in beslag, dus meld je zo vroeg mogelijk aan, bij voorkeur vóór 1 november 2022.Houd er rekening mee dat als je je na 1 november 2022 aanmeldt, je het risico loopt dat we niet tijdig kunnen beoordelen of je aan de toelatingseisen voldoet en/of jij niet op tijd een sluitende planning voor het op tijd wegwerken van een (of meer) deficiëntie(s) krijgt afgerond, met als mogelijk gevolg dat je niet zou kunnen starten per academisch jaar 2023-2024.
Let op! Het afleggen van een examen in een bepaald vak betekent zeker niet automatisch dat je voldoet aan de nadere vooropleidingseisen. Er worden strenge eisen gesteld aan het aantal uren, de inhoud en diepgang van de behandelde stof en de afgelegde examens.
Aanmelders die niet voldoen aan de nadere vooropleidingseisen
Als je een vwo- of vergelijkbaar diploma hebt of gaat behalen, maar niet voldoet aan de aanvullende eisen t.a.v. de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde en/of wiskunde, moet je een aanvullend examen doen. Als je een aanvullend examen in wiskunde moet doen, kies dan voor wiskunde A of B. Deze aanvullende examens kun je doen bij de Centrale Commissies Voortentamens en/of Boswell-Bèta. De examens kunnen zowel in het Engels als in het Nederlands worden afgelegd.
Let op! Als je wilt beginnen in het studiejaar 2023-2024, dan moet je óf op 15 januari 2023, 16:00 CET voor alle verplichte vakken een certificaat hebben overlegd óf in zowel je portfolio (deadline 23 januari 2023, 16:00 CET) als in de definitieve planning t.a.v. het tijdig voldoen aan de wettelijke (nadere) vooropleidingseisen (deadline 24 maart 2023, 16:00 CET) een gedegen en sluitend plan voor het tijdig behalen van het betreffende certificaat / certificaten hebben opgenomen.
Als je medio 2023 je eerste vwo- of hierboven met name genoemd gelijkwaardig diploma met het juiste vakkenpakket gaat behalen, wordt dit niet als deficiënt beschouwd. In geval van een diploma dat door de UM op individuele basis wordt beoordeeld, kan er wel sprake zijn van een deficiëntie. Laat je opleiding en vakkenpakket daarom tijdig controleren.
Aanvragen toelaatbaarheidsonderzoek / verzoek sufficiëntieverklaring
Je moet voor elk vak waarvoor een sufficiëntieverklaring vereist is een dossier samenstellen ten behoeve van het toelaatbaarheidsonderzoek door de Colloquium Doctum commissie. Indien dit voor jou geldt, krijg je hier verdere informatie over in je MyApplication portal.
Toelatingsexamen, Colloquium Doctum
Kom je op basis van je diploma niet in aanmerking voor toelating én ben je ouder dan 21 jaar bij start van de opleiding, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een bijzonder toelatingsexamen, het zogenaamde Colloquium Doctum.
De Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van de UM organiseert geen Colloquium Doctum-examen, maar kan wel een Colloquium Doctum-verklaring afgeven. Om in aanmerking te komen voor een Colloquium Doctum-verklaring, moet je aantonen dat je Engels, natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op vwo-niveau beheerst. Als je de juiste certificaten overlegt (via tbo-ba-gen[at]maastrichtuniversity[dot]nl), krijg je een Colloquium Doctum-verklaring. Met deze verklaring bewijs je dat je de gevraagde vakken voldoende beheerst om te voldoen aan de nadere vooropleidingseisen van de bacheloropleiding Geneeskunde aan de UM. Het behalen van de certificaten moet je zelf regelen.
Taaleisen bij een Nederlandstalige bachelor en master
Bij deze opleiding is Nederlands de instructietaal. Je moet het Nederlands daarom voldoende beheersen.
Beantwoord onderstaande vragen om te achterhalen of je aan de taaleisen voldoet.
Taaleis bachelor’s in Medicine – English Track (BA MED)
Voor plaatsing in de Engelstalige BA MED is een bewijs van voldoende beheersing van de Engelse taal vereist.
Als je je wilt aanmelden voor de Engelstalige track Geneeskunde, ga dan naar de webpagina voor meer informatie over de Engelse taaleisen.
Benodigde documenten voor het aanmeldingsproces
Tijdens het aanmeldingsproces voor deze opleiding moet je een aantal taken uitvoeren, waarvoor je vaak documenten zult moeten uploaden. Hieronder geven we alvast een overzicht van welke documenten je (misschien) moet voorbereiden.
Benodigde documenten voor alle aanmelders voor deze opleiding
- Een recente pasfoto
De pasfoto moet voldoen aan bepaalde richtlijnen
- Een kopie van je geldig paspoort of EU-identiteitskaart
Maak een kopie van de pagina met je persoonsgegevens. Sla deze kopie op als ‘paspoortkopie’ en niet als ‘paspoortfoto’
- Een kopie van je meest recente cijferlijst en een kopie van je diploma, als je dit al behaald hebt
- Het online portfolio (ronde 1 selectieprocedure)
Het online in te vullen portfolio bevat een voorgestructureerd cv en een aantal vragen waarmee je je keuze voor de Nederlandstalige bacheloropleiding Geneeskunde/de bachelor’s in Medicine (BA MED) aan de UM onderbouwt. Het online portfolio is vanaf 2 december 2023 via een link in je e-mail beschikbaar en moet vóór 23 januari 2023, (16:00 CET Central European Time) volledig en correct zijn ingevuld.Kandidaten die zich voor 1 december 2022 hebben aangemeld in Studielink en beschikken over een door UM Admissions opgesteld bericht over het wel of nog niet voldoen aan de wettelijke (nadere) vooropleidingseisen voor toelating tot de bachelor Geneeskunde, ontvangen op 2 december 2022 een e-mailbericht met de link naar het online in te vullen portfolio.
Kandidaten die zich na 1 december 2022 aanmelden in Studielink en vervolgens een door UM Admissions opgesteld bericht hebben ontvangen over het wel of nog niet voldoen aan de wettelijke (nadere) vooropleidingseisen voor toelating tot de bachelor Geneeskunde, ontvangen een e-mailbericht met de link naar het online in te vullen portfolio twee à drie werkdagen na het UM Admissions bericht. Check ook je ongewenste e-mail / spam inbox! Als je na vijf werkdagen nog geen bericht met de link hebt ontvangen, dan graag zelf contact opnemen via decsel-ba-gen[at]maastrichtuniversity[dot]nl
- Het addendum bij het online portfolio
Informatie over het addendum bij het portfolio bevindt zich in het online portfolio zelf. Het addendum dient in het online portfolio te worden geüpload en ingediend te zijn vóór vóór 23 januari 2023, 16:00 CET. - De huiswerkopdracht
Informatie over de huiswerkopdracht bevindt zich in het online portfolio zelf. De huiswerkopdracht dient in het online portfolio te worden geüpload en ingediend te zijn vóór 23 januari 2023, 16:00 CET.
Documenten die nodig kunnen zijn afhankelijk van je (academische) achtergrond
- Een bewijs Nederlandse taalvaardigheid
Beantwoord de vragen over taalvereisten onder ‘Taaleisen bij een Nederlandstalige bachelor en master’ op deze webpagina om erachter te komen of je aanvullende documentatie moet verstrekken. De uitkomst van jouw antwoorden geeft aan welke documenten je kunt gebruiken om jouw vaardigheid te bewijzen.
- Een bewijs van voldoende kennis van de vier verplichte vakken (wiskunde, scheikunde, natuurkunde, biologie)
Als je deficiënt bevonden bent voor een van de vereiste vakken, dien je middels een certificaat aan te tonen dat je voldoende kennis hebt om deze deficiëntie weg te werken.Als je in aanmerking komt voor een toelaatbaarheidsonderzoek, moet je voor elk vak waarvoor een sufficiëntieverklaring vereist is een dossier samenstellen ten behoeve van het toelaatbaarheidsonderzoek door de Colloquium Doctum commissie.Dit dossier moet je uploaden in MyApplication portal.
- De Planning voor wegwerken deficiënties t.a.v. het tijdig voldoen aan de wettelijke (nadere) vooropleidingseisen 2023
- Als je (nog) niet aan de nadere vooropleidingseisen voldoet, is er sprake van één of meer deficiënties. Als je op 15 januari 2023, 16:00 CET één of meer deficiënties hebt, dien je via een uitgebreide planning aan te tonen dat je op tijd aan alle toelatingseisen kunt voldoen. Zie het document ‘Planning voor wegwerken deficiënties’ in MyApplication portal.
- De complete ’Planning voor wegwerken deficiënties’ moet vóór 24 maart 2023, 16.00 CET ingediend worden in MyApplication portal
Je dient op uiterlijk 16 juli 2023, 16:00 CET, bewijs te overleggen dat je voldoet aan de wettelijke (nadere) vooropleidingseisen 2023-2024. Indien je niet in staat bent om uiterlijk 16 juli 2023,16:00 CET aan te tonen dat de eventuele deficiënties zijn weggewerkt, bijvoorbeeld omdat resultaten pas ná 16 juli 2023 bekend zijn, dien je een email te sturen naar decsel-ba-gen[at]maastrichtuniversity[dot]nl Houd er rekening mee dat de organiserende instituten van de aanvullende examens (CCVX en Boswell-Bèta) maximaal 20 werkdagen hebben om het resultaat kenbaar te maken. Zorg er dus voor dat je je examen op tijd maakt.
Disclaimer
- De Universiteit Maastricht gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens.
- De verstrekte informatie wordt opgeslagen in een veilige omgeving en zal verwerkt worden overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
- De Universiteit Maastricht zal jouw informatie niet verstrekken aan derden zonder je uitdrukkelijke toestemming.
Hoe beoordelen we je aanmelding?
Als je je voor een opleiding wil aanmelden, of bezig bent met een aanmelding, is het fijn om te weten hoe jouw aanmelding beoordeeld wordt. Meer informatie hierover vind je hieronder.
De Universiteit Maastricht (UM) beoordeelt eerst op basis van je vooropleiding of je in aanmerking komt voor toelating voor de bacheloropleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Het is daarom belangrijk dat je goed controleert of je voldoet aan de toelatingseisen.
Selectieprocedure
Wanneer je in aanmerking komt voor toelating, vervolg je de selectieprocedure en het inschrijvingsproces.
Het is belangrijk dat je je berichten en je to-do-lijst in Studielink en de MyApplication portal regelmatig controleert en de aanwijzingen nauwkeurig en op tijd opvolgt.
Kandidaten die meedoen aan de selectieprocedure worden beoordeeld volgens vooraf vastgestelde selectiecriteria. Zie onderstaand document voor meer informatie over de selectiecriteria.
Selectiecriteria bachelor Geneeskunde – academisch jaar 2023-2024
De selectieprocedure bestaat uit twee rondes:
Ronde één
De selectiecommissie beoordeelt het ingediende portfolio, het addendum bij het portfolio en de huiswerkopdracht. In onderstaand document lees je meer over de procedure van ronde 1. Je ontvangt op 10 februari 2023 per e-mail bericht of je wordt uitgenodigd voor de selectiedag.
Procedure ronde 1 selectie Geneeskunde - academisch jaar 2023-2024
Ronde twee
Je komt op 25 februari 2023 naar Maastricht voor een selectiedag. Je voert dan diverse opdrachten uit die peilen naar cognitieve en (inter-)persoonlijke vaardigheden.
Indien van toepassing, beoordeelt de selectiecommissie het geüploade document ‘Planning voor wegwerken deficiënties. In onderstaand document lees je meer informatie over de procedure van ronde 2.
Procedure ronde 2 selectie Geneeskunde - academisch jaar 2023-2024
Beoordeling
Op basis van de doorlopen selectieprocedure stelt de selectiecommissie een ranglijst op. Deze lijst wordt doorgegeven aan Studielink. Op 15 april 2023 krijg je te horen wat jouw rangnummer is en start Studielink met het uitgeven van plaatsingsbewijzen.
Let op: afhankelijk van COVID-19-besmettingen en maatregelen kunnen er besluiten genomen worden om de selectieprocedure aan te passen. In het geval van wijzigingen worden kandidaten op passende wijze geïnformeerd.
Let op: het ontvangen van een plaatsingsbewijs is geen definitief toelatingsbewijs voor de bacheloropleiding Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht (UM). De UM controleert eerst nog of je tijdig voldoet aan alle (nadere) toelatings- en inschrijfvereisten.
Een plaatsingsbewijs moet binnen twee weken via Studielink geaccepteerd worden. Als je dit niet op tijd doet, ben je de aangeboden plek kwijt.
Instroom in jaar 2 bachelor Geneeskunde
Door uitval van studenten ontstaan er soms plaatsen in het tweede jaar. Studenten die voldoen aan het vereiste niveau, en aantoonbare kennis, kunde en vaardigheden hebben, kunnen in aanmerking komen voor deze plaatsen.
Let wel: het aantal beschikbare plaatsen kan per academisch jaar verschillen en is steeds zeer klein omdat de uitval van studenten minimaal is.
Procedure voor zij-instroom in jaar 2 bachelor Geneeskunde, academisch jaar 2023-2024
Aanmeldformulier procedure zij-instroom in jaar 2 bachelor Geneeskunde, academisch jaar 2023-2024
Deadline voor aanmelding: tot en met 1 januari 2023, 23.59 uur CET
Studieadvies eind bachelorjaar 1
Aan het einde van het eerste jaar van de opleiding wordt aan iedere student een studieadvies over het al dan niet voortzetten van de studie uitgebracht. Dit advies is niet bindend. Wel moet de student een vooraf vastgesteld aantal studiepunten behalen om te worden toegelaten tot het tweede jaar van de opleiding. Het aantal studiepunten dat behaald dient te worden is vastgelegd in de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van de opleiding.